Vlees, het vakblad voor slagers, kopt juichend "Intensieve veehouderij noodzaak voor voedselvoorziening". Dat is een beetje verdraaid, maar wereldvoedselorganisatie FAO zegt in zijn jongste rapport over de dierhouderij in de wereld wel degelijk dat de wereld niet zonder verdere groei van de intensieve veehouderij kan.
In arme gebieden zijn dieren essentieel voor de voedselvoorziening. In rijke stedelijke omgevingen zal de vraag naar vlees in de komende jaren sterk stijgen. Zowel milieutechnisch als economisch is aan hun vraag onmogelijk te voldoen met dierlijke producten vanuit extensieve landbouw. De FAO stelt dat de vraag in de komende vier decennia met 73% zal stijgen. De zuivelconsumptie zal met 58% toenemen. De stijgingen zijn het gevolg van een groeiende bevolking en stijgende welvaart. De FAO ziet de vraagstijging als een slechts gedeeltelijk beïnvloedbare factor en roept daarom op te verduurzaming van de intensieve veehouderij en duurzame verwerking van de producten die daaruit voortkomen.
Zo maken vleesverdelaars al decennia lang verdunde gehaktvleesproducten die de hoeveelheid beschikbaar vlees vergroten. Moderne bijmengproducten maken voor consumenten vrijwel onmerkbaar verdunde 'traditionele' vleessoorten mogelijk. Daarmee kunnen besparingen tot 15% per consumptiemoment worden bereikt.
Het rapport van de VN-organisatie FAO is hier te downloaden.
Dit artikel afdrukken
Zo maken vleesverdelaars al decennia lang verdunde gehaktvleesproducten die de hoeveelheid beschikbaar vlees vergroten. Moderne bijmengproducten maken voor consumenten vrijwel onmerkbaar verdunde 'traditionele' vleessoorten mogelijk. Daarmee kunnen besparingen tot 15% per consumptiemoment worden bereikt.
Het rapport van de VN-organisatie FAO is hier te downloaden.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Dick, waarom zou ik mij verslikken? Van de FAO is dit een logische boodschap. Hett zal ook zo gebeuren. Wij willen natuurlijk iets anders maar de agrosector dendert gewoon door en daar omheen zullen allerlei 'duurzaamheids'initiatieven ronddartelen.
Jij bent een boer. Maar hoe denk je dat dit nieuws op een gemiddelde bewoner van de Amsterdamse grachtengordel overkomt?
Ik moet hier natuurlijk op antwoorden dat de gemiddelde bewoner van de grachtengordel mij niet interesseert en ook niet relevant is voor de mondiale voedingsdiscussie. Hierbij. Maar goed voor een echte discussie zal ik eerst het stuk moeten lezen. Later.
Een krachtiger ondersteuning heeft Jos Hugense en zijn Meatless niet gehad.
De gemiddele bewoner van de grachtengordel krijgt hieruit de boodschap dat we het wel wel gaan oplossen, zonder dat hij zijn consumptiepatroon hoeft aan te passen. Dream on, zou ik willen zeggen. Laten we nu eens kiezen voor echte oplossingen en een manier van eten promoten die gebaseerd is op fors minder vlees/dierlijke eiwitten en meer plantaardig. Reden dat dit vraagstuk topprioriteit heeft en prominent op de 'Urgenda' staat.