"Op jullie site staat dat Cup-a-Soup Specials geen toevoegde smaakversterkers bevatten. Maar er zit gistextract in, wat een smaakversterker is, want daar zit veel glutamaat in. Die tekst klopt dan toch niet en is zelfs misleidend. Of zie ik dat verkeerd?"
Vandaag kreeg ik antwoord.
Graag komen wij terug op uw reactie aan Unox Cup-a-Soup. Gistextract is wettelijk gezien geen smaakversterker. Dat gistextract glutamaat bevat klopt. Wij vertrouwen erop u met deze informatie van dienst te zijn geweest.
Met vriendelijke groet,
Cup-a-Soup Consumer Service
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Is dat echt het enige dat ze wisten te antwoorden?
De vraag die zich opdringt: als het niet voor de smaak is, wat doet gistextract dan in die soep? Welke technische (technologische) rol speelt het in het resultaat?
Uit gist kun je veel extraheren, over wat voor extract gaat het hier?
Dan ben ik heel benieuwd naar de (wets)teksten.
Kort/snel even zoeken geeft een producent:
http://www.snick.be/products/overview/79_19_savoury_smaakversterkers/nl
Hij moet natuurlijk ook dat spul verkopen, maar dan nog.
Gek toch dat in de ons omringende landen geen moeite wordt gedaan productie processen of ingredienten met bedenkelijke achtergronden te verhullen. Ook nu weer moeten we informatie uit het buitenland halen (zie commentaar van Annemieke). De Keuringsdienst van Waarde (het programma) zie ik ook vaak naar het buitenland afreizen om aan informatie te komen.
Hoe zit dat nou eigenlijk? Zijn de fabriekanten bang dat hun geheimen worden gestolen? Zijn ze bang dat de consument te dom is om te snappen dat er soms goedjes in voeding word verwerkt met eng klinkende namen? Is dit soms regeringsbeleid? Je zou het haast gaan denken.
Nounou, niet zo moeilijk doen over die gistextracten, hoor. Ze zijn nota bene nog gezond ook. Kijk maar.
En kijk vooral ook even wat voor moeite de chemici doen om dat vreselijk gevaarlijke zout op een label-vriendelijke manier terug te dringen terwijl toch onze zout-perceptie intact blijft.
Dat mogen we best meer waarderen.
De clou zit hem in het woord 'wettelijk'. Dat het feitelijk een smaakversterker is... tja, als dat niet wettelijk is vastgelegd.... wie maalt er dan om.