Dat zegt de Utrechtse hoogleraar eetgedrag Denise de Ridder in de NRC naar aanleiding van alle gedoe rond de dieetadviezen van The Green Happiness. Voedingswetenschap weet te weinig en weet niet hoe te communiceren naar het publiek. Daarom stelt De Ridder voor het publiek niet meer voor te schrijven wat het moet eten, maar waar en wanneer. We krijgen teveel binnen omdat we overal en de hele dag door eten kunnen kopen. Leer mensen drie keer per dag - bij voorkeur thuis - te eten en verder niet, stelt De Ridder in essentie voor.
NRC - Eet alleen aan tafel en tank geen calorieën bij de pomp
Lees ook
- Iets niet lekker vinden is niet hetzelfde als het niet op willen eten 11 jul 2022
-
13
+Nutrimedia denkt dat de wetenschappelijkheid van voedingsclaims wetenschappelijk te onderzoeken valt 15 jun 2020
-
12
+Tijd voor een nieuw dieet: de gekookte pieper 9 mrt 2019
-
23
+‘Voedingswetenschap moet terug naar de mainstream biologie’ 31 jan 2018
- 0 Amerikaanse restaurants wijzen onvoldoende op risico ongaar vlees 4 dec 2016
En ook heel belangrijk: ga de tafel weer dekken met een tafelkleed met een molton er onder. Zeker ook met kinderen. Het is een stuk gezelliger, het creëert rust en ruimte aan tafel en dempt het gekletter van glazen en bestek. Eeuwenlang dekte men de tafel met een tafellaken, zo ongeveer tot de uitvinding van de formica tafel, want die kon je met een vaatdoek weer schoon krijgen. Maar gezellig? Nee, dat was het absoluut niet. Kom op foodloglezers, ga weer tafeldekken en test het zelf uit.
Dat "waar en wanneer" heeft Denise geplukt uit de Braziliaanse officiele eetrichtlijnen, de schijf van 10 meen ik, van een soort VC daar, en ook uitgebreid in FL besproken indertijd. Daarin werd ook aan de familiale kant, de tafel en de huiskamer, het samen eten aandacht gegeven. Dat heeft mss toch wel de nodige ogen geopend, weg van een al te grote focus op ingrediënten, de enkelvoudige voedingssubstanties, vitamines, calorieën, vetten, groentes and te like! De holistische, "softe" insteek dus! Kan nooit kwaad! Ook bij Friesland Campina bijv.
Eetgedrag en smaakontwikkeling begint al heel jong thuis aan tafel. Door middel van het tafelgesprek over o.a. eten wordt het de kinderen met de paplepel ingegoten van goede voeding is. Vooral het enthousiasme over wat er op tafel staat is belangrijk. negatieve reacties maken kinderen angstig. Mijn voorkeur gaat nog steeds uit naar samen eten. Kinderen een goede maaltijd op school, dan eten zij meer dan alleen thuis, ouders op hun werk en 's avonds samen nog een yoghurtje o.i.d. In het weekend is er dan tijd voor een uitgebreide verse maaltijd, die al ver voor het aan tafel gaan begint met het doen van de boodschappen. Zo leren kinderen spelenderwijs doen met het bedenken en maken van de maaltijd.