In de VS zijn twee op de drie volwassenen te zwaar. Onderzoekers komen nu met biomedisch bewijs dat voortdurende overconsumptie van een eetpatroon dat veel suikers en vet bevat daar verantwoordelijk voor is.
Onderzoekers van de Universiteit van Californië ontdekten dat het langdurig aanhouden van een westerse eetpatroon via het endocannabinoïde systeem leidt tot overgewicht en obesitas.
Muizen die 60 dagen lang een dieet voorgezet kregen met veel suiker en vet gingen steeds meer calorieën, grotere porties en ook nog eens steeds sneller (meer calorieën per minuut) eten. De muizen op het westerse dieet lieten een verhoogd niveau endocannabinoïden zien vergeleken met muizen die voeding met weinig suiker en vet voorgeschoteld kregen. Bij het blokkeren van de receptoren voor endocannabinoïden normaliseerde het eetgedrag weer.
Endocannabinoïde systeem
Het endocannabinoïde systeem speelt een rol bij onder meer onze voedsel- en drankinname en de regulering van de energiebalans. De stof ennocannaboïde kan gezien worden als een soort lichaamseigen cannabis, die zich kan binden aan verschillende cannaboïden-receptoren in het lichaam en de hersenen.
Door een hoger gehalte aan endocannaboïden krijgen mensen meer zin in eten. Leidse onderzoekers toonden al eerder aan dat een verhoogde aanwezigheid van deze endocannabinoïden in de hersenen leidt tot gewichtstoename, obesitas en het metabool syndroom.
Medicijn tegen obesitas
De Amerikaanse onderzoekers willen nu verder bestuderen of de resultaten uit de muizenstudie ook gelden voor mensen en of deze kennis gebruikt kan worden om een medicijn tegen obesitas te ontwikkelen. In 2007 werd al het middel Rimonabant op de markt gebracht, dat ook de endocannabinoïden remde. Hoewel dit medicijn een gunstige uitwerking had op het gewicht en metabool syndroom, had het teveel psychische bij-effecten. Het middel bleek ook ook de receptoren in het brein te beïnvloeden en werd daarom in 2008 verboden. De onderzoekers hopen met hun nieuwe onderzoek een vervangend middel te hebben gevonden dat de remming van de endocannabinoïden alleen buiten het brein laat plaatsvinden.
De Nederlandse volksgezondsheidsdeskundige Jaap Seidell zou het zoeken naar dergelijke middelen een 'stroomafwaartse' benadering van het obesitasvraagstuk noemen. Hij pleit voor maatregelen die het voedselaanbod beperken en veranderen.
Dit artikel afdrukken
Muizen die 60 dagen lang een dieet voorgezet kregen met veel suiker en vet gingen steeds meer calorieën, grotere porties en ook nog eens steeds sneller (meer calorieën per minuut) eten. De muizen op het westerse dieet lieten een verhoogd niveau endocannabinoïden zien vergeleken met muizen die voeding met weinig suiker en vet voorgeschoteld kregen. Bij het blokkeren van de receptoren voor endocannabinoïden normaliseerde het eetgedrag weer.
Endocannabinoïde systeem
Het endocannabinoïde systeem speelt een rol bij onder meer onze voedsel- en drankinname en de regulering van de energiebalans. De stof ennocannaboïde kan gezien worden als een soort lichaamseigen cannabis, die zich kan binden aan verschillende cannaboïden-receptoren in het lichaam en de hersenen.
Door een hoger gehalte aan endocannaboïden krijgen mensen meer zin in eten. Leidse onderzoekers toonden al eerder aan dat een verhoogde aanwezigheid van deze endocannabinoïden in de hersenen leidt tot gewichtstoename, obesitas en het metabool syndroom.
Medicijn tegen obesitas
De Amerikaanse onderzoekers willen nu verder bestuderen of de resultaten uit de muizenstudie ook gelden voor mensen en of deze kennis gebruikt kan worden om een medicijn tegen obesitas te ontwikkelen. In 2007 werd al het middel Rimonabant op de markt gebracht, dat ook de endocannabinoïden remde. Hoewel dit medicijn een gunstige uitwerking had op het gewicht en metabool syndroom, had het teveel psychische bij-effecten. Het middel bleek ook ook de receptoren in het brein te beïnvloeden en werd daarom in 2008 verboden. De onderzoekers hopen met hun nieuwe onderzoek een vervangend middel te hebben gevonden dat de remming van de endocannabinoïden alleen buiten het brein laat plaatsvinden.
De Nederlandse volksgezondsheidsdeskundige Jaap Seidell zou het zoeken naar dergelijke middelen een 'stroomafwaartse' benadering van het obesitasvraagstuk noemen. Hij pleit voor maatregelen die het voedselaanbod beperken en veranderen.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 2 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 2 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
#2 Ik vraag mij af of de "obesogene omgeving" aan te pakken is. Uit eigen ervaring kan ik zeggen dat het mogelijk is om die "obesogene omgeving" links te laten liggen. Een belangrijke factor hierin was het ontdekken waarom het zo moeilijk was om nou eens niet die Mars, Snicker, etc. voorbij te laten gaan. Het is een hormonale kwestie. Daar ben ik van overtuigd. Zodra die hormonale roep onder controle is, heeft de "obesogene omgeving" geen vat meer.
Zo zit dat Sytske op 5. Daar is het alleen iets westelijker.
De argeloze FL addict leest VET in je stukje Dick. Omdat er ook VET staat. Suiker liet ik hier even buiten beschouwing. Daar heb ik mijn buik – sinds het hier vorige week zo rond gonsde – voorlopig even vol van.
WELK VET en in welke verhoudingen bepalen mede of je signalement in Opsporing Verzocht, Slank, Normaal, Dik, of Vet is. Dit alleen heb ik geprobeerd duidelijk te maken. Niet gelukt dus. Bij jou althans.
Totale vetinname in westers eetpatroon is, zoals je eerder hebt kunnen lezen, de laatste 30 jaar GEDAALD. Maar de Ω-6 inname is juist buitenproportioneel GESTEGEN en Ω-3 inname is ook GEDAALD, ik herhaal mezelf maar weer. Daar zit de kern van het probleem, dat noem jij niet in je vertaling want de U of C onderzoekers noemen het ook niet. Hadden ze wel behoren te doen, zoals Simopoulos al een jaar geleden aankaartte, omdat dit namelijk de key factor is.
VET, de Inuit en andere First Nations lustten er wel pap van! Maar de eerste obese Inuit met een traditioneel dieet moet postuum nog gevonden worden. Inmiddels is ook van hen tweederde zwaarlijvig to put it mildly.
——————————————————————————————————————
‘In the past three decades, total fat and saturated fat intake as a percentage of total calories has continuously decreased in Western diets, while the intake of omega-6 fatty acid increased and the omega-3 fatty acid decreased, resulting in a large increase in the omega-6/omega-3 ratio from 1:1 during evolution to 20:1 today or even higher.
This change in the composition of fatty acids parallels a significant increase in the prevalence of overweight and obesity. Experimental studies have suggested that omega-6 and omega-3 fatty acids elicit divergent effects on body fat gain through mechanisms of adipogenesis, browning of adipose tissue, lipid homeostasis, brain-gut-adipose tissue axis, and most importantly systemic inflammation.
Prospective studies clearly show an increase in the risk of obesity as the level of omega-6 fatty acids and the omega-6/omega-3 ratio increase in red blood cell (RBC) membrane phospholipids, whereas high omega-3 RBC membrane phospholipids decrease the risk of obesity.
Recent studies in humans show that in addition to absolute amounts of omega-6 and omega-3 fatty acid intake, the omega-6/omega-3 ratio plays an important role in increasing the development of obesity via both AA eicosanoid metabolites and hyperactivity of the cannabinoid system, which can be reversed with increased intake of eicosapentaenoic acid (EPA) and docosahexaenoic acid (DHA).
A balanced omega-6/omega-3 ratio is important for health and in the prevention and management of obesity.
EN LET VOORAL EVEN OP DEZE AFSLUITER:
‘Due to agribusiness and modern agriculture western diets contain excessive levels of omega-6 PUFAs but very low levels of omega-3 PUFAs, leading to an unhealthy omega-6/omega-3 ratio of 20:1, instead of 1:1 that was during evolution in humans.’
>> Voortdurende overconsumptie van een eetpatroon dat veel suikers en vet bevat <<
Dat is blijkbaar het eetpatroon van mensen met overgewicht in de VS, maar dat wordt dus gezien als het Westers eetpatroon?
Alleen Vet? Theo er staat 1) Westers (overal en altijd verleid met makkelijk weg te slurpen en happen en nog heel betaalbaar ook) en 2) suiker én vet. Het enige wat nog overblijft zijn eiwitten.
Mensen uit de theorieën die je daar aanhaalt, aten van alles veel minder en knaagden veel op wortels, zaden en blaadjes. En natuurlijk aten ze ook vet. Dat heb je dan wel nodig.