We vrezen voor lege zeeën. Toch blijkt er opeens een overaanbod aan kabeljauw.
De kabeljauwstand blijkt ongekende hoogtes te hebben bereikt in de Barentszee, rondom IJsland en zelfs in de Noordzee, waar na zes jaar van gestage groei van de populatie het hoogste niveau van de afgelopen 14 jaar is bereikt. Daarom stelt de International Council for Exploration of the Sea (ICES) voor de quota voor de te vangen kabeljauw voor de komende jaren te substantieel te verhogen. Dat meldt SeafoodSource.com. De quota worden in oktober definitief vastgesteld door de gezamenlijke Norwegian-Russian Fisheries Commission.
De verruiming van de quota is fijn voor de vissers, maar verwerkers en exporteurs maken zich zorgen over de effecten die dit grotere aanbod zal hebben op de prijs. De afgelopen anderhalf jaar hebben de prijs van 'H&G cod' (= schoongemaakte vis, zonder kop en ingewanden) in China al zien dalen van 4.510 naar 2,542 euro per metrische ton. Als er geen winst meer te behalen is aan de kabeljauw, zullen de toegekende quota wellicht niet eens opgevist worden.
Het ruimere aanbod aan kabeljauw zal waarschijnlijk voor verschuivingen zorgen in de mondiale witvisconsumptie. Noorwegen werkt nauw samen met z'n exportsector om bestaande afzetmarkten (Brazilië, Portugal, USA) niet te overspoelen met kabeljauw ten koste van hun traditionele klipvis of schelvisproducten - de schelvisquota worden verkleind omdat de schelvisstand terugloopt. John Rutherford van de FASFA (Frozen at Sea Fillets Association, de organisatie van vissers en distributeurs van op zee ingevroren vis met leden uit Noorwegen, IJsland, de Faroer Eilanden, Spanje, Rusland, Groenland en Groot-Brittannië) ziet met name in in de retail (en culinair) kabeljauw z'n terechte positie als de ultieme witvis weer opeisen, ten koste van mindere kwaliteit vissen als koolvis en pangasius.
En nu moet de consument nog uitgelegd krijgen dat er echt weer meer dan genoeg verantwoorde kabeljauw is.
Fotocredits: Derek Keats
Dit artikel afdrukken
De verruiming van de quota is fijn voor de vissers, maar verwerkers en exporteurs maken zich zorgen over de effecten die dit grotere aanbod zal hebben op de prijs. De afgelopen anderhalf jaar hebben de prijs van 'H&G cod' (= schoongemaakte vis, zonder kop en ingewanden) in China al zien dalen van 4.510 naar 2,542 euro per metrische ton. Als er geen winst meer te behalen is aan de kabeljauw, zullen de toegekende quota wellicht niet eens opgevist worden.
Het ruimere aanbod aan kabeljauw zal waarschijnlijk voor verschuivingen zorgen in de mondiale witvisconsumptie. Noorwegen werkt nauw samen met z'n exportsector om bestaande afzetmarkten (Brazilië, Portugal, USA) niet te overspoelen met kabeljauw ten koste van hun traditionele klipvis of schelvisproducten - de schelvisquota worden verkleind omdat de schelvisstand terugloopt. John Rutherford van de FASFA (Frozen at Sea Fillets Association, de organisatie van vissers en distributeurs van op zee ingevroren vis met leden uit Noorwegen, IJsland, de Faroer Eilanden, Spanje, Rusland, Groenland en Groot-Brittannië) ziet met name in in de retail (en culinair) kabeljauw z'n terechte positie als de ultieme witvis weer opeisen, ten koste van mindere kwaliteit vissen als koolvis en pangasius.
En nu moet de consument nog uitgelegd krijgen dat er echt weer meer dan genoeg verantwoorde kabeljauw is.
Fotocredits: Derek Keats
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
In de op één na laatste zin wordt koolvis samen met pangasius genoemd als minder van kwaliteit dan kabeljauw. Koolvis op z'n best is net zo goed als kabeljauw op z'n best en zelfs professionals kunnen het verschil niet proeven. Het is ook nauwelijks te zien als de huid er af is.
Pangasius is iets heel anders. Een meerval, zoetwatervis uit kweek, waarvan de filets naar niets smaken.
De foto is er een van kweekvis in een kooi.
Nee dat weet ik niet zeker.
Wouter, de naam van de foto: A chaos of death. Bijschrift: "A chaos of death inside a cod trap."
Markt Soetman schrijft op Facebook: "Natuurlijke standen fluctueren nu eenmaal. Het aantal everzwijnen op de Veluwe als analogie. Z"
Vraag voor Wouter (of Nick als die meeleest): vissersschepen lijken anno 2012 erg gespecialiseerd te zijn. Je vangt kabeljauw of je vangt niet. Dat maakt vissers mijns inziens erg gevoelig voor prijsschommelingen. Klopt dit beeld of was men vroeger op dezelfde manier aan het vissen?