Zodra het woord vegetariër, vegetarisch of erger nog veganist opduikt in Foodlog ben je zeker van een aantal neerbuigende of vijandige reacties op deze groep. Ik erger me daar mateloos aan.

Zo min mogelijk
Waarom is dat zo? Ik zal er geen doekjes om winden, ik verdien mijn belegde boterham grotendeels met het verkopen van maaltijden waar vlees noch vis deel van uitmaken.
Zelfs als restaurateur van enkele vegetarische restaurants, want dat is wat ik doe, hebben wij ervoor gekozen de term vegetarisch zo min mogelijk te gebruiken. Dit doen we niet alleen omdat het een lelijk woord is dat geen bourgondische associaties oproept, maar meer omdat we gewoon een restaurant willen zijn met een uniek concept.

Mannen
Om bestaansrecht te hebben moeten we dan ook veel meer gasten aanspreken dan die luttele 5% die vegetariër is. Gelukkig lukt dat. Ruim 75% van onze gasten noemt zichzelf geen vegetariër.
Maar dit terzijde. Wat mij na 30 jaar nog steeds opvalt is de vijandige houding, de hakken in het zand, die door veel mannen wordt ingenomen zodra het begrip vegetarisme om de hoek komt. Dat gebeurt niet alleen op Foodlog. Maar wel uitsluitend door mannen. Ja! Alleen maar mannen.
Ik kan als man zelf wel een aantal argumenten bedenken, maar veel verder dan wat koude grond psychologie kom ik niet.

In de vele discussies op Foodlog verlagen zelfs veelreageerders met een interessante en inhoudelijk goed onderbouwde kijk op verschillende zaken, zich tot de stier en de vegetarische rode lap.
In veel van de discussies wordt bovendien uitgegaan van een totale principiële houding van de vegetariër en een alles of niets houding, zie recent het topic ‘Bestaat vegetarische landbouw?.
Het aantal vegetariërs in Nederland is slechts een kleine 5%, in India is dat 40%. Sta daar maar even bij stil. Dankzij India is het aantal vegetariërs wereldwijd bijna 10%!

Xenofoob tokkie gedrag
Stel nu dat wereldwijd het aantal vegetariërs zou groeien tot 50% of dat de wereldwijde vleesconsumptie met 50% zou dalen. Wat zou dat voor ons betekenen? Is dat, behalve voor de vlees producerende industrie, een bedreiging? Hoe beïnvloedt dat onze gezondheid? Wat is het effect op het klimaat? Is het dierenwelzijn daar beter mee af? Is er dan nog genoeg mest om onze groenten te verbouwen?
Ik ben van mening dat het vegetarisme cq. de vegetariërs samen met de toename van de vleesminderaars, de parttime vegetariërs, een groep consumenten is die een minimale voetafdruk achterlaten. Ze hoeven hiervoor geen pluim, maar het afzeiken is xenofoob tokkie gedrag.

Stop vega-bashing, hug a vegatarian!
…en als je dan toch vlees wilt eten, eet eens een Hollands schaap.

Doe 'ns een beetje normaal. In het buitenland denken ze dat wij dat kunnen:




Fotocredits: PETA
Dit artikel afdrukken