Afgelopen zondagavond hielden we een Twitterchat over voedsel en landbouw naar aanleiding van de verkiezingen en foodlog.nl's eetpolitieke serie als je weet wat je wilt eten. Een Twitterchat wil zeggen dat je met elkaar een uurtje afspreekt om gelijktijdig te twitteren, meestal aan de hand van stellingen. Door in het bericht een tag op te nemen kun je (door een zoekopdracht ) uitfilteren op die tag. #etenweten werd het in dit geval.
Hier vind je alle tweets. Het zijn er bijna 500 van allerlei Tweeps, zoals twitter peeps/people zichzelf noemen.
Over de stelling "louter economische keuzes zijn onhoudbaar"was eigenlijk iedereen het eens. En Thieme liet weten:
"de markt kent geen ethiek, die zullen we van buitenaf moeten toevoegen weet elke sociaal liberaal"
Landbouw verdient het dus om ook op veel meer dan louter economische indicatoren beoordeeld te worden. Crisis, algehele economisering, afwenteling van werkelijke kosten zijn daarbij problematisch, hoorden we bij verschillende twitteraars. Dat veel in Brussel beslist wordt en dat Nederland een verzorgingsgebied zou mogen hebben dat de landsgrenzen overschrijdt, maakt de landelijk politiek weliswaar minder relevant, maar daarmee zijn we als land nog niet ontslagen van verantwoordelijkheid.
Dick Veerman tweette vervolgens:
"Voluntarisme en economisme moeten een beetje minder moddergooiend scenario's maken vanuit beider standpunten en die respecteren."
Tegen het einde van de Twitterchat antwoordde Marianne Thieme op die stelling:
"Met polderen ga je de problemen niet oplossen. De boot maakt water, het is pompen of verzuipen, geen tijd voor redelijke alt."
Wat denken Foodloglezers: kan het wel of is de tijd voor redelijkheid voorbij?
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Mijn idee is dat als we nu gaan verduurzamen dat we de vruchten daarvan al binnen 20 jaar zullen plukken. En dat het in economisch opzicht op den duur voor ons zal werken als we nu snel verduurzamen. 2 super punten om kennis te exporteren. Duurzame landbouw vanuit behoorlijk intensief en watermanagement. Volgens velen is dat straks essentiele kennis.
Beter NU (onredelijk lijkende) wilsbesluiten vooral vanuit het besef dat:
1. Landbouw en voedselproductie de primus inter pares is bij menselijke activiteit en de bepaling van menselijke relaties.
2. Landbouw en voedselverdeling de onze eerste economische activiteit is en daarmee zal bepalen hoe toekomstige ontwikkelingen in het economisch denken (weer) zullen zijn.
3. Landbouw gebruikt maakt van fotosynthese en daarmee het primaat van waardecreatie heeft (en goede landbouw goed omgaat met entropie)
Oftewel eens met Boy: Nu verduurzamen (wilsbesluit) en daarmee nieuwe economische regels "ontdekken".
Duurzaam produceren is een lekker vaag begrip, wat vind Boy nu echt duurzaam??. Uit onderzoek is gebleken dat kip en varkensvlees geproduceerd in de intensieve veehouderij het meest milieuvriendelijk is: http://www.puurgezond.nu/duurzaamheid/duurzaamheid/article/vlees-eten-kan-ook-milieuvriendelijk-213.html
Misschien zijn we het wel eens dát we wilsbesluiten moeten nemen en niet alleen naar economie moeten kijken. Maar wélke en op basis waarvan? Daarin gunnen we elkaar niks en vertrouwen we de 'feiten' die we ieder inbrengen niet. Economie is tenminste lekker meetbaar.
Zowel Thieme als Halsema - getuige de confrontatie tussen Annechien en laatstgenoemde - hebben bij 'veehouderij' blijkbaar Jimmy's farm (je weet wel, die knuffelbare 'pal' van Jamie Oliver die knutselend en timmerend een boerderij runt) in gedachten. Vrijlopende scharrelvarkens die op het einde van hun leven voor menselijke consumptie geschikt zijn.
Op zichzelf is dat een standpunt dat - puur vanuit dierwelzijn - verdedigbaar is. Maar wanneer we dit als startpunt bekijken en de consequenties die een dergelijke transitie zou hebben op zowel economie als voeding gaan berekenen, dan zouden de dames politica weleens kunnen schrikken.
Is hier iemand die Jimmy's model enigszins betrouwbaar kan doorrekenen?