05 dec in de Media

  • Deel dit artikel:
Het actuele nieuws uit de (inter)nationale media.
Deze pagina brengt in de loop van de dag de kern van het nieuws. Iets gespot dat Foodlog niet mag missen? Stuur het in!

Citrus greening is het gevolg van een infectie die door een Aziatisch fruitvliegje wordt overgebracht en de sapstroom in citrusbomen aantast. Sinaasappelen en grapefruits van besmette bomen verschrompelen. Florida dreigt daardoor zijn citrusteelt te verliezen. De Universiteit van Florida ontwikkelde ‘Bingo’, een mandarijnvariant die ongevoelig is voor de infectie en zelfs op aangetaste plantages gezond fruit draagt. Citrustelers reageren enthousiast en hebben al 150.000 bomen voor herplant besteld. Andere oplossingsrichtingen voor de geplaagde citrustelers is teelt met traditionele citrusrassen in gesloten kassen of de inzet van CRISPR-technieken om bescherming tegen de effecten van het vliegje genetisch in te bouwen, meldt NPR.

De Bond Friese Vogelwachten (BFVW) wil de kievitstand helpen door duizenden kievitseieren in broedmachines te laten uitbroeden. Het gaat slecht met de kievitstand. De eieren vallen vaak ten prooi aan roofdieren, zoals vossen, buizerds, kraaien en marters. De BFVW wil zo'n 6.000 tot 10.000 eieren rapen waarvan naar verwachting de helft zou kunnen uitkomen. Het hele proces zou gekoppeld moeten worden aan een 3-jarig wetenschappelijk onderzoek. Harm Niesen, bestuurslid van De Faunabescherming, die jaren ijverde voor het vorig jaar ingegane verbod op eieren rapen, spreekt van “een volslagen idioot idee”, schrijft De Telegraaf.

Vlaanderen heeft maar één vrouwelijke ster-chefkok en ze heeft besloten haar poorten te sluiten. Karen Keygnaert sluit in maart 2017 haar restaurant A’Qi in Brugge. Een aantal sterrenchefs ging haar voor omdat de markt voor toegankelijker kwaliteitsconcepten lucratiever is. "De drempel van een sterrenzaak is voor veel mensen te hoog, ik wil voortaan iets laagdrempeligs." In mei opent Keygnaert het toegankelijkere Cantine Copine. België telt in Wallonië en Brussel nog wel vrouwelijke sterrenchefs; volgens Michelin is nieuw vrouwelijk sterrentalent in aantocht. In Nederland houdt Margo Reuten met 2 Michelinsterren op haar naam nog altijd dapper vol.

“De arts van de toekomst is ‘lifestyle-minded’ en daar kan de diëtist van profiteren”. Dat zei Marianne Geleijnse, voedingshoogleraar aan de Wageningse Universiteit, tijdens het congres op 2 december ter ere van het 25-jarig bestaan van de Diëtisten Coöperatie Nederland (DCN). Artsen profileren zich steeds meer als leefstijldokter, maar ze zullen de diëtisten niet kunnen vervangen wegens tijdsgebrek, denkt Geleijnse. Gedragsverandering vergt veel tijd en noopt daarom tot samenwerking met diëtisten. Ook zorgverzekeraars zullen het belang van de diëtist meer gaan waarderen volgens de hoogleraar.

Kruideniersblad Distrifood maakte een analyse van de belangrijkste niet-discount supermarktformules van Nederland. Na vele decennia is nog steeds te zien waar ze als kruidenierswinkels ontstonden, zeggen de vakjournalisten. Hen valt op dat alle formules streven naar meer vers, meer gemak en meer online. Albert Heijn doet alles sneller dan de andere formules, vinden ze. Terwijl alle formules zich proberen van elkaar te onderscheiden om weg te komen uit de prijsoorlog, saneert AH het midden van zijn assortiment. De Zaanse formule zou achter de schermen vergaand inzetten op Big Data en heel actief in zetten op meer verdienen met minder vierkante winkelmeters.

De Q-koortspatiënten die de Nederlandse staat hebben aangeklaagd, zouden op 14 december de uitspraak van de rechtbank in Den Haag over hun zaak horen. De rechtbank stelt de uitspraak uit naar 25 januari, maar geeft niet aan waarom. "Er is geen specifieke reden gegeven voor het uitstel. “Daarover kunnen wij slechts speculeren”, reageert Michel van den Berg, Q-koortspatiënt en een van de initiatiefnemers van de zaak, tegen Omroep Brabant. “Het is nogal een dik dossier en wij hebben respect voor een rechtbank die meer tijd nodig heeft. Ik heb liever dat ze er langer over doen dan dat het afgeraffeld wordt.”

Voedselbanken in Noord-Brabant krijgen zoveel meer versproducten aangeboden dat zij vrijwilligers tekort komen. Dat schrijft Omroep Brabant. De toestroom komt van supermarktketens als Jumbo en Aldi. Tot voor kort waren supermarkten terughoudend vers aan de voedselbank weg te geven uit angst voor imagoschade als producten bederven. Nu meer voedselbanken het certificaat Code Groen hebben verworven is dat obstakel weg. Code Groen is een door de NVWA gecontroleerd bewijs dat de voedselveiligheid en hygiëne van een voedselbankproducten in orde zijn. De nieuwe uitdaging is het organiseren van voldoende transport en logistiek om de groeiende hoeveelheid versproducten te verwerken.

Dit artikel afdrukken
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.

Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog

Nieuws
brief

Ontvang dagelijks of wekelijks het Nieuws binnen de wereld van Foodlog

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.

Most Liked Today

Wouter de Heij

R&D en Innovatie in Voedseltechnologie

Likes vandaag

Peter Jens

food- en agri-economie

Likes vandaag

Geert-Jan van der Burgt

Land- en tuinbouw

Likes vandaag

Theo Jonkhart

Anders zou ik het niet zeggen, want sommige zaken liggen vaak nèt even anders en

Likes vandaag

Jopie Duijnhouwer

Likes vandaag

Wouter v.d. Weijden

Strategie duurzame landbouw

Likes vandaag