Bij ons thuis was een haring altijd een feestje. De nieuwe al helemaal.
Mijn moeder wilde weten of en waar ik ze gekocht had. Bij Fishes, op de markt en bij vishandel Volendam. ‘Voor hoeveel?’ Voor € 2,50. Bij Fishes, voor ons de dichtstbijzijnde Utrechtse visboer. Maar we namen er meteen 5 voor een tientje. Voor € 2 per stuk dus .
Zij had ze gescoord bij AH. Voor 1 euro! Ze was inmiddels al drie keer teruggeweest want ze waren nog goed ook. Geweldig zelfs. 'Dan ben je dus wel gek als je het niet doet.'
Als zij dat zegt, dan geloof ik het, want haring keuren doet ze al bijna tachtig jaar. Mooi blank en vet moeten ze wezen. En ze moeten smelten op de tong. Ik leerde het van haar.
Voor de volgende haring ga ik dus naar Albert Heijn. Daar wordt niemand slechter van. De visser verkocht ze, dus zal z'n prijs wel gehad hebben. En iedere Hollandse Nieuwe is tegenwoordig MSC, dus daar kan het ook al niet aan liggen.
Toch?
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Ik heb altijd begrepen dat de groothandelsprijs (inkoop?) van een haring rond de 80 eurocent ligt. Wie kan dit bevestigen (of ontkennen?). Haring is gewoon haring lijkt me; vooral het seizoen bepaald vetgehalte en smaak. Natuurlijk kan de smaak op veel mogelijkheden verprutst worden. Waar ik wel even op zou letten is of er een beschermde atmosfeer gebruikt wordt of niet. Sommige mensen kunnen dit proeven (vaak een beetje zurige smaak en geur); vermoedelijk gebruikt AH een MAP en de visboer om de hoek niet. Enfin, mooie traditie en een lekker visje :-)
Volgens mij is het iets goedkoper. In het NRC van vorige week zaterdag (6 juni) ging het over een emmertje haring. Hier stonden de kosten bij, en dit was bij de vakhandel al goedkoper. De exacte prijs weet ik helaas niet meer, en zoeken op de website levert helaas ook niks op.
Het voordeel van een goede visboer is natuurlijk wel dat de haring ter plekke is schoongemaakt, en dit is handwerk. Of dat bij AH ook het geval is durf ik niet te zeggen.
Wat mij altijd opvalt bij berichten over haring is dat de berichten ieder jaar hetzelfde zijn; ieder jaar is ie' mooi vet en ieder jaar is ie' lekkerder als voorgaande jaren. Wat moet de haring vroeger dan toch vies zijn geweest ;) Wat eventueel interessant is; Wouter Klootwijk heeft voor de Keuringsdienst van Waarde of voor zijn eigen programma nog eens 'onderzoek' gedaan naar haring; dit was erg leuk om te zien. Misschien is dit nog terug te zien via uitzendinggemist/youtube.
Vroeger kocht ik nieuwe haring wel eens bij de grote buurt-AH als ze zo'n tijdelijk kraampje hadden. Hoe duur die was weet ik niet meer. Maar hun verpakte haring in die blauwe schaaltjes heb ik ooit geprobeerd tegen beter weten in, anders moest ik zo ver fietsen, en dat was eens maar nooit meer. Op de markt vind ik de haring soms verdacht warm uitgestald.
Gistermiddag dus.Bij de haringkar in Zoutkamp.Thuis gegeten.Heerlijkkk.
1.80 eurocent per haring.
Waar ik altijd met bewondering naar kan kijken is,hoe mensen de haring met het hoofd achterover van de haring stukjes af kan happen.
Lukt mij niet.Dan maar met de vork en het mes.
Gekocht bij een kar, en bij AH (Bij AH € 2,99 per pakje met 2 met de bonuskaar 1€ korting = dus idnerdaad 1 euro per stuk)
smaak : AH, zacht, mals, smaak prima voor een distributieharing; krijgt een 7+
kar : € 1,75; er liggen er altijd een stuk of 15-20 vers op voorhand schoongemaakt, maar wat velen niet weten is dat na het schoonmaken in ca. 2-3 minuten er een smaakverandering optreedt. Dus... vraag of de visboer ze voor jou vers uit de ton doet; kreeg een 10. Die Bressiaanse visboer, welke blijft geheim, heeft plastic bekertjes... en als hij je kent en er staan er niet te veel aan zijn kar, dan komt een fles Bols Korenwijn naar boven, en schenkt hij je gratis een borrel er bij. Hij verdient een plek in de hemel.