We stellen er een schare kinderen en hun ouders aan bloot en zijn benieuwd hoe 'zoet' en 'zout' ze zijn. Ze gaan er straks vast wat over zeggen hier. Onvermijdelijk zal het ook gaan over gezondheid.
Onder de doorkliks vind je de verslagen van de eerste en de tweede proeverij.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Succes vandaag Dick et al. Misschien kunnen we dit initiatief ook eens in Vlaanderen opzetten, in de vorm van de Smaak van Vlaanderen?
Dat wordt moeilijk, Peter Jens ! In het Westvlaams wordt zout ook 'soet' genoemd.
"Geef me ut soet e kjeer an !"
Dus wees op je hoede, als iemand vraagt "Vinnegie ut ook nie e beegje te soet ?'
Dick, ik zou het wel interessant vinden, als juist voor deze proeverij (diabetes) het 'kunstzoet' mee mag doen.
Peter, als jij dat via jouw kanalen in Vlaanderen kunt regelen, dan zijn we daar graag toe bereid. Onze lezers zijn voor ca. een 25% Vlaams.
Aspartaam, Guillaume? Het zou kunnen. Maar het kan ook heel anders. Out-of-the-box. Niet alleen 1 elementje veranderen, maar de hele manier van een product maken.
Ik begrijp het opzet van deze Nederlandse proeverijen niet goed. In Vlaanderen zou het anders moeten worden aangepakt, denk ik.
het gaat ermee mensen te confronteren met het verschil tussen:
- wat ze denken te moeten smaken/appreciëren
- wat ze werkelijk lekker vinden.
Een hele opdracht
Lomme, je beledigt West-Vlamingen: Zout en zoet zijn in het WVL respectievelijk 'zoet' (maar dan met een korte oe) en 'zoete' (met een langere oe). Op dezelfde manier kent iedereen er het verschil tussen goud en hout (reken maar!) Die spreekt men respectievelijk ut als 'hoed' en 'oet'. Alleen brabanders begrijpen zoiets niet.
Ik mag spreken, ik eet van twee walletjes!
Het word natuurlijk moeilijk wanneer je zegt dat oud hout meer waard is dan goed goud.
Ik kreeg verschillende mooie foto's van de proeverij toegestuurd. Dank!!
De jongeman die nu bij deze tekst prijkt, is zo intensief in debat over de geproefde soepjes dat ik het plaatje van vanmorgen maar even verving door zijn portret.
Nick, de opzet is door proeven aan te zetten tot nadere reflectie over eten. Vaak maken we in deze proeverijen gebruik van vooringenomenheden. Je denkt bijv. dat 'ambachtelijk' lekkerder is dan 'industrieel', maar dat blijkt niet waar te zijn.
Je denkt dat 12-weken oude kip lekkerder is dan een ploffer van 6, maar mensen blijken het niet te kunnen proeven.
Vandaag keken we of kinderen zoet- en zoutbekken zijn en of hun ouders goed op de hoogte zijn van de smaak van hun kinderen. Kinderen gaan voor wat ze kennen en zonder enige twijfel voor zoet. Ouders weten dat heel goed van hun kinderen.
Stel je je kind bloot aan zoet, dan zal het daar makkelijk voor vallen. We deden aan aparte test met de kinderen. Ze kregen echte koksmayo (zonder enige suiker) en Madsauce American Fritessaus met '15% koolhydraten, waarvan 9% suikers' (en Ik Kies Bewust logo). Vrijwel unaniem kozen de aanwezige kinderen de tweede. Maar je moet je wat afvragen. Waarom is'ie op de markt? Als eenvoudige verleider (tot koop en eten) of als mayo. Zouden kinderen hem missen als hij nooit was ontwikkeld en zouden kinderen de bestaande dan echt vies hebben gevonden? Hoe zit het me al die versuikerde producten? En wat doen de suikervervangers hier en daar voor onze zoete voorkeur?
Die vraag geeft aanleiding tot vele gedachten en mogelijke keuzen ten aanzien van gezondheidsbeleid en kindervoeding.
Opvallend, de inmiddels al een eindje op weg naar volwassenheid op weg zijnde dochter van een Nederlandse culi stemde overduidelijk voor volwassen smaken zonder suiker. Verpest of gewoon anders opgevoed? Een veel jonger kind vertoonde hetzelfde gedrag. Ook anders opgevoed, of wat andere smaakgenen? Maar ze waren - met hier en daar een uitzondering - de 'outliers', de uitzonderingen die de regel bevestigen.