Ik ben niet zo’n fan van wortelen. Ik vind ze een beetje saai, een beetje kinderachtig. We eten ze bijna nooit. Maar als we ze eten, dan het liefst op zijn Chinees geglaceerd. En dan niet bij een Chinese maaltijd, maar gewoon in een Hollands agveetje.

1. Men neme een bos wortels en schrapt ze schoon. (ik hou niet van schrappen en gebruik een dunschiller)

2. Snijd de wortels in stukjes van 3 cm. Ik doe dat op zijn Chinees: leg een worteltje plat op een snijplank, snij met een schuine hoek het eerste stukje eraf. Rol de wortel dan een derde slag naar je toe en snijd weer onder diezelfde schuine hoek een stukje af. Rol/draai de wortel weer een beetje naar je toe en ga zo door tot je alle wortels in stukjes gesneden hebt. Het doel is om een ongelijkmatige (want tapstoelopenede) wortel toch in gelijke stukjes te snijden van ongeveer gelijke dikte met ongeveer gelijke snij-vlakken. In het begin snijd je dus “grotere/schuinere” stukken, later, als de wortel dikker wordt “dunnere/rechtere” stukken. Het komt niet zo nauw, maar het is wel leuk om te oefenen.

3. Doe ze samen in een pan met:
- 300 ml kippenbouillon en/of water
- 2 steranijsjes
- 1 Kaneel of Kassia stokje
- 1 el lichte sojasaus
- 1 el donkere sojasaus
- 1 el Shaoxing rijstwijn
- 1,5 el suiker

4. Nu laat je dit flink hard koken zodat je in een minuut of 15 de worteltjes gaar hebt en de saus gereduceerd tot een plakkerige saus. Dat laatste kun je op het laatst een beetje helpen door een maizenapapje toe te voegen. (1 tl maizena losgeroerd met 1 el koud water)

5. Afmaken met wat gehakte verse koriander.

Eet smakelijk.

Fotocredits: Robin Kok
Dit artikel afdrukken