Nieuws van om de hoek komt via de andere kant van de wereld bij ons terug: NutraIngredients.com bericht over onderzoek van Wageningen UR naar het eiwit in verschillende insectensoorten. De onderzoekers bestudeerden eetbare insecten als meelwormen, krekels, kevers en kakkerlakken. Ze concluderen dat insecteneiwitten uitstekend verwerkt kunnen worden in voedsel, door 1) het ruwe eiwitgehalte (vergelijkbaar met rood vlees), 2) de kwaliteit van die eiwitten, 3) de mogelijkheid de eiwitten in gelvorm om te zetten. Er blijft een drempel te nemen, erkent ook de FAO: ook al eten 2 miljard mensen dagelijks insecten, wij vinden ze een beetje eng. Verwerkbare gels maken de herkomst onherkenbaar en zullen mogelijk wel tot acceptatie onder het publiek leiden.
Dit artikel afdrukken
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 2 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 2 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Insecteneiwit is dus kwalitatief OK. Mooi. Voor ons wel even wennen aan het idee.
Al smaakte een geroosterde meelworm me een tijdje geleden prima. Knapperige hazelnootsmaak. Maar nog een hoop product- en marktontwikkeling te doen.
Wat ik me nu afvraag: er wordt o.a. op de WUR zo hard geroepen
dat wij in 2050 9 miljard monden zouden moeten voeden.
Insecteneiwit heeft verreweg de kleinste non-vegetable footprint.
Conversie bijna 1, fors tonnage eiwit/hectare.
Mijn vraag: Welk percentage van zijn onderzoeksbudget besteedt de WUR ten opzichte van research naar andere dierlijke eiwitten, aan de (productontwikkeling, vermarkting en promotie ) van dit ultraduurzame eiwit?
Met andere woorden: WUR, meneer Dijkhuizen: Als u geloofwaardig wilt zijn met uw "Wij moeten in 2050 9 miljard monden voeden": Put your money where your mouth is!
En grijp deze kans om leidend te worden in deze ultraduurzame vorm van eiwitproductie.
Mee eens Dick. Wel met deze voetnoot over insectenallergie.