Mar nou is het dus al heel snel gelukt. Je zou zeggen dat er iets veranderd in de samenleving. Bedrijven willen weer aardig worden gevonden en hun goede wil laten zien. Wakker Dier kan tevreden zijn, want die zat achter de actie om Calvé aan de buitenscharrel te krijgen. Dat ging zo snel dat je er donder op kunt zeggen dat de rest van de markt nu snel zal volgen. Van goedkope cake, ijs en koekjes tot dure mayo, het zal allemaal buitenscharrel wezen. Neem zelfs rustig nog een eitje, want het is nog gezond ook. En neem ook rustig nog een lik Yofresh, want die is nu ook scharrelblij.
Maar dan het probleem, want het is niet zo hoera. Wakker Dier denkt weer eens niet na. Eieren van buitenleggers bevatten de meeste PCB's, u weet wel die giftige stoffen waar ons zenuwstelsel van in de war zou raken. Eieren van buitenleggers vergen een nieuw Nederland met veel ruimte voor de dieren of moeten van heel ver komen waar ze wel de ruimte nog wel hebben. Ver van de mensen. Buitendieren verspreiden enge ziektes, vinden we tegenwoordig. Q-koorts en vogelpest, dat is nog niks bij wat er allemaal kan losbreken.
Een ei hoort er bij, maar misschien moet je toch nog eens nadenken. We hebben er een probleem bij. Waar gaan we al die kippen houden of moeten we het maar met minder mensen doen?
Eindelijk begint one issue activisme zichzelf tegen te komen in een complexe wereld. Dat heb je zo als je volwassen wordt. Ik denk dat Unilever, de baas van Calvé, dat al heel lang weet. Maar ja wat moet je? Dat zal ook de mayobaas hebben gedacht. En toch gaf hij zich over. Nee echt, een bravo voor de snelheid is op zijn plaats. Die laat zien dat de goede wil er is. Nou de goeie denkwereld nog om de betere besluiten goed af te kunnen wegen.
Voorlopig moest je maar eens gaan bedenken wat je liever hebt. Haagen-Dasz ijs of Calvé mayo met scharrelei. Alletwee kon wel eens een probleem worden als we ook pasta, gebak, croissantjes en een uitsmijtertje willen blijven eten.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Eerste waar ik aan dacht: daar zal de hoeveelheid fijn stof wel flink mee stijgen. Dit gaat toch in tegen dit verhaal, lijkt me. Luchtwassers ontbreken logischerwijze bij een buitenscharrel...
Het valt tegen, de extra ruimte die buitenscharrels gegund is. Met veertigduizend tegelijk maken ze van een stukje grond binnen de kortste keren een woestijn. Of met minder, op een kleiner stuk grond.
Ze willen wel dolgraag naar buiten, ze kunnen niet wachten tot de luiken helemaal open zijn en vechten zich er al doorheen als het eigenlijk nog niet kan.
Is dat altijd zo? Nee. Die moderne gretigheid heeft een reden.
Alleen op Foodlog wordt het met enige regelmaat opgemerkt en diervrienden als die van Wakker Dier doen er daarbij pijnlijk het zwijgen toe: legkippen snakken naar dierlijk voedsel. Het zit niet meer in hun voer maar ze hebben het dringend nodig. Ze hopen het in de grond te vinden, torren en wormen. Maar na de derde dag scharrelen zit daar al niks meer in, het erfje is compleet omgeploegd.
Het is ook niet zo dat legkippen naar buiten kunnen als ze daar zin in hebben. Het gaat op schema. Eerst leggen, dan de luiken open. In het algemeen hebben scharrelkippen het minder prettig dan kooikippen, die met vijf samen in een riante flat wonen met uitzicht op hun voedsel. Maar Calve maakt slim gebruik van de geslaagde valse voorstelling van zaken door Wakkere Dieren, over het geluk van een kip. Was ik kip dan kloeg ik ze aan.
Moet er dan nu massaal over worden gestapt op het systeem Joel Salatin van Polyface farm? Om toch buitenscharrels te hebben die niet meteen het lokale ecosysteem vernietigen en fijnstof e.d. verspreiden.
Het zou een leuke katalysator zijn die mayo :)
@ Wouter Klootwijk,
Een tijd geleden toen u nog bij de keuringsdienst van waarde zat vond ik het fascinerend dat de gelukkigste kip (volgens het programma) in een kooi woont, nu zou ik wel willen weten waar dit op gebaseerd is.
De aard van het beestje zit in wroeten op zoek naar eten, hoe gedraag die kip zich dan in een kooi? En als we de kip zijn voer zouden veranderen ach er komen zomaar wat vragen opdrijven, maar zonder het gevoel wat zijn de feiten?
"Maar Calve maakt slim gebruik van de geslaagde valse voorstelling van zaken door Wakkere Dieren, over het geluk van een kip", zegt Wouter.
Dat is de vraag. Ze leggen zich er maar bij neer, vragen niet verder en willen geen gezeik. Vorig jaar was ik bij Unilever op bezoek. Calvé was toen recent op (binnen)scharrelaars overgegaan en Wakker Dier was precies die dag met zijn buitenscharrel-actie begonnen. De woordvoerder vertelde me dat ze het goed vond dat haar bedrijf luisterde naar de maatschappelijke eis om de kip meer ruimte te geven. Toen we het hadden over binnenscharrelaars en het betere leven van ruime kooikippen, bleek ze daar niets van te weten. En wie weet het? Consumenten niet en waarschijnlijk ook Wakker Dier zelf niet. Met buitenscharrelaars is het niet anders. We reageren nog slechts op symbolen en gedroomde werkelijkheden. De dieren zelf doen er niet meer toe. En dat is het echte drama.
Vanavond vertelde me een eetjournalist die in de tomaten is gedoken dat Unilever's tomatenman echt alles van tomaten weet. Weet Unilever's eierenman alles van eieren? Ik denk het wel. Hij weet ook hoe het zit, maar heeft het allang opgegeven op zijn mening te geven. Tegen 'maatschappelijke' gevoelens - al zijn ze nog zo fout - kun je niet op. Weten de bazen en woordvoerders van Unilever veel. Het zijn net grote organisaties met professionele imago-bewakers. Die laatste zijn heel competent maar bekommeren zich niet om de werkelijkheid. Daar worden ze niet voor betaald en het zijn doorgaans dingen waar ze niet veel van kunnen weten. Hoe zou je het moeten weten als het je vak niet is en niemand het je durft te vertellen omdat het ingaat tegen alle 'maatschappelijke sentimenten'?