Terwijl in Zweden vet niet langer als een probleem wordt gezien, voerde Denemarken per vandaag een vettax in. De Denen scoren al onder het EU-gemiddelde aan dikke buiken. De overheid wil hen nog gezonder krijgen. Vanaf vandaag betaalt een Deen een eurokwartje meer voor een pakje boter.
De Denen hopen met de belastingmaatregel levens te sparen. Geschat wordt dat 4% van de doden vermijdbaar is door voedingsmaatregelen. In het Verenigd Koninkrijk, waar het aantal obesitas gevallen aanmerkelijk hoger ligt zouden volgens de Telegraph ca. 3.200 doden per jaar gespaard kunnen worden door een vettax.
In Hongarije kijkt men breder. Daar worden vanaf begin deze maand suiker, zout, koolhydraten en caffeine belast. Volgens de Nederlandse Telegraaf hebben de Denen afgelopen week flink gehamsterd op producten met verzadigd vet .De NOS rapporteert vanavond lege schappen.
Dit artikel afdrukken
In Hongarije kijkt men breder. Daar worden vanaf begin deze maand suiker, zout, koolhydraten en caffeine belast. Volgens de Nederlandse Telegraaf hebben de Denen afgelopen week flink gehamsterd op producten met verzadigd vet .De NOS rapporteert vanavond lege schappen.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Gewoon belasting, verpakt in een smoes!
Ik zet er een pakje boter en een schouderkarbonade op dat het niet gaat werken.
Ik lees vaak op Foodlog dat de discussie over vetten nu wel een beetje klaar is en dat Zweden helemaal al verlicht is in dat idee. Ik kom vaak in Zweden en denk redelijk op de hoogte te zijn van wat daar speelt. De laatste rapporten daar geven helemaal geen andere aanbevelingen dan we hier in Nederland geven als het gaat om koolhydraten en vetten. Dahlqvist en de Kostdoktorn die hier ook wel een figureren hebben inderdaad een groot gevolg (net als hier Dukan, Dr. Frank en Atkins) maar niet in de wetenschappelijke kringen. De officiële aanbevelingen zijn dus ook in Zweden nog steeds: vezelrijke voeding met beperkingen in de vetinname en voldoende lichamelijke activiteit beschermen tegen diabetes en hart- en vaatziekten.
Aardig is dat Dahlqvist en Kostdoktorn regelmatig verwijzen naar het dieet van William Banting uit 1830. Diens arts, William Harvey, gaf hem (volgens overlevering) een laagkoolhydraat dieet. Wie de moeite neemt om het dieet te lezen zal zien dat Banting onder meer verboden werd om boter en varkensvlees te eten. Harvey dacht dat dat een belangrijke bron was van koolhydraten. Boter en varkensvlees waren echter toen juist de belangrijkste bronnen van (verzadigd) vet. Kleine historische vergissing dus. Wel klopt dat er weinig zetmeel werd voorgeschreven maar ook dat gebeurd in Nederland ook.
http://www.sbu.se/sv/Om-SBU/Nyheter/Mat-vid-diabetes/
Vid typ 2-diabetes har lågfettkost respektive måttlig lågkolhydratkost likartade
gynnsamma effekter på HbA1c (”långtidssockret”) och kroppsvikt. Det saknas studier av tillräcklig kvalitet för att kunna bedöma långtidseffekterna hos personer med diabetes av mer extrem lågkolhydratkost med högt fettintag, exempelvis så kallad LCHF-kost.
Säkerhetsaspekterna blir därför särskilt viktiga vid klinisk uppföljning av de personer som själva väljer extrem lågkolhydratkost.”
I rapportens fjärde slutsats skriver man:
“Så kallad livsstilsbehandling, där råd om kost med reducerat fettinnehåll och ökat fiberinnehåll kombineras med ökad fysisk aktivitet, skyddar mot utveckling av diabetes hos personer som har nedsatt förmåga att ta hand om och omsätta glukos.”
Jaap, ik denk persoonlijk dat alles waar 'te' voorstaat niet verstandig is en alles met mate en gevarieerd geen gevaar oplevert. Die 'te'-uitdrukking komt uit het volskwijsheden repertoire dat ik van mijn moeder leerde. Het is er zo eentje die niet sexy, maar verrassend praktisch is. Vetwetten kunnen leiden tot andere 'te's' die de bordjes verhangen en nieuwe onbalansen - en dus problemen - creëren. Precies dat merkte hier begin dit jaar Tiny van Boekel op.
Hoe sta jij als Public Health-specialist tegenover zijn opinie als voedingsmiddelentechnoloog? Hij schreef hier:
"Dat blijft maar dooretteren, dat idee van een vettax. Volkomen krankjorem. Ik heb het altijd gezien als een speeltje van politici die daarmee hun zogenaamde daadkracht kunnen tonen. Wat ik het ergste hieraan vind is dat mensen het idee krijgen (of liever: bevestigd zien) dat vet slecht is, en dat is gewoon gevaarlijk. Vet is een essentieel onderdeel van ons voedsel en nodig voor de voeding (en ja, ik weet dat er verschillende soorten vet zijn, maar er zijn onderhand genoeg aanwijzingen dat het allemaal niet zoveel uitmaakt bij normale consumptie, dwz als je niet teveel eet). Het gaat om de balans van voedingsstoffen in een totaal voedingsmiddelenpakket en die haal je helemaal onderuit door zo'n onzinnige maatregel."
en
"Ik neem aan dat met lege-calorien dan koolhydraten worden bedoeld. Maar die hebben we ook nodig (glucose), weliswaar niet teveel, maar toch. Ook hier gaat het om de balans. Als levensmiddelentechnoloog vind ik dat we levensmiddelen moeten ontwerpen zodanig dat die balans gevonden kan worden door mensen bij het samenstellen van hun dagelijkse voedingsmiddelenpakket. Een tax maakt dat alleen maar moeilijker en is gewoon onzinnig."
Kort samengevat: dit kan leiden tot het paard achter de wagen spannen omdat de vetwetten gan leiden tot producten waar we niet op zitten te wachten. De remedie wordt erger dan de kwaal.
Dick, "eet matig en gevarieerd" is een prima advies (ik weet niet gauw een betere of het wordt al gauw iets als de regels van Pollan). Wat betreft prijsmaatregelen: het is goed gedocumenteerd dat de prijzen van vetrijke en suikerrijke voedingsmiddelen de afgelopen decennia relatief steeds goedkoper zijn geworden (als gevolg van allerlei subsidies aan de landbouw en veeteelt). Verse groenten en fruit zijn in dezelfde periode veel duurder geworden. Er zijn dus al allerlei belastingen en subsidies geïntroduceerd die bijgedragen hebben aan een relatief ongezond voedingspatroon. Een correctie hierop lijkt mij dan ook zeer verantwoord. Overigens is een 'vettax' als in Denemarken m.i. te smal. Basisvoedingsmiddelen (zoals verse groente en fruit) wat goedkoper maken en de zetmeel- suiker- en vetrijke (relatief hoge energiedichtheid; lage nutriëntendichtheid) wat duurder helpt aantoonbaar een gezonder voedingspatroon te bevorderen (met name bij mensen met een laag inkomen).
Jaap, dat is juist. Maar je gaat in je antwoord voorbij aan het punt van Tiny: komen we niet van de regen in de drup?
Je noemt het landbouwbeleid. Edgard Pisani, Mansholt's Franse tegenhanger (en nog altijd in leven), zei al in 2004 (in zijn "Un vieil homme et la terre") dat de subsidies vanuit EU landbouwbeleid wat hem betreft vollediger op de schop moeten dan ook nu gebeurt (en zeker veel fundamenteler dan LTO Nederland dat wil). Ook daar piept weer Tiny's punt in naar boven: als we reparatie op reparatie stapelen krijgen we stapeleffecten waarvoor we ons maar beter kunnen bergen. Straks bestaat de eetwereld bijv. uit light-koolhydraten met nabouwvezels. Zijn we daar blij mee?