Gewone, doodordinaire havermoutpap is een prima ontbijt. Het verzadigt veel beter dan alle kant-en-klaar ontbijtgranen. Met die conclusie moesten de onderzoekers terug naar hun sponsor: Pepsico, eigenaar van Quaker Oats.
Havermoutpap staat bekend om z'n plakkerige, haast gelatineuze consistentie. Die heeft te maken met de bereidingswijze: bij het koken van het havermoutmeel raken de (beta glucan) vezels helemaal gehydrateerd en dan ontstaat de kenmerkende viscositeit. Dat je al gauw je buik vol hebt van havermoutpap (of dat ie je als een steen op de maag ligt), heeft daar ook rechtstreeks mee te maken.
In kant-en-klare ontbijtgranen, of in producten waar havermoutvezel aan toegevoegd wordt, verandert de vezel door het bewerkingsproces. Hij wordt minder oplosbaar en genereert niet meer die kenmerkende kleverigheid. Bovendien eten veel mensen hun ontbijtgranen als ze nog knapperig zijn.
Tijdens de Experimental Biology 2013 conferentie in Boston presenteerde onderzoeksleider Candida Rebello van de Louisiana State University de resultaten van haar onderzoek naar de verzadigingswaarde van havermout ten opzichte van commerciële ontbijtgranen. Het onderzoek was gesponsord door PepsiCo/Quaker Oats. FoodNavigator rapporteert.
Voor het onderzoek kregen 47 mensen op hun nuchtere maag ofwel 250 calorieën aan havermout, ofwel 250 calorieën aan kant-en-klaar ontbijtgraan geserveerd, met 113 calorieén lactose-vrije, magere melk. Na 30, 60, 120, 180 en 240 minuten werd hun verzadigingsgevoel gemeten. Daarna kregen de proefpersonen een lunch voorgezet, waarvan ze naar believen mochten eten. De havermout-eters hadden bij de metingen beduidend minder honger en eetlust, en een voller gevoel. Ze aten bij de lunch minder calorieën (85) en kozen bovendien vaker voor producten met weinig vet. Een gevoel van verzadiging kan dus helpen de trek in calorierijk en vet voedsel in toom te houden.
Dat was waarschijnlijk niet de uitkomst waar Quaker Oats op zat te wachten. Aan havermout is niet veel (commerciële) eer te behalen. Gezonde eters kunnen er hun voordeel mee doen: 's avonds bruine bonen, 's ochtends havermoutpap, en je ziet de tussendoortjes niet eens meer stààn.
Fotocredits: 'Creamy delicious oatmeal', uitsnede, Emily Barney
Dit artikel afdrukken
In kant-en-klare ontbijtgranen, of in producten waar havermoutvezel aan toegevoegd wordt, verandert de vezel door het bewerkingsproces. Hij wordt minder oplosbaar en genereert niet meer die kenmerkende kleverigheid. Bovendien eten veel mensen hun ontbijtgranen als ze nog knapperig zijn.
Tijdens de Experimental Biology 2013 conferentie in Boston presenteerde onderzoeksleider Candida Rebello van de Louisiana State University de resultaten van haar onderzoek naar de verzadigingswaarde van havermout ten opzichte van commerciële ontbijtgranen. Het onderzoek was gesponsord door PepsiCo/Quaker Oats. FoodNavigator rapporteert.
Voor het onderzoek kregen 47 mensen op hun nuchtere maag ofwel 250 calorieën aan havermout, ofwel 250 calorieën aan kant-en-klaar ontbijtgraan geserveerd, met 113 calorieén lactose-vrije, magere melk. Na 30, 60, 120, 180 en 240 minuten werd hun verzadigingsgevoel gemeten. Daarna kregen de proefpersonen een lunch voorgezet, waarvan ze naar believen mochten eten. De havermout-eters hadden bij de metingen beduidend minder honger en eetlust, en een voller gevoel. Ze aten bij de lunch minder calorieën (85) en kozen bovendien vaker voor producten met weinig vet. Een gevoel van verzadiging kan dus helpen de trek in calorierijk en vet voedsel in toom te houden.
Dat was waarschijnlijk niet de uitkomst waar Quaker Oats op zat te wachten. Aan havermout is niet veel (commerciële) eer te behalen. Gezonde eters kunnen er hun voordeel mee doen: 's avonds bruine bonen, 's ochtends havermoutpap, en je ziet de tussendoortjes niet eens meer stààn.
Fotocredits: 'Creamy delicious oatmeal', uitsnede, Emily Barney
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Precies, en dan voor de lunch een lekker rauwkost salade, fruit toe, klaar ben je. Als je dat ook nog eens aan die dikke dokters adviseert gaat die er ook nog eens beter uitzien waardoro ze weer geloofwaardiger worden
Werkt dit alleen bij havermoutpap? Ik heb lange tijd - voor het oerdistijdperk - een bakje yoghurt met havermoutvlokken, walnoten, rozijnen en abrikozen gegeten. Beviel goed, maar verteert dat even goed als tot pap gekookte havermout?
Denk dat het weinig verschil zal uitmaken. Voordeel van havermout koken is dat de vlokken zachter worden, waardoor je er al makkelijker op kauwt en het verteren misschien iets sneller zal gaan. Droge vlokken die alleen maar zacht worden door het vocht uit yoghurt hebben gewoon iets langer nodig om af te breken, denk ik. Das hetzelfde als gekookte groente of hetzelfde rauw eten, op rauw moet je gewoon langer kauwen. Ander voordeel van koken is dat je dan iets warms binnenkrijgt, is in de winter misschien lekkerder.
Kwa voedingswaarde zal het weinig verschil uitmaken.
Havermout rauw met yogurt of melk heerlijk .Maar waar komt die haver vandaan usa? genetisgemanupileerd"?
Havermout is rijk aan tryptofaan (de voorloper van serotonine, dat ons geestelijke ritme en gevoel bepaalt, en van picolinezuur, quinolinezuur en niacine, die de opname van voedingsstoffen regelen).
Het Engelse ontbijt met bonen en havermout is zo slecht nog niet....
btw: Pepsi is een grote voorvechter van GM Jan, en walst over mensen en democratie heen... maar haver is - nog - niet GM.