Sommige dieren sterven uit doordat de mens ze allemaal opgegeten heeft, zoals de trekduif en de stellerzeekoe. Maar er sterven inmiddels in hoog tempo gedomesticeerde dierenrassen uit juist omdat we ze niet meer eten.
Volgens de United Nations Food and Agriculture Organization (FAO) sterft er wereldwijd bijna elke maand een dierenras uit. The Livestock Conservancy uit Noord-Carolina strijdt voor deze soorten. De organisatie heeft een lijst van bijna 200 gedomesticeerde vogels en zoogdieren opgesteld die dreigen te verdwijnen.
The Livestock Consultancy probeert interesse te wekken bij consumenten en boeren om hun uitsterven te voorkomen. Ryan Walker, communicatiemanager bij de organisatie, zegt op NPR-blog The Salt: “We zeggen soms, ‘Je moet ze eten om ze te redden – eet ze alleen niet allemaal’.”
De acties leverden al successen op. De varkensras Red Wattle en koeienras Randall Lineback waren bijna geschiedenis, maar zijn weer tot leven geroepen door betrokken boeren. Dit geldt helaas niet voor alle soorten. Waarschijnlijk komt dit doordat niemand ze meer wil eten. Dat is jammer, want juist veel voormalige voedseldieren hebben een onderscheidende smaak vergeleken bij de moderne productierassen. Voedselliefhebbers die op zoek zijn naar iets nieuws en kwaliteit zouden volgens The Salt het vlees van veel van deze soorten waarderen. Voor boeren die zich willen onderscheiden ligt hier een kans.
Fotocredits: ' "Ohl Little Dancer" (a Registered Red Wattle Hog) and her 13 piglets', Mike Ohlhausen via Wikimedia
Dit artikel afdrukken
The Livestock Consultancy probeert interesse te wekken bij consumenten en boeren om hun uitsterven te voorkomen. Ryan Walker, communicatiemanager bij de organisatie, zegt op NPR-blog The Salt: “We zeggen soms, ‘Je moet ze eten om ze te redden – eet ze alleen niet allemaal’.”
Je moet ze eten om ze te redden; eet ze alleen niet allemaalJuist kwaliteitsvlees
De acties leverden al successen op. De varkensras Red Wattle en koeienras Randall Lineback waren bijna geschiedenis, maar zijn weer tot leven geroepen door betrokken boeren. Dit geldt helaas niet voor alle soorten. Waarschijnlijk komt dit doordat niemand ze meer wil eten. Dat is jammer, want juist veel voormalige voedseldieren hebben een onderscheidende smaak vergeleken bij de moderne productierassen. Voedselliefhebbers die op zoek zijn naar iets nieuws en kwaliteit zouden volgens The Salt het vlees van veel van deze soorten waarderen. Voor boeren die zich willen onderscheiden ligt hier een kans.
Fotocredits: ' "Ohl Little Dancer" (a Registered Red Wattle Hog) and her 13 piglets', Mike Ohlhausen via Wikimedia
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Dick #13, technisch heb je volkomen gelijk. Heb je het ook qua doelmatigheid? Dat waag ik te betwijfelen. Dat kan ik duidelijk maken aan de hand van een eenvoudige vraag: als die oude boeren DNA technieken tot hun beschikking zouden hebben gehad, zouden ze die dan niet gebruikt hebben?
Henk, je let gewoon niet op. Dirk wil boeren geld laten verdienen in een niche voor wat we in Nederland grachtengordelaars noemen. Prima doel. Er is nog een doel voor zulke dieren en een reden waarom de FAO er aandacht voor vraagt. Welk?
Je slimheid gaat dus in de herkansing. Dirk weet het antwoord, maar wordt ditmaal voorzitter van de jury.
Met permissie, kleine correctie #7, Dick.
Door de mens gefokte varkenssoorten mag jij dan "even onnatuurlijk" vinden, RoudUpReady maïs is toch van een iets andere orde van onnatuurlijkheid: in het laboratorium gecreëerd middels geavanceerde DNA-technieken ( het beschieten of knippen en plakken van het DNA van het ene rijk: plant, met DNA-fragmenten van ook nog eens een totaal ander rijk, namelijk het dierenrijk ).
Dat RR maïs kreeg genen die het normaal gesproken van zijn lang zal ze leven nooit had kunnen krijgen: crossing boundaries van_Rijk_ .. Stam: deze noemen we fylum bij dieren en divisie bij planten_ ... Klasse_ .... Orde_ ..... Familie_ ...... Geslacht (Genus)_ ....... Soort (Species)
Die varkentjes houden het tenminste nog in de "familie", en kunnen theoretisch in elk geval nog ontstaan zijn door "natuurlijke" copulatie.
Als je nu bijvoorbeeld weet dat na decennia pas blijkt dat zelfs IVF-kinderen ( "gecreëerd" middels het penetreren van de eicelwand middels een pipet, daarbij de "natuurlijke" interactie tussen eicelwand en spermatozoo overslaand ) al meer gezondheidsproblemen hebben dan "natuurlijker" gecreëerde, dan zou dat je misschien toch een beetje aan het denken kunnen zetten.
Is "Frankenstein food" voor GMO-voedsel dan eigenlijk nog niet eens een bescheiden term: het hoofd van de ene mens op het lijf van een ander? En er IS alweer een gek die zegt dat te willen gaan doen.
#10 en # 11: een grapje tussen door mag toch wel. Indien jullie vinden dat dat niet kan. Sorry dan. Hier op foodlog ben ik nog een prille leerling. Alle mores ken ik nog niet.
Ik had het over de soort Henk, Sus scrofa, een euraziatisch wild zwijn. De tamme of verwilderde varkens die je overal in Midden en Zuid Amerika rond ziet lopen in de dorpen, rond de terrasjes, onder je tafeltje in goedkope restaurants, stammen allemaal van die soort af. Ik had er ook een van, in Peru, op mijn verjaardag ging hij op de barbecue. Het was een pikzwart zwijntje, dat zijn hele biggentijd met moeder zeug in het bos had gelopen en rondgesnuffeld op zoek naar allerlei eetbaars (is goedkoop voor de eigenaar), pas als ze ca 1 jaar zijn worden ze aan huis op zelf geteeld graan vetgemest, en als ze 80 kg wegen op de hoef naar de markt in de buurt gedreven en verkocht, kost de boer niets aan geld dus, maar ik vraag me af of dat systeem en dat ras daar nu nog bestaat, je hebt er wel bos en lage bevolkingsdruk voor nodig nl. Dank Dick voor je bijval, het nadeel van een blog als dit is dat iedereen maar wat flauws kan roepen zonder dat dit door de zaal wordt weggelachen.