Kunt u deze nieuwsbrief niet goed lezen? klik hier
fl
Foodlog.LEKKER SCHERP ZINNIG
WEEKEND
2 mei 2014
Muizen zijn bang voor mannen
Het was een onstuimige week waarin de nodige schrik zich ontwikkelde. Tijd om er in het weekend eens rustig over na te denken.

Muizen & mannen
Verrassend nieuws verpreidt zich langzaam over de wereld: muizen zijn bang voor mannen. Dat zou kunnen betekenen dat heel wat proefdieronderzoek mét de zekerheden die erop gebaseerd zijn, de prullenbak in kan. Het kan zelfs nog meer betekenen. Lees en huiver wat daar allemaal nog over gezegd moet gaan worden.

Landbouwgif
80% van de Franse jeugd draagt sporen van landbouwgifstoffen in zijn lijf. Een dikke 200 méér zelfs dan er aan landbouwgiffen wordt gebruikt. Het onderzoekje was maar klein, maar geeft te denken: wat is er aan de hand en wat betekent dat voor ons? Gifstoffenexpert Henk Tennekes is er niet gerust op. LTO-gewasbeschermingsexpert Jaap van Wenum kon melden dat ons RIVM er gelukkig onderzoek naar doet.

Zuivel, vega's, moslims & gay rights
De Nederlandse Zuivelorganisatie vroeg Foodlog zich in alle open- en vrijheid te buigen over de vraag of er zoiets zou kunnen zijn als vegetarische landbouw. Het werd een onstuimige en lange draad. Hij wordt zoveel gelezen tot in de details, dat er af en toe even filevorming op de server optrad. Het leidde tot een bijdrage van Marc van der Donk vanwege de vleessie-mannen die weer eens lekker macho moesten doen naar vega's. Marc illustreerde zijn pleidooi met een mooie video over The Dutch Kiss en maakte duidelijk dat je religie, sexuele voorkeur en vlees/geen vlees kennelijk gelijk moet behandelen. Ook waar het op tolerantie aankomt.

AGEs
Hanny Roskam debuteerde op Foodlog met een recensie over Helen Vlassara's Nederlandse vertaling van haar werk over AGEs. Dat zijn giftige stoffen die volgens Vlassara een vergeten en grote bedreiging van onze gezondheid zijn. Er ontstond meteen een (hoog)geleerde en felle discussie.

& andere schrik
Leuke schrik bieden oud-culinair journalist Diny Schouten en eetverslaggever Wouter Klootwijk. De eerste laat na jaren stilte haar TV-gram los op P&W. De tweede is vanavond en nu al op Foodlog te zien met een gigantische krab. Drie andere schrikjes. De baas van het Voedingscentrum verlaat het VC wegens succes. Datzelfde geldt voor slachter Vions bij de pers ondanks alles wél geliefde woordvoerder Marc van der Lee. En het ultieme succes: bezoekers van een grote conferentie over voedselveiligheid liepen daar een voedselvergiftiging op.

En verder moet je niet schrikken als je vanaf maandag aanstaande om 23:00h stipt ons Korte Nieuws in je bus vindt. Daar kun je je natuurlijk voor afmelden, maar dat is misschien wel zonde. Op vrijdag blijf je deze samenvatting van de week krijgen.
AGEs in je eten - een onderschatte bedreiging?
Nieuws Hanny Roskamp 30 april 2014 - 2:01
Ze zijn bruin, knapperig en daarom lekker. Maar ze maken ons ziek. Dat denkt de Amerikaanse professor Helen Vlassara. Ken je AGEs al en weet je wat je…
Bestaat vegetarische landbouw?
Nieuws Niels FC Willems 28 april 2014 - 12:37
'Vlees is fout en melk erbij'. "We moeten meer planten eten." Kunnen we alleen maar plantaardig spul telen en eten? Die vraag lijkt taboe te worden. Daarom…
Stop the war, hug a vegetarian
Nieuws Marc van der Donk 1 mei 2014 - 0:03
Wat is er mis met vegetarisch? Marc van der Donk, vega-restaurateur, zag in de draad over vegetarische landbouw mannen op Foodlog hun reputatie waarmaken.
De nangka lost het wereldvoedselvraagstuk op
Nieuws Redactie 28 april 2014 - 2:45
Als we de FAO en Wereldbank mogen geloven, is er niet genoeg tarwe en mais voor iedereen. Er schijnt een veel voedselrijkere oplossing te zijn die nangka…
Botermelk
Nieuws Diny Schouten
30 april 2014 - 1:21
Waar dank je je gezondheid aan? Allereerst aan wat lust opwekt en je vrolijk…
Dooie muis uit een doordrukstrip
Nieuws Dick Veerman
2 mei 2014 - 1:01
Dat en meer is te zien in de nieuw serie De Wilde Keuken, die vanavond…
Chinees geglaceerde worteltjes
Nieuws Robin Kok
29 april 2014 - 0:34
Robin Kok gebruikt die wondermooie steranijs gewoon in de keuken. Van 'saaie,…
Alwéér alles gelezen? Word dan eens Foodlog Friend!
Vind je Foodlog belangrijk?
> Word betalend lid!
© Foodlog 2024
Wilt u deze nieuwsbrief niet meer ontvangen? klik hier