Oil and energy: "We have an entirely oil-based food economy, and yet oil is running out. The impact of that on agriculture is one of the drivers of the volatility in the world food commodity markets."
Water scarcity: "One of the key things that I have been pushing is to get the UK government to start auditing food by water," Professor Lang said, adding that 50% of the UK's vegetables are imported, many from water-stressed nations.
Biodiversity: "Biodiversity must not just be protected, it must be replaced and enhanced; but that is going to require a very different way growing food and using the land."
Urbanisation: "Probably the most important thing within the social sphere. More people now live in towns than in the countryside. In which case, where do they get their food?"
Het verslag laat een onbevredigend gevoel achter. De kop - Food needs 'fundamental rethink' - laat je verwachten dat er oplossingsrichtingen aan de orde komen. In plaats daarvan komen de bekende probleemstellingen aan de orde. Interessant (en tekenend?) is Tim Lang's pleidooi voor zelf-tuinieren:
Whatever amount of space you have in your backyard, it is possible to create a fantastic little garden that will allow you to reconnect with the real value of gardening, which is knowing how to grow food.
"And once you know how to grow food, it would be very nice to be able to cook it. If you are growing food, then it only makes sense that you know how to cook it as well.
"And cooking food will introduce you to the basic knowledge of nutrition. So you can see how this can slowly reintroduce food back into our culture."
Het laatste heeft strict genomen niks te maken met het feit dat we onze voeding duurzamer moeten leren produceren en er minder ongegeten weg hoeven te gooien. Maar ik zou het toch ook graag eens wat harder uit Nederlandse universiteiten willen horen: laat mensen hun eigen eetbare tuinen gaan maken.
Interessanter als grootschalige oplossingsrichting voor een duurzamere manier van voeding produceren is het boek The Hungry City van de Engelse architect Carolyn Steel.
Hungry City is a sinister real-life sequel to Animal Farm with the plot turned upside down by time in ways even George Orwell could not have foreseen. Its key image is the Pig Tower, a 21st-century Dutch invention for producing pork in custom-built city blocks, each 76 floors high, designed to house pigs in comfortable apartments with lavish bedding and ample rootling space on large, open-air balconies. 'The towers would be powered by bio-gas digesters run on pig manure, and connected to a central abattoir to which the pigs would be moved by lift.'
This perfectly rational project would deliver a lifestyle not essentially different, as Carolyn Steel points out, from the conditions currently enjoyed worldwide by many urban human beings. She calculates that 1,000 huge, mixed 'vertical farms' constructed in and around central London could feed the entire city. The savings (zero food miles, on-site waste disposal, no hidden pollution costs) take us back to something like the old sustainable style of farming still practised in England in 1945, when Animal Farm came out.
Ik zou het boek kopen en met rooie oortjes genieten van een verfrissende visie op een realiseerbare en uiterst moderne, stadse en duurzame manier van landbouw. Bij The Hungry City hoort een uitvoerige website. Warm aanbevolen!
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Een 76 verdiepingen tellende varkensflat is realiseerbaar? Dus zonder stank- en milieuoverlast etc.?
Waar wachten we dan nog op?
Beetje luguber zoals die varkensflats beschreven worden in Hungry City. De varkens leven in comfortabele appartementen, de varkens kunnen per lift verplaatst worden naar het slachthuis.
Lijkt verdacht veel op de een of andere horrorfilm, waar in plaats van varkens, mensen op dergelijke wijze gehuisvest en verwerkt worden tot hapklare brokken.
Wouter,
Varkens in flats kan een zeer economische diervriendelijke vorm van 'pig-house-keeping' zijn. Maar wel een gevaarlijke. Kom met zo'n plan naar boven, en je leven loopt in Holland gevaar. Daarvan getuigt de actualiteit van onze dierenactivisten.
Ik mis echter een belangrijk aspect Tim Lang's opsomming.
Naast Oil and energy, Water scarcity, Biodiversity, Urbanisation hoort zeker bij : ‘ Civilian Expenditure’....
Uitgaande van een dubbel inkomen, gebaseerd op 'minimum plus' kan, ik betoogde dat eerder (voer voor de SER en de Algemene Rekenkamer), kan er een steeds kleiner gedeelte van het inkomen besteed worden aan voeding.
Er wordt achter de schermen, dit soort machinaties blijven helaas buiten schot, bepaald wat de breakdown mag zijn die geclaimd mag worden. Pas op ! Dat is geen vrije marktwerking.
Van het besteedbaar inkomen gaat gepland:
1. al dan niet met huurtoeslag via de wooncoöperatie een gedeelte naar woonlasten
2. dan mogen in relatie tot wat kàn, en niet wat de gasprijs zegt, de energiebedrijven graaien
3. dan volgt al dan niet met zorgtoeslag de verplichte ziekteverzekering
4. verzekeringen, schoolkosten, kleding, mobiliteit (!) etc. etc.
Sluitpost ?
5. Voeding. Dat moet efficiënt, goedkoop en zonder al te veel ‘melamine’ gedistribueerd worden. Die sluitpost is gegarandeerd onvoldoende voor natuurlijke voeding. Het geblaat van de dierenvrienden ten spijt.
'Hungry City" is een probleem, dat niet zozeer ecologisch, maar steeds afhankelijker van economie en logistiek wordt bij een groeiende wereldbevolking.
We kenden duizenden jaren overvloed èn gebrek aan hoogwaardige natuurlijke voedingsmiddelen.
Maar we kennen nu voor het eerst sinds 40 jaar een dowgrading dmv additieven en kleurstoffen gekoppeld aan leugenachtige marketing, die moet suggereren dat er nog steeds natuurlijk vreten in de voederbak van het volk ligt. De schijnbare overvloed is kunstmatig.
Let wel, ‘Soylent Green” kan in de toekomst best voedzaam zijn…. ;-)
Wat een mooie bijdrage van Ulrik hierboven. Varkens kunnen beter in een vrachtwagen naar de slachterij gebracht worden dan met een lift naar beneden. Ja toch, Ulrik?
We zijn technofoob en gaan daarom zo ver varkenstransporten niet luguber te vinden. Zoals de recensent van The Guardian zei: het is de plot van Orwell, maar dan een paar keer rondgedraaid.
Het is terug naar de wijsheid van vroeger, met de middelen van vandaag.
De varkens in deze flats eten weer duurzaam van ons afval, zoals ze dat duizenden jaren hebben gedaan. In Nederland is door wetenschappers uitgerekend dat zo'n 6 miljoen varkens daarvan kunnen leven. Werkelijk inhoudelijke veterinaire bezwaren zijn er niet. De wetgever moet alleen bereid zijn bepaalde delen van de wetgeving tav 'swill' (zeg maar het eetafval dat van onze keukenplank en borden komt) wetgeving open te breken.
Ter info: 6 miljoen varkens dekken grosso modo de consumptie aan varkensvlees in Nederland (ca. 40 kg per hoofd van de bevolking). Ze kunnen dus zonder additionele voerproductiekosten worden gemest.
Denk je deze cijfers even door, dan kun je dus op je klompen aanvoelen dat iedere stad in de welvarende delen van de wereld zijn varkens voerneutraal kan grootbrengen. In de VS zal waarschijnlijk een overschot ontstaan. Die zijn nu eenmaal nog flink wat ruiger dan wij.