Had u ooit van 'bloedveiligheid' gehoord? Sinds zaterdag is het begrip ingeburgerd bij Radio 1 luisteraars. Die hoorden de net geïnaugureerde hoogleraar Hans Zaaijer vertellen over zijn vakgebied, bloedoverdraagbare infecties.

De Socialistische Partij - die tegen megastallen is - is er als de kippen bij om zijn betoog te steunen. Beesten zijn gevaarlijk. En zo is het al sinds mensenheugenis. Eén ziek dier maakt geen ander ziek. Twee dieren kunnen elkaar ziek maken. Vijf dieren ook. Bij honderd heb je een kudde die ons voortdurend omringt en ziektes over kan laten springen; zulke overspringers heten zoönosen, ziekten die op mensen overgaan. Bij duizenden dieren word je ingemetseld door zoönosengevaren. Bij tienduizenden en honderduizenden is het een kwestie van afwachten.

Het interview moet u echt even beluisteren. Zaaijer vertelt hoe de Q-koorts alomtegenwoordig dreigt te raken en dat 55% van de varkenshouderijen besmet is met hepatitus-E. Vrolijk lachend stelt hij potentiële gevaren en doden vast met de ironie van iemand die zijn smoking al aan heeft om te gaan dansen op een vulkaan die op uitbreken staat. De interviewers vragen Zaaijer of het eten van biologisch vlees gaat helpen. Hij zegt 'ja'.

Zaaijer weet waar hij het over heeft. Veel dieren en mensen bij elkaar zorgt niet voor een grotere kans op ziekte, maar wel voor veel grotere numerieke problemen als een ziekte uitbreekt. De omvang van het risico neemt toe; de aard niet. Daarom is intensieve dierhouderij gevoelsmatig nog gevaarlijker dan tijdens in een griepuitbraak in een volle tram, trein of bus met allemaal hoesters en proesters stappen. Maar heeft hij verstand van biologisch?
Alle beesten buiten, zoals biologisch dat wil, zorgt voor nog grotere problemen. We houden nu jaarlijks in totaal een kleine half miljard dieren in Nederland. Zelfs als we de veestapel zouden halveren en alle beesten buiten zouden laten, dan lopen we pas echt een giga risico. Van een megastallenprobleem, belanden we dan in een mega zoönosenprobleem.

Help, wat moeten we doen? Dat is geen irreële vraag want in het Brabant van de SP hebben de boeren Wakker Dier omarmd. Van die jongens moeten alle beesten buiten. Maar daar worden ze ziek van!!! Socialisten die voor de mensen zijn, staan plots tegenover mensen die voor de dieren zijn.

Zaaijer klingelt aan de goeie klok, maar weet kennelijk niet dat biologisch de oplossing niet is. Wij hadden het er hier ooit over. Een maatschappij die vlees wil, moet zich realiseren dat het af en toe misgaat.Hoe groter onze aantallen en die van de dieren, hoe misser in termen van aantallen slachtoffers het kan lopen. De natuur reguleert niet alleen het opruimen van zwakken, maar ook van te grote aantallen. Kun je niks doen dan? Jazeker wel, beesten binnen houden en kleinere groepen van dieren en verzorgers en aan- en afvoerlijnen maken die elkaar nooit ontmoeten. Helemaal gevaarloos is het niet te maken, maar dat is in de bus stappen ook niet. Het is al veel beter dan beesten buiten laten. Een andere oplossing is ze ergens heel ver weg te gaan houden, waar geen mensen zijn. Het probleem is alleen dat veel van het voer van de beesten die we het meeste eten - kippen en varkens - komt van de resten van fabrieken die hier in de buurt staan omdat ze ons eten maken, van oud brood en slobberbier tot de schillen van aardappelpartjes, afgekeurde snoepjes en verlepte groenten en fruit. Dat wordt dus een heel heen en weer gesleep. Het valt niet mee om een goeie oplossing te verzinnen die iedereen tevreden houdt.

Dat wordt dus planten eten. Hebben we eigenlijk al nagedacht over de ziekten in de intensieve plantenhouderij? Daar schijnt heel veel op gespoten te worden en dat zal ook wel niet voor niks wezen. Nou ja, Jan van Rongen toonde aan dat het anders zit dan ze zeggen, maar ziektebestrijding is wel nodig.

Volgens mij zijn we echt met veel te veel mensen en moesten we het geklets over 'duurzaamheid' daar maar eens voor aan de kant zetten. Een flink stel minder en we hebben minder dieren nodig die op hun beurt weer minder dieren en minder mensen ziek kunnen maken. En natuurlijk moeten we naar die prachtige dierenfabrieken van Midas Dekkers. Duurzaamheid? Het onderwerp verdwijnt als sneeuw voor de zon.
Bloedveiligheid. Je wilt toch niet dat zo'n woord straks in een krantenkop voorkomt: 'bloedveiligheid neemt in 2021 fors af ten opzichte van dit jaar'?

Dit artikel afdrukken