Voor hun onderzoek gebruikten de wetenschappers de gegevens van 93.000 Denen uit de Copenhagen General Population Study.
Levenslange koffieleut
Science Daily bericht over het in drie stappen uitgevoerde onderzoek. Allereerst vroegen de onderzoekers hoeveel koffie de proefpersonen gedurende hun leven hadden gedronken. Deze consumptie vergeleken ze met het voorkomen van welvaartsziekten en leefstijlfactoren die daarop van invloed zijn. Vervolgens bekeken ze of die consumptie genetisch bepaald zou kunnen zijn. Tenslotte onderzochten ze of die “koffie-genen” in relatie zouden kunnen staan met welvaartsziekten of levensstijl.
Levenslang koffie drinken is op zichzelf, verrassend genoeg, geen oorzaak van welvaartsziekten, maar het verlaagt de kans hierop dus ook niet“Koffie-genen”
Smaakvoordeuren zijn genetisch bepaald. Proefpersonen die zeiden veel koffie te drinken, bleken een laag risico op obesitas, metabool syndroom en type II diabetes te laten zien. Niettemin waren deze mensen wel wat zwaarder en hadden ze een hoger cholesterolniveau en dito bloeddruk. Echte koffiedrinkers met “koffie-genen” bleken levenslang door te gaan met hun koffieconsumptie. Dat kan betekenen dat een voorkeur voor koffie genetisch bepaald is. Mensen met 'koffiegenen' bleken echter geen verhoogd of verlaagd risico op welvaartsziekten te laten zien. Koffie gaat dus vrijuit.
Ge(n)en effect
De onderzoekers concluderen dat - ondanks het nadrukkelijk waargenomen verband tussen een verhoogd cholesterolniveau, een zwaarder lichaamsgewicht en ongunstiger bloeddruk enerzijds en een voorkeur voor koffie anderzijds - hard genetisch bewijsmateriaal ieder causaal verband afwijst. “Levenslang koffie drinken is op zichzelf, verrassend genoeg, geen oorzaak van welvaartsziekten, maar het verlaagt de kans hierop dus ook niet”, concludeert professor Børge Nordestgaard van de universiteit van Kopenhagen dan ook.
Het onderzoek verscheen in het International Journal of Epidemiology.
Fotocredits: 'Perfect cappucino at Sump Coffee', Brandon Shea
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Dus professor Børge Nordestgaard van de universiteit van Kopenhagen heeft nix kunnen vinden en trek daaruit een conclusie? Of trek ik nu een verkeerde conclusie?
En wat is "koffie"? Telt Senseo ook mee als zijnde "koffie"?
Nee, hij heeft niet niks gevonden, hij heeft in een zeer grote onderzoeksgroep geen causaal verband in positieve of negatieve zin gevonden. daar kun je echt wel een conclusie aan verbinden.
E uiteraard is senseo ook koffie, zelfs oploskoffie en de duurdere varianten in cupjes zijn koffie. Mogelijk kun je decaf geen koffie meer noemen. Dat zou overigens nog wel eens een aardig nevenonderzoek kunnen zijn. Even bij al die 93000 mensen navragen welke soort koffie ze dronken.
Zo is dat Gonneke. Het nieuws van dit onderzoek zit vooral in de hybride methode die laat zien dat je zomaar tot andere conclusies kunt komen als je geen harde feiten toevoegt.
Ik drink bitter weinig of geen koffie meer. Als ik het wel doe krijg ik last van oogmigraine (zie ik sterretjes). Wat voor raar stofje zit er toch in koffie waar mijn lichaam last van krijgt.? S`avonds negen uur een kopje koffie drinken heb ik ook allang afgeleerd. Dan val ik niet in slaap voor s`nachts 3 uur. Als iemand mij een kopje koffie aanbied zeg ik beleefd, nee dank U.
Piet iets meer koffie kon wel eens goed voor je zijn.