Oil and energy: "We have an entirely oil-based food economy, and yet oil is running out. The impact of that on agriculture is one of the drivers of the volatility in the world food commodity markets."
Water scarcity: "One of the key things that I have been pushing is to get the UK government to start auditing food by water," Professor Lang said, adding that 50% of the UK's vegetables are imported, many from water-stressed nations.
Biodiversity: "Biodiversity must not just be protected, it must be replaced and enhanced; but that is going to require a very different way growing food and using the land."
Urbanisation: "Probably the most important thing within the social sphere. More people now live in towns than in the countryside. In which case, where do they get their food?"
Het verslag laat een onbevredigend gevoel achter. De kop - Food needs 'fundamental rethink' - laat je verwachten dat er oplossingsrichtingen aan de orde komen. In plaats daarvan komen de bekende probleemstellingen aan de orde. Interessant (en tekenend?) is Tim Lang's pleidooi voor zelf-tuinieren:
Whatever amount of space you have in your backyard, it is possible to create a fantastic little garden that will allow you to reconnect with the real value of gardening, which is knowing how to grow food.
"And once you know how to grow food, it would be very nice to be able to cook it. If you are growing food, then it only makes sense that you know how to cook it as well.
"And cooking food will introduce you to the basic knowledge of nutrition. So you can see how this can slowly reintroduce food back into our culture."
Het laatste heeft strict genomen niks te maken met het feit dat we onze voeding duurzamer moeten leren produceren en er minder ongegeten weg hoeven te gooien. Maar ik zou het toch ook graag eens wat harder uit Nederlandse universiteiten willen horen: laat mensen hun eigen eetbare tuinen gaan maken.
Interessanter als grootschalige oplossingsrichting voor een duurzamere manier van voeding produceren is het boek The Hungry City van de Engelse architect Carolyn Steel.
Hungry City is a sinister real-life sequel to Animal Farm with the plot turned upside down by time in ways even George Orwell could not have foreseen. Its key image is the Pig Tower, a 21st-century Dutch invention for producing pork in custom-built city blocks, each 76 floors high, designed to house pigs in comfortable apartments with lavish bedding and ample rootling space on large, open-air balconies. 'The towers would be powered by bio-gas digesters run on pig manure, and connected to a central abattoir to which the pigs would be moved by lift.'
This perfectly rational project would deliver a lifestyle not essentially different, as Carolyn Steel points out, from the conditions currently enjoyed worldwide by many urban human beings. She calculates that 1,000 huge, mixed 'vertical farms' constructed in and around central London could feed the entire city. The savings (zero food miles, on-site waste disposal, no hidden pollution costs) take us back to something like the old sustainable style of farming still practised in England in 1945, when Animal Farm came out.
Ik zou het boek kopen en met rooie oortjes genieten van een verfrissende visie op een realiseerbare en uiterst moderne, stadse en duurzame manier van landbouw. Bij The Hungry City hoort een uitvoerige website. Warm aanbevolen!
best(s) swientje, ik denk dat je voorop loopt in de fanfare, met je kop in de wind en de regen. Maar de muziek klinkt! Er komt steeds meer ruimte om experimenten met duurzaamheid te ondernemen. Nu nog met het waared halen uit mest, wellicht straks ook met maatregelen aan de andere kant van de keten (de aanvoer). Want, (om de link naar de topic weer te maken) het duurzaam voeden van de stad doe je alleereerst door het voer wat in de stad is aan de dieren te geven.
Ik zeg: hou vol!! Wij doen mee!