23 mrt in de Media

  • Deel dit artikel:
Het nieuws van de dag, uit de (inter)nationale media. Zie jij nieuws wat hier nog niet staat? Zet het erbij!
De redactie selecteert dagelijks een groot aantal berichten uit de (inter)nationale pers die de moeite waard zijn. We presenteren daaruit maximaal 12 artikelen in 'in de Media'. De lijst vult zich in de loop van de dag.

Ook jij kunt als lezer zelf het nieuws mee helpen maken. Hoe? Dat lees je hier, of ga direct naar het Lezersnieuws-formulier!

Reageren kan per bericht. Gebruik daarvoor de reageerknop onder ieder berichtje of de dropdown boven het reageervak.

Fotocredits: 'Newspapers B&W', Jon S

In België haalt Aldi, in samenspraak met het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV), de roze pompelmoezen (pomelo's) uit de handel. Er was een "overschrijding van de acute referentiedosis voor het pesticide imazalil vastgesteld", meldt De Standaard. Volgens het FAVV zijn alle producten inmiddels uit de schappen van de winkels gehaald.

Consumenten die het artikel "roze pompelmoezen 2 stuks" met lotcodevermelding GGN 4052852696900 in huis hebben, wordt geadviseerd deze niet op te eten maar terug te brengen naar de winkel.

Imazalil wordt onder meer gebruikt om citrusvruchten, waar de pompelmoes of pomelo onder valt, na de oogst tegen schimmels te beschermen. Binnen de EU is imazalil toegelaten voor gebruik in de landbouw. Het maximale restgehalte (MRL) dat de EU voor citrusvruchten heeft vastgesteld, is 5 mg/kg.

We belden Aldi Nederland, of de terugroepactie ook voor Nederland consequenties heeft. De woordvoerster kon ons gerust stellen. De betrokken leverancier levert niet in Nederland. Bovendien kennen wij hier geen pompelmoezen, alleen grapefruits. Het verschil tussen beide citrusvruchten legde Nick Trachet al eens haarfijn uit op Foodlog.

Plus staat voor het tweede jaar op rij bovenaan in het Duurzaamheidsonderzoek dat GfK en Foodmagazine jaarlijks uitvoeren. De supermarktketen scoort een 7,45 gemiddeld.

In het Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen onderzoek beoordelen klanten, in dit geval 5.200 leden van eht GfK ConsumerScan Panel, het imago van de supermarktformules op duurzaamheid en verantwoord ondernemen. Klanten kijken of de supermarktformule duurzaam genoeg is in hun perceptie aan de hand van 6 criteria: klanten en maatschappij, gezondheid, duurzame handel, klimaat, lokale betrokkenheid en medewerkers.

De Nederlandse supermarkten als geheel krijgen een 7,13 (vorig jaar nog 7,12). De grootste vooruitgang boekten de supers op het thema gezondheid. Het cijfer voor informatie over gezonde voeding steeg van een 6,73 naar een 6,85.

Plus haalt de hoogste score op het criterium klimaat; klanten beoordeelden de milieuvriendelijke maatregelen van de super met een 7,5. Jan Linders supermarkten staat net als vorig jaar op nummer 2, Hoogvliet verovert de derde plaats.

Vogels die in een verstedelijkte omgeving leven, zijn slimmer dan hun soortgenoten die in landelijke gebieden leven. Ze zijn beter in staat nieuwe vaardigheden te verwerven, leren sneller, zijn ondernemender en beschikken bovendien over een sterker immuunsysteem.

Dat stelden wetenschappers van de McGill University vast op basis van nieuw onderzoek. De onderzoekers vergeleken Barbadosdikbekjes (Loxigilla barbadensis) die op verschillende plaatsen van Barbados gevangen waren. Ze keken hoe de vogels om gingen met problemen als het openen van laatjes om bij eten te komen, het leren herkennen van kleuren, naar de mate van ondernemendheid en angst voor nieuwe dingen en naar het immuunsysteem.

De stadsvogels bleken beter dan de plattelandsvogels in het oplossen van zogeheten associatieve puzzels. Beide groepen scoorden even goed op leervermogen bij de kleurherkenning. Opvallend genoeg waren de stadsvogels banger voor nieuwe dingen (neofobie) dan de plattelandsvogels. De onderzoekers stelden ook vast dat de stadse vogels een sterker immuunsysteem hebben, waarmee ze beter weerstand kunnen bieden aan de nieuwe pathogenen waar ze in een verstedelijkte omgeving mee te maken krijgen.

Dat was verrassend. "Aangezien de stadsvogels beter waren in het op innovatieve manieren problemen oplossen, verwachtten we dat ze een minder sterk immuunsysteem zouden hebben dan vogels van het platteland", zegt Jean-Nicolas Audet, hoofdauteur van de studie. "We gingen er namelijk vanuit dat je niet in alles even goed kunt zijn en het ontwikkelen van elk van beide kenmerken is al 'kostbaar'. Maar het lijkt er op dat in dit geval de stadsvogels wel alles kunnen."

Spar wil dit jaar al zijn 200 buurtsupermarkten voorzien van een eigen webwinkel, waarbij Spar de producten nog dezelfde dag bezorgt (sameday-delivery). Dat zei e-commercemanager Richard Beukeboom onlangs tijdens Emerce eRetail.

Spar experimenteert al sinds 2012 met het kopen en verkopen van producten online. In 2013 testten 8 franchise ondernemers een webshop met het softwarepakket ‘Magento’, later kwamen daar 50 ondernemers bij. Spar voorziet dat met intensieve begeleiding en overleg vanuit het hoofdkantoor, en het eigen Product Information Systeem dat deze dagen wordt uitgerold, alle Spar-ondernemers nu de stap kunnen zetten.

De Spar-ondernemers voeren volgens Beukeboom hun eigen assortiment en zorgen zelf voor de bezorging. Dat kan ook via de gekoelde afhaalkluisjes van De Buren, waarmee de vestiging in Wageningen een geslaagde proef heeft afgerond. Volgens Beukeboom is Spar ‘toekomstklaar’, al zijn de online-activiteiten nu nog verliesgevend.

Studenten met een chronisch slaaptekort scoren gemiddeld lagere cijfers dan studenten zonder slaaptekort. Gemiddeld vallen hun cijfers 0,5 lager uit, voor het meest recente tentamen scoorden slechte slapers 0,8 lager. Bovendien hebben studenten met slaaptekorten meer moeite met concentratie tijdens het studeren dan studenten die wel voldoende slapen. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek onder bijna 1.400 studenten uit het hoger onderwijs in het kader van de Nationale Slaapweek.

De gemiddelde student gaat om 23.35 uur naar bed en heeft 26 minuten nodig om in slaap te vallen. Opstaan gebeurt rond 8.17 uur. Gemiddeld slapen de studenten 8 uur en 16 minuten. 65% van de studenten geeft aan graag langer te willen slapen, 28% krijgt genoeg slaap en 7% zegt minder te willen slapen.

Het onderzoek legt een verband tussen weinig kennis over slaaphygiëne - niet goed weten wat positieve gewoontes en gedragingen zijn voor de slaap - en lagere cijfers in het afgelopen studiejaar. Andere opvallende bevindingen uit het onderzoek: bijna de helft van de studenten heeft ’s morgens vaak moeite met opstaan. Ruim een derde voelt zich doorgaans niet uitgeslapen bij studieactiviteiten. Een kwart heeft regelmatig geen zin om te studeren omdat ze er te slaperig voor zijn.

Hoofdonderzoeker dr. Kristiaan van der Heijden: "Het is belangrijk dat studenten zich bewust worden van het belang van gezond slapen. Uit ons onderzoek blijkt dat ruim een derde van de Nederlandse studenten onvoldoende scoort op slaapkwaliteit volgens internationale normen en dat dat dus gerelateerd is aan slechtere studieconcentratie en studieresultaten.”

Als GMO-technieken wettelijk en maatschappelijk geaccepteerd zouden worden, kan de aardappelteelt met 80% minder chemische bestrijdingsmiddelen toe. Dat blijkt uit onderzoek van de Wageningse landbouwuniversiteit (WUR). Onderzoekers hebben phytophthoraresistente aardappelplanten ontwikkeld in het kader van het project DuRPh. De aardappel kan met 80% minder bestrijdingsmiddelen toe. Dat meldt Phys.org met een grote kop.

Het project werd onlangs afgesloten met een wetenschappelijke publicatie over het DuRPh-onderzoek dat de WUR 10 jaar lang kon doen in opdracht van het Ministerie van Economische zaken. De techniek (cisgenese) blijkt goed te werken, maar wordt door de Europese wetgever en de publieke opinie afgewezen. Het gaat immers niet om klassieke veredeling, maar om de vooralsnog in de EU verboden techniek cisgenese.

DuRPh (een afkorting voor Durable Resistance in potato against Phytophthora) moest bewijzen dat genetische modificatie van bestaande aardappelrassen met aardappel-eigen voor langdurige resistentie tegen phytophthora, een ziekte die veel bestrijdingsmiddelen vergt, kunnen zorgen. Zulke aardappelen kunnen immers wereldwijd zorgen voor een veel lager gebruik van gewasbeschermende gifstoffen. De aardappel is een voedingsrijk gewas dat overal ter wereld belangrijk kan bijdragen aan de productie van extra voedsel. Goede teeltwijzen en uitgangsmateriaal zijn daarom van belang.

Het DuRPh-onderzoek moest ook een inhoudelijke bijdrage leveren aan de discussie over genetische modificatie in de maatschappij. Daarom organiseerde het Wageningse onderzoeksteam bijeenkomsten met de aardappelsector voor maatschappelijke organisaties en het brede publiek.Een en ander heeft niet geleid tot acceptatie van de GMO-aardappel in ons land.

Nederlanders eten gemiddeld 47 paaseitjes in de periode voor en tijdens Pasen. Dit blijkt vandaag uit de resultaten van het Grote Paaseitjesonderzoek, uitgevoerd door HEMA.

HEMA ondervroeg ruim 1.000 Nederlanders. Hieruit blijkt dat 86% graag paaseitjes eet. Gemiddeld eten we er 34 voorafgaand aan Pasen en 13 tijdens de paasdagen. Mannen eten gemiddeld 53 paaseitjes, vrouwen houden het bij 42. In Overijssel eten ze de meeste eitjes: gemiddeld 59 per persoon, gevolgd door Groningen (55) en Friesland (54).

Bij het kiezen van de paaseitjes let 55% van de Nederlanders niet op de smaak, maar op het uiterlijk. Ook houden kopers rekening met verschillende voorkeuren van hun huisgenoten: 70% van de Nederlanders koopt verschillende smaken paaseitjes om aan de wensen van hun omgeving te kunnen voldoen. Driekwart pikt eerst zijn of haar favoriete smaken uit een zakje of schaaltje met eitjes.

Onder jongeren blijft melkchocolade de favoriet. Studenten eten het liefst witte chocolade paaseitjes en de pure variant blijkt het meest gegeten eitje onder de ouderen. Twee derde van de Nederlanders is er niet vies van eens een andere smaak uit te proberen. Daarop inspelend vulde HEMA het assortiment Paaseitjes - niet langer verstopeitjes genoemd - aan tot 16 verschillende smaken, waaronder melk-caramel-zeezout, extra puur en wit-zwarte bes.

Paaseieren zoeken is voor bijna een derde van de Nederlanders een geliefde traditie. Om zo veel mogelijk eitjes te vinden heeft zelfs 60% van de mannen en 27% van de vrouwen er geen problemen mee om vals te spelen tijdens het zoeken.

Wageningen University & Research toont zich vanaf 1 september met één krachtig merk aan de wereld. Bestaande merken als LEI, Alterra, Imares, Plant Research International en Wageningen University verdwijnen.

De naamswijziging past in de 'One Wageningen'-strategie, die gericht is op "meer interne samenwerking, tussen disciplines maar ook tussen de onderzoeksinstituten en de universiteit", zegt Marc Lamers, directeur Corporate Communications & Marketing. Er komen één naam en één logo. Elf 'submerken' zullen "zonder veel tamtam" opgaan in het nieuwe overkoepelende Wageningen University & Research. Vanaf september moet het nieuwe logo op alle uitingen, voorwerpen en gebouwen staan.

Alleen voedselveiligheidsinstituut Rikilt verandert niet van naam. Dit instituut gaat mogelijk fuseren met het het laboratorium van de NVWA, schrijft Resource en in dat licht zou een tussentijdse naamswijziging de voortgang maar compliceren.

Gemiddeld produceerde iedere Europeaan in 2014 475 kilo huishoudelijk afval. Nederlanders kwamen met 527 kilo per persoon iets boven het gemiddelde uit. Denemarken produceerde in 2014 het meeste afval per persoon: 759 kilo per jaar. Met 300 kilo scoorde Roemenië het laagst.

Sinds 2007 daalt het aantal kilo's afval per Europeaan gestaag. Het gemiddelde ligt nu onder het niveau van midden jaren '90, meldt het Europese statistiekbureau Eurostat.

Van die gemiddelde afvalberg van 475 kilo werd 465 kilo verwerkt, dat wil zeggen gerecycled (28%), gestort (28%), verbrand (27%) of gecomposteerd (16%). In totaal werd in 2014 44% van al het Europese huisvuil gerecycled of gecomposteerd. In 1995 was dat nog 17%.

Duitsland (618 kilo afval per persoon) is kampioen hergebruik; het land recyclet en en composteert bijna tweederde van zijn afval. Nederland recyclet minder (24%) maar is na Oostenrijk de grootste composteerder van Europa.

27% van het Nederlandse afval wordt gecomposteerd of vergist. In Nederland verdwijnt vrijwel geen afval meer naar de stort (1%). Om de verbrandingsovens van de afvalverwerkers optimaal te laten draaien, importeren Nederlandse afvalverwerkingsbedrijven al enkele jaren honderdduizenden tonnen vuilnis uit andere landen.

Dat gerucht meldt Boerderij. Het blad schrijft: Rabobank gaat veel geld vrijmaken om de Nederlandse varkenshouderij te herstructureren.

De bank zou samen met het ministerie van EZ en de Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) €200 miljoen ter berschikking hebben gemaakt om de sector "grondig te kunnen saneren." Het bedrag zou op kunnen lopen als provinciale overheden bijdragen in de vorm van sloopregelingen.

Bedrijven moeten voldoende omvang hebben, zou de bank zeggen. Boerderij zegt: Met een herverdeling van bedrijven en locaties zou de sector toekomstbestendig moeten worden. Daarbij wordt vooralsnog niet gedacht aan een krimp van het aantal varkens, en dus ook niet direct aan het uitwisselen van fosfaat met andere sectoren. Dit alles blijkt uit navraag bij varkenshouders die vorige week de informatieavonden Vitale Varkenshouderij hebben bezocht.

Dat vreest een brede coalitie van natuureigenaren en -organisaties, volgens BNR.

Bezuinigingen op natuurbeleid leiden ertoe dat er minder geld beschikbaar is voor 'groene boa's', buitengewone opsporingsambtenaren in natuurgebieden. "Er is volop een negatieve spiraal gaande", zegt Jakob Leidekker, woordvoerder van de coalitie. Groene boa's worden door bezuinigingsmaatregelen van zowel de overheid als natuurbeleid getroffen. Bovendien dreigt er door strengere opleidingseisen, het wegvallen van overheidsgelden en verplaatsen van politie-inzet naar stedelijke gebieden, een 'zwart gat' te ontstaan.

Door het teruglopende toezicht in natuurgebieden krijgen stropers, prostituees en drugscriminelen, die hun afval dumpen, steeds meer vrij baan. De coalitie, waar onder meer Natuurmonumenten, de Federatie particulier grondbezit, de stichting Nationaal Park Hoge Veluwe en de Koninklijke Nederlandse Jagersvereniging deel van uitmaken, wil dat de overheid aandacht en prioriteit aan dat probleem geeft.

Vandaag overlegt de Tweede Kamer met staatssecretaris Van Dam over het natuurbeleid.

Terwijl Europa €55 mil­jard uitgeeft aan het Eu­ro­pees Ge­meen­schap­pe­lijk Land­bouw­be­leid (GLB) verdwijnen de boe­ren, de na­tuur en bedreigen we on­ze ge­zond­heid. Dat moet anders, volgens ruim vijf­tig Eu­ro­pe­se or­ga­ni­sa­ties op het gebied van mi­li­eu, na­tuur en ge­zond­heid. In een brief aan EU-Com­mis­sie­voor­zit­ter Jean-Clau­de Junc­ker vra­gen ze om een evaluatie van het GLB: biedt het boeren en burgers wel de gewenste meerwaarde?

"Wij stel­len vast dat met de pro­duc­tie- en ex­port­ge­dre­ven ra­ce to the bottom de ra­va­ge nooit zo groot is geweest", zegt Freek Ver­don­ckt van Na­tuur­punt in de Standaard. "Lage prij­zen zet­ten boe­ren er al­leen maar toe aan nog meer te pro­du­ce­ren, wat hen dan toch nog geen leef­baar in­ko­men op­le­vert. Het ge­volg is dat we on­ze boe­ren én on­ze boe­ren­land­na­tuur in snel tem­po kwijt­ra­ken. Eu­ro­pa moet zich dur­ven af­vra­gen of het wel dit soort be­leid is dat we wil­len. Ik heb af­ge­lo­pen jaar één ding geleerd: zon­der een eer­lijk in­ko­men voor de boer is een groen land­bouw­be­leid on­mo­ge­lijk. We moe­ten de in­di­vi­du­e­le boer wat meer ont­zien in dit de­bat. Als hij nood­ge­dwon­gen mee­draait in een sys­teem dat op over­le­ven is aan­ge­we­zen, draait el­ke in­span­ning voor na­tuur uit op een ex­tra ver­lies­post. Zo ko­men we niet ver­der. De fo­cus moet gaan naar een an­der land­bouw­be­leid dat hem be­te­re per­spec­tie­ven biedt, waar­door mar­ges ont­staan voor meer loon en meer boe­ren­land­na­tuur."

Voed­sel zou geen han­dels­waar moeten zijn die over de we­reld heen en weer wordt gezeuld. Eu­ro­pe­se boe­ren moeten de hon­ger in de we­reld niet willen op­los­sen door nog meer te pro­du­ce­ren. In plaats daarvan zou Europa moeten kiezen voor een kleinschaliger en ecologischer gemengd bedrijf. Op dit moment ontvangen echter de 20% grootste bedrijven 70% van de GLB-middelen. Boeren zouden niet alles zelf hoeven te verdienen, maar vergoed moeten wor­den voor mi­li­eu-in­span­nin­gen.

Boerenor­ga­ni­sa­ties heb­ben nog geen handtekening gezet onder de brief van de vijftig NGO's.

Dit artikel afdrukken
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.

Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog

Nieuws
brief

Ontvang dagelijks of wekelijks het Nieuws binnen de wereld van Foodlog

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.

Most Liked Today

Wouter de Heij

R&D en Innovatie in Voedseltechnologie

Likes vandaag

Peter Jens

food- en agri-economie

Likes vandaag

Jopie Duijnhouwer

Likes vandaag

Wouter v.d. Weijden

Strategie duurzame landbouw

Likes vandaag

Geert-Jan van der Burgt

Land- en tuinbouw

Likes vandaag

Niels FC Willems

Marketing

Likes vandaag