Bij ons thuis was een haring altijd een feestje. De nieuwe al helemaal.
Mijn moeder wilde weten of en waar ik ze gekocht had. Bij Fishes, op de markt en bij vishandel Volendam. ‘Voor hoeveel?’ Voor € 2,50. Bij Fishes, voor ons de dichtstbijzijnde Utrechtse visboer. Maar we namen er meteen 5 voor een tientje. Voor € 2 per stuk dus .
Zij had ze gescoord bij AH. Voor 1 euro! Ze was inmiddels al drie keer teruggeweest want ze waren nog goed ook. Geweldig zelfs. 'Dan ben je dus wel gek als je het niet doet.'
Als zij dat zegt, dan geloof ik het, want haring keuren doet ze al bijna tachtig jaar. Mooi blank en vet moeten ze wezen. En ze moeten smelten op de tong. Ik leerde het van haar.
Voor de volgende haring ga ik dus naar Albert Heijn. Daar wordt niemand slechter van. De visser verkocht ze, dus zal z'n prijs wel gehad hebben. En iedere Hollandse Nieuwe is tegenwoordig MSC, dus daar kan het ook al niet aan liggen.
Toch?
Wat een prachtige info, allemaal. Hulde voor Wouter Klootwijk. Ik ben ook fan van zijn programma, vermakelijk en informatief. In het Gooi werd door een team van deskundigen een test gehouden onder de regionale visboeren. De cijfers varieren van een 4.0 (!!) tot 8.6. Moeten we de verschillen echt alleen maar zoeken in de behandeling na de vangst?? Kan de herkomst niet uitmaken? Noordzee of Noorwegen? Kan het moment van vangen niet uitmaken? De haring kan toch te vroeg gevangen zijn (of te laat)? Weet iemand ook of de gemiddelde visboer in kleine porties inkoopt of voor het hele jaar tegelijk inslaat (en laat wegzetten). In het laatste geval mag je van een constante kwaliteit uitgaan, toch? Ben benieuwd wie kan helpen. Onze goeroe, Wouter?