Het is eigenlijk een eenvoudig idee: vissen en paprika’s in één kas. De vissen gedijen zo duurzaam als maar kan bij de restwarmte uit de paprikakas. Het restwater met uitwerpselen van de vissen gaan weer naar de paprika’s. De CO2 uitstoot van de vissen wordt weer geabsorbeerd door het paprikagewas. Dat is dus een heel duurzaam idee, tegen de achtergrond van de wereldwijde visproblematiek en klimaatdiscussie. Bingo! Dat zou je zeggen. Je kunt de vissen nog steeds vrijwel nergens kopen.
Schoon
Stefan en Rop doopten hun bedrijf Vigour Fishion en ondertekenden het convenant Dierenwelzijn en Diergezondheid van het Productschap Vis. Het zijn dus blije waterdieren in hun kweekbakken. Alleen de laatste dagen van hun leven zullen ze wat hongerig zijn. Voordat de Tilapia’s weg gaan voor consumptie zwemmen ze drie dagen in schoon leidingwater, zodat maag- en darmkanaal leeg zijn. Daarom is de smaak van deze vissen een stuk beter dan van kwekerijen waar dat niet gebeurt.
Je zou dus zeggen dat de wereld op zo’n spannend en duurzaam kringloop product zit te wachten. Mis! Stefan en Rop kunnen de juiste afzetkanalen (nog) niet vinden. Afnemers kiezen vooralsnog voor vis uit Verweggistan, die de halve wereld heeft bereisd. Beetje logisch ook, want met een paar bakken vis kun je niet heel Nederland bevoorraden. Maar, het begin is er. Het schijnt hier om een lekker visje te gaan, dat niet zou misstaan in een winkelketen die voor duurzaam en het echte verhaal gaat.
Nou, foodloggers, jullie hebben vast wel goede ideeën voor deze mannen. Het ontbreekt hen niet aan technisch vernuft, maar wel aan de juiste contacten.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Ze hebben met andere woorden "het warm water uitgevonden". Mooie technologie, nu nog iemand die het spul wil. Ik dacht dat één van de basisprincipes van marketing was: "make what you can sell, don't sell what you can make"?
Nu goed, het is één van de honderden voorbeelden wereldwijd waarbij tilapiakweek in combinatie met een andere cultuur wordt opgezet, In China zijn vooral tilapiakweek + varkens of + eenden wijdverspreid. De varken/ eendenmest zorgt voor algengroei, die is voer voor de vissen die op hun beurt door de varkens worden opgegeten.
Hint: probeer rode tilpaia's te kweken, die zijn in de Chinese keuken altijd meer waard.
De tilpaiabedrijven in België zijn ondertussen weer failliet (Vitafish en piscimeuse. Het oudste, Piscimeuse, ooit een project van de universiteit van Luik (verwaarding van koelwater uit de kerncentrale van Tihange), leverde als eerste tilapia in concurrentie met de massale import uit Afrika (Wilde uit Victioriameer/ gekweekte van Lake Malawi etc.). Volgens de projectleider (ene mijnheer Ducarme), lag de niche voor lokaal gekweekte tilapia in de markt voor levende vis, terwille van sommige ethnische bevolkingsgroepen in België (denk Chinese winkels die ook levende karper doen etc.). Het bedrijf leverde ook aan Aziaten in Nederland. Maar altijd levende vis!
Piscimeuse verdween in 2002 door het failliet van de groep Gabriel (uit Malmédy), een specialist in zoetwaterkweek, transport en verwerking, die de commerciële kant van Piscimeuse verzorgde.
Dit is volgens mij nu typisch zo'n charmant maar stom idee dat het streven naar duurzaamheid fnuikt. Op dit moment zijn zo veel mensen op zo veel verschillende manieren 'duurzaam' aan het doen dat niemand meer begrijpt waar we mee bezig zijn. Natuurlijk is dit - voor zover we kunnen zien - een veel schonere manier van Tilapia produceren. Er hoeven geen 'foodmiles' te worden gemaakt en het vuil van de vissen gaat de paprica's in. Maar... het gebeurt allemaal nog steeds in kassen die de hele winter staan te gassen voor een product dat in Nederland niet eens verbouwd zou moeten worden. Net als tomaten en komkommers behoren paprica's tot wat ik 'probleemgroenten' noem: ze kunnen in geen menu meer ontbreken maar milieuvriendelijk is anders. Zolang er geen klimaatneutrale, superzuinige kassen zijn zouden we eigenlijk met kasbouw moeten stoppen. Of op z'n minst iets wat uit een kas komt niet meer duurzaam noemen. Ekologische kastomaten en -paprica's idemdito! Kortom... leuk idee maar tropische vissen telen in Nederland, is dat eigenlijk niet een beetje vreemd als je erover nadenkt? Pjotr www.closecooking.blogspot.com
Pjotr, dat is een ogenschijnlijk logische redenering. Realisme leert dat er transities nodig zijn. Kassen schrijf je af in 10-15 jaar. Er liggen diverse plannen voor en er bestaan prototypes van netto energieleverende kassen (niet verstokende dus, zoals jij zegt). Sommige zijn zelfs Hoog Rendement. Dat betekent dus dat als de tuinbouw het geld had om te investeren (ze draaien nu in faillissementsmodus, uniek in de bancaire geschiedenis voor vrijwel een hele industrietak), dan is dat sneller te realiseren dan de overgang op elektrische auto's. Wist je dat Priussen aanmerkelijk minder duurzaam zijn dan een moderne diesel? Ja, dat weet je. Maar weet je waarom ze toch duurzamer zijn? Omdat ze ingenieurs in staat stellen steeds betere elektromotoren te ontwikkelen.
Prachtig en praktisch voorstel van Nick: rode tilipia voor de Chinezen!
Tsja, daar zit je dan met je mooie product.
Waarom wordt het niet gekocht?
Vraag je de juiste prijs? is de kwaliteit vergelijkbaar of beter? wordt tilapia wel veel gegeten in Nederland? kan je het exclusief maken door het uitsluitend aan de horeca(-groothandel) te verkopen? Wordt de tilapia ge-promoot op de Horecava?
zomaar wat vragen die het artikel opwerpt.
Een afnemer voor een product vinden is afhankelijk van veel factoren. Zowel hoe je het aanbiedt als hoe de markt er uitziet.
Ik vind het een top idee. Ik vond het ook nog steeds vreemd dat men kijk voor opslag van CO2 onder de grond ipv die CO2 te gebruiken in de kassen. Veel planten zoals tomaten en paprika's zouden floreren onder zulke omstandigheden en we zouden een probleem oplossen en onze eigen boeren helpen.
Ik snap dan alleen niet waarom men zo'n saaie smaakloze witvis als Tilapia gaat kweken. Op scheveningen vindt men tegenwoordig zelfs de kabeljauw van de visboer niet meer te eten.
@Pjotr: ik vraag me af of het per saldo beter zou zijn om de volledige productie van tomaten, paprika's salades etc.. etc.. te verbouwen in Afrika en Zuid-Amerika. En hoe zou het wel niet zijn als de volledige voedselproductie voor NL in het buitenland gebeurt?