Het is een cou nu, biologisch, scharrel, hij woog bijna 1,4 kilo, zijn levertje was teruggestopt in de buikholte, en wat hij gekost heeft weet ik niet, want het was een cadeautje.
Om goed te kunnen vergelijken bereidden we hem zoals we dat gebruikelijk doen bij hele kippen van deze omvang. In de oven, twee uur op 160/170 graden, in de buik het levertje, ui, appel, knoflook, salie. Een vulling die teruggrijpt op middelengelse receptuur.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Cou nu:-
Slachtkip Cou Nu Roux (Rode Kaal Nek)
Slachtkip, hybride, resultaat van een aantal kruisingen
Ontwikkeling heeft slecht 1 doel: de hoogst mogelijke kwaliteit vlees zonder ooit vet te vormen.
Gewicht van 2 kg bij 10 weken, kan bij het houden in openlucht en/of in hokken, opgedreven worden tot een gemiddeld gewicht van 2,500 kg.
Het vel is heel fijn, praktisch zonder vet.
Veren: dominant rood
Uitzonderlijk rustig
Vlees wordt gerekend tot de meest delicate onder het slachtpluimvee, zowel qua kwaliteit als qua aroma en smaak.
Deze eigenschappen maken dit ras tot de uitverkoren rassen op dit gebied
link: http://www.legkip.be/index.htm
Verander je voorkeurtaal van Google eens tijdelijk in 'frans' en je vindt veel data. Ziet er een beetje gekneusd uit, maar dat zegt niets; is waarschijnlijk van de plukmachine.
Maar wat staat er allemaal op dat stickertje, want het lijkt me qua origine niet direct een gecontroleerd kieken ?
Ja, googlen kan ik ook, je hebt rode en zwarte kaalnekken. En complete broedpaleizen. Maar eh... deze? Dit staat er op het stickertje:
BE E6027 CEE approuvée.
Toch een soort 'goedkeuring'?
Het betreft een Europees goedkeuringsnummer Lizet. Zegt niets over hoe het beest is grootgebracht. Alleen dat 'ie uit België komt en dat 'ie door een goedgekeurd abattoir is geslacht. In Frankrijk, met name in het Zuidwesten worden veel cou nus ge mest. Het is daar een zogenaamd rustiek ras, meestal onder Label Rouge keurmerk afgemest.
Lizet, hij/waarschijnlijk zij is niet echt mooi geslacht. Bloeduitstortingen op de poten en de vleugels, terwijl de bloeduitstorting op de borst mij te denken geeft. Waarschijnlijk redelijk intensief gehouden...
De brute benadering zag ik ook, gezien de bloeduitstortingen. Maar de smaak was uitstekend. Dan is het toch een voordeel dat de Label Rouge hier in de super ligt, terwijl ik niet even langs de markt in Brussel rijd. Maar waarom is de cou nu hier in dit land geen gewaardeerde scharrelkip voor de markt?