Over Kok’s merkwaardige voedingswetenschappelijke opvattingen schreef ik hier lang geleden al eens. Hij is professor maar stelt dat we weinig tot niets weten van voeding. Vervolgens verbindt hij daaraan de conclusie dat tech in food gewoon door moet gaan omdat we nou eenmaal moeten leren hoe nieuwe producten uitpakken. Tot slot verbindt hij daaraan dan weer de conclusie dat de maatschappij gewoon een reusachtig laboratorium is. We doen allemaal mee aan het experiment van Kok en zijn collega’s die het niet weten, maar die wel honderden proefjes tegelijk op hun proefdieren loslaten om te ontdekken wat wel en wat niet werkt. Zo krijg je, zoveel is zeker, een wetenschap die zo veranderlijk is als de wind.
Een eerstejaars student leert al dat het zo niet gaat. Je komt immer nooit aan de weet welk effect door welk product of welke combinatie van producten wordt veroorzaakt als je alles maar door elkaar laat lopen. OK, dat was oud zeer over een weinig handige uitspraak van Kok.
Nu over zijn jongste wijsheid voor het front van het Nederlandse volk. Rode wijn was goed maar is het niet meer. Eieren waren slecht maar zijn het niet meer. Chocolade zou uitstekend zijn maar is het niet meer. Alles verandert met de week. Van onderzoek tot onderzoek. Maar, concludeert Kok dan, er is toch iets dat echt slecht is: verzadigd vet van dieren. Daarom is vooral het varken zo’n duivel. Je zou vooral vet van planten moeten hebben. Al die gezonde olies - die overal al in zitten en waar we onder aanvoering van het Voedingscentrum in moeten bakken en die we overal over heen moeten gooien – barsten van de omega zesjes.
Daarom komen wetenschappers tot de ontdekking dat verzadigd vet, dat niet concurreert met de drietjes om te worden opgenomen, de oplossing is. Je eet er minder van omdat het beter verzadigt en het laat ons de broodnodige drietjes (onze hersenen bestaan zo’n beetje uit drietjes) weer binnenkrijgen. Het schijnt, maar dat is de onzekerheid van de wind, dat je zo een boel moderne problemen oplost, van kanker tot hartinfarcten en ADHD.
Lieve Professor, als u niks weet, maak dat dan ook echt duidelijk. En kom eens met een methode die de voedingswetenschappen WEL zinvol maakt in plaats van uw nest te bevuilen, de wetenschap in een kwaad daglicht te stellen, het publiek de stuipen op het lijf te jagen en nog eens vals te informeren ook.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Ailko suggereerde ook al dat er een soort vooropgezet plan tegen het varken is. Varkensvlees behoort echter tot het geroemde mediterraan dieet, net als kaas. En bakten de Japanners niet ook veel in varkensvet? Misschien moeten de boeren eens een onderzoek financieren.
Ik luister niet meer naar dat gezwets. Doodmoe word ik er namelijk van. Als rechtgeaarde punker steek ik m'n middelvinger naar die zogenaamde voedingswetenschappers op en laat ik m'n bordje vol met een bescheiden hoeveelheid gevarieerd eten. Dat moet het dan maar zijn.
Ik zal het sterker zeggen: Als U niets weet, houdt dan uw mond. Want de vertegenwoordigers van de wetenschap die niets weten zijn erg duidelijk in de media aanwezig. En hoe uitdrukkelijker hun aanwezigheid, des harder ze hun reputatie op het spel zetten.
Dick, je draaft door, maar dat weet je wel. De omega-3 uit dieren komen uiteindelijk uit planten (of algen). Dat je dan kan zeggen dat ze rechtstreeks uit planten eten minstens zo goed is (met weer andere nadelen en andere voordelen, het gaat me hier niet om het vergelijken van dier en plantsystemen), is geen onzinnige gedachte.
Dat de olien uit een vorige hype (en dus nog) vol omega6 zitten, en er (voorzichtige) aanwijzingen zijn dat dat ook niet ideaal is, wil niet zeggen dat je de plantaardige olien <i>in zijn geheel</i> moet afschieten.
Alles gaat om populariseren, toepassen van wetenschap. Kok doet het (maar niet commercieel), jij doet het (op dit log) en bedrijven doen het. En bij simplificeren worden altijd fouten gemaakt, door iedereen in de ogen van iedereen, en afhankelijk van het perspectief altijd terecht.
De ene populariseerder, simplificeerder die de andere zwart maakt (al is je tekst ook vrolijk ironisch bedoeld wordt er dan geantwoord) is weinig respectvol voor dit onmogelijk moeilijke en boeiende "beroep" / dit debat.
En p, mond houden is geen oplossing. Dat de professoren vuile handen maken door publieke(lijke) adviezen te geven, en die moeten bijstellen is eerder moedig dan makkelijk. En rijk worden ze er ook al niet van, bij mijn weten.
Nou Hans, ik weet niet of ik hier in mijn poging om het simpel neer te zetten wel zo doordraaf. Ik denk zelfs dat doodserieus te zeggen valt dat dat niet zo is. Feit is dat we een overdaad aan zesjes binnenkrijgen en daardoor de drietjes niet binnenkrijgen. Dat komt door zesjes. En waar komen die allemaal vandaan? Uit m.n. plantenolies.
Ik vind het uitstekend om te zeggen dat we ook meer planten zouden kunnen eten en je niet over hoeft op verzadigd vet. Stelling op dat punt is veeleer: het verzadigde vet is mogelijk volstrekt irrelevant zolang je je er maar niet vol aan eet (op dat punt is er discussie; ik blijf daar voor dit punt graag even uit). In ieder geval concurreert het in ieder geval NIET met de drietjes zoals de zesjes dat wel doen. Stelling zou dus moeten zijn: pas op met plantaardige olies, ze zorgen voor een tekort aan omega drie.