Dat zei Aalt Dijkhuizen bij de opening van het VIV Europe congres dat deze week in Utrecht werd gehouden.
Volgens Dijkhuizen is een 'hoge productiviteit op de beschikbare landbouwgrond' de enige waarop genoeg voedsel geproduceerd kan worden om de mensheid te (blijven) voeden. "Hoge productiviteit is bovendien gunstig als het gaat om de CO2-voetafdruk van de productie. De uitstoot per eenheid product vermindert”, aldus Dijkhuizen. Dat dat echter niet samen gaat met de huidige dierwelzijnseisen realiseert Dijkhuizen zich ook: "Die richting zich op meer ruimte per dier en langzamere groei. Beide aspecten verhogen de CO2-voetafdruk", citeert EVMI.
De benodigde 'hoge productiviteit' ziet Dijkhuizen alleen maar bereikt worden als er gebruik gemaakt wordt van nieuwe technologieën, zoals 'genomics, precisielandbouw en het voorkomen van na-oogst verliezen.'
Aalt Dijkhuizen was tot maart van dit jaar voorzitter van Wageningen UR en heeft zich altijd uitgesproken voor intensivering van de landbouw.
Dit artikel afdrukken
Volgens Dijkhuizen is een 'hoge productiviteit op de beschikbare landbouwgrond' de enige waarop genoeg voedsel geproduceerd kan worden om de mensheid te (blijven) voeden. "Hoge productiviteit is bovendien gunstig als het gaat om de CO2-voetafdruk van de productie. De uitstoot per eenheid product vermindert”, aldus Dijkhuizen. Dat dat echter niet samen gaat met de huidige dierwelzijnseisen realiseert Dijkhuizen zich ook: "Die richting zich op meer ruimte per dier en langzamere groei. Beide aspecten verhogen de CO2-voetafdruk", citeert EVMI.
De benodigde 'hoge productiviteit' ziet Dijkhuizen alleen maar bereikt worden als er gebruik gemaakt wordt van nieuwe technologieën, zoals 'genomics, precisielandbouw en het voorkomen van na-oogst verliezen.'
Aalt Dijkhuizen was tot maart van dit jaar voorzitter van Wageningen UR en heeft zich altijd uitgesproken voor intensivering van de landbouw.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Er is één grote lijn te ontdekken achter alle verhalen en twits van de heer Dijkhuizen: het belang van de veevoerindustrie en de intensieve veehouderij. Zijn voorzitterschap van de WUR was slechts een kort interbellum tussen bestuursfuncties bij Nutreco en de Heus om ook ex cathedra die belangen te dienen. Op geen enkele wijze is hij bereid gebleken om ook hier op Foodlog een open inhoudelijke discussie aan te gaan. Next!
Inderdaad, déja vu.
Ik zie niet echt in hoe de uitspraak "Dierwelzijn en CO2-voetafdruk conflicteren" in het belang van de veevoerindustrie en de intensieve veehouderij zou zijn.
Voor complotdenkers misschien heel logisch, maar tijdens het symposium van Vakblad De Molenaar had Piet van der Aar, directeur Schothorst Feed Research een soortgelijke boodschap als Dijkhuizen. Hij vertelde dat (veevoeder)onderzoek zich o.a sterk moet richten op verminderen van ecologische footprint, maar dat er een aantal dilemma's zijn.
bv:
Men eist minder stikstofbemesting op grasland, maar dan daalt de grasopbrengst/ha en dus moet er meer voer via mengvoer worden aangevoerd.
en:
'de kip van morgen' heeft lagere voederconversie, dus voor zelfde kilo's kip is meer voer nodig (import).
en:
minder antibiotica eist beter immuunsysteem van het dier en uit onderzoek blijkt dat een sterker immuunsysteem meer energie(=voer) vraagt. Uit een proef is gebleken dat een besmetting met coli-bacterien 9% extra voer vraagt
Het Europese verbod op gebruik van voerbespaarders(specifieke antibiotica) van enkele jaren geleden, zorgt aldus voor 600.000 ha extra soja(eiwit).
Van der Aar: 'Eisen van consumenten staan vaak op gespannen voet met nutriëntenbehoefte. Alle welzijnseisen die leiden tot meer voerbehoefte zorgen voor een sterkere ecologische footprint'.
Lourens: ""Het Europese verbod op gebruik van voerbespaarders(specifieke antibiotica) van enkele jaren geleden, zorgt aldus voor 600.000 ha extra soja(eiwit).""
Ik vermoed dat je hier diermeel mee bedoeld en geen antibiotica?
http://www.demolenaar.nl/2014/05/23/verkleinen-ecologische-voetafdruk-uitdaging-voor-sector/