Voor vijf euro koop je een jonge kip. Een raskip, tegen de leg. Ik kocht in Culemborg, maar er zijn veel meer adressen, een Brabanter en een Fries Hoen. De Brabantse is leuker, de Friesin mooier. Ze komen graag bij me in de keuken. Ze weten dat ik mors. Ze lusten alles. Ze eten mijn keukenafval en leggen daarvoor wat eieren. Tot ze daar over een paar jaar mee ophouden. Wat dan? Dan pak ik het boekje ‘Kippen’ van Hans Schippers. Het verscheen zopas bij uitgeverij Roodbont. Een fantastisch boekje voor particulieren die kippen willen houden. De schrijver heeft geaarzeld maar het aangedurfd. Hij schreef ook een hoofdstuk over het doden en slachten van kippen. Het kan ook niet-kippenhouders van pas komen. Bij zogenoemde kippenoverlast.
Wat is de overeenkomst tussen kippen en peren? En wat is het verschil tussen overal ter wereld en bij ons? De dieren en peren zijn in Nederland en alleen hier een gevaar voor de verkeersveiligheid.
Eerst de peren.
Ze vallen uit bomen langs de weg op het plaveisel waar voetgangers, fietsers, brommers en auto’s uitglijden in de perenmoes. De peer ontwricht aldus de samenleving.
Een modern sprookje lijkt het. De mensen in de stad hadden zo’n last van vallende peren dat ze van de burgemeester verlangden er een einde aan te maken. Van wie zijn de perenbomen, vroeg de burgemeester. Van niemand, zeiden de mensen. Dan zijn ze van mij, zei de burgemeester en hij hakte de perenbomen om. Nooit meer peren die deuken vallen in de daken van geparkeerde auto’s. Nooit meer mensen uit de bocht gevlogen door de perenmoes. Eigenlijk is het een variant op het verhaal van de kip met gouden eieren. Want nooit meer zullen langs de weg nog peren groeien.
Maar het is geen sprookje. Het is waar gebeurd, kort geleden. In Zoetermeer zijn 100 perenbomen langs de openbare weg gerooid en 25 appelbomen. Omdat mensen er last van hadden. In Zoetermeer weet niemand dat je peren kunt plukken. Ze denken dat peren alleen te eten zijn als het natte halve zijn uit een blik. Hele peren aan een boom zijn ze vreemd.
Recent krantenbericht: ‘Inwoners van Maassluis hebben schoon genoeg van de kakelende kippen en kraaiende hanen die al jaren voor overlast zorgen. Naar aanleiding van aanhoudende klachten heeft de gemeente de Plagen Preventie Dienst (PPD) ingeschakeld om het loslopende gevogelte te vangen.’
Het is niet alleen geluidshinder, ze steken ook de straat over en brengen als Zoetermeerse peren het verkeer in Maassluis gevaar. Meestal zijn het afgedankte kippen die los werden gelaten in een park, bos of op een industrieterrein. Hanen en hennen, verwilderd en met een groeiend aantal nakomelingen.
Drie jaar geleden verscheen een rapport over verwilderde kippen en wat er mee te doen.Wetenschappelijk onderzoek aan de universiteit van Wageningen ging er aan vooraf. In het rapport ‘Populatiebeheer Verwilderde Kippen’ staat hoe het overal behalve in Nederland toegaat met kippen in het wild, die altijd in de buurt van mensen rond blijven hangen. Als mensen er zin in hebben vangen ze een kip en eten die op. Behalve in Nederland. Maar wij hebben ‘een andere relatie’ met kippen. Er zijn hier twee soorten. De plofkip uit de bio-industrie en het gezelschapsdier dat bij overlast diervriendelijk wordt doodgemaakt en weggegooid door ambtenaren van de Plagen Preventie Dienst. Daarom is het nieuwe boekje Kippen zo belangrijk. Om er het slachten uit te leren. We kunnen er de Plagendienst werk mee uit handen nemen. En smullen. Nu nog zo’n boekje over peren.
Wouter Klootwijk
Kippen, Hans L. Schippers, uitgeverij Roodbont, ISBN 978-90-8740-003-3, 14,95 euro.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Heel herkenbaar. Ik woon in een straat waar nog heel wat oude mensen wonen (80 en 90 plussers) en stilaan allemaal deze wereld voor een andere verlaten. Die hebben nog perebomen en appelbomen. En zo hebben wij ook nog heel wat fruitbomen geërfd toen we ons huis kochten. Maar het eerste wat er sneuvelt, wanneer nieuwe gezinnen een huis kopen in de straat, zijn de fruitbomen. "Want de inrit wordt zo smerig met al die platgereden bakappels."
Terwijl in Culemborg een nieuwbouwwijk is uitgerust met fruitbomen, waarvan de opbrengst gemeenschappelijk door de buurtbewoners wordt geoogst voor consumptie. Het kan verkeren.
heeft iemand een goed recept voor kip met peer?
Liefst met een aansprekende koksnaam eronder zodat iedereen het na wil doen. Een vorm van fusion problemsolving
Gewoon kip uit de oven en stoofperen toe. Of zo.
Uitgerekend over het slachten gaat het boek "kippen " van Hans Schippers de mist in.
Conform de wet hierover moet een warmbloedig dier eerst verdoofd worden alvorens je hem verder mag slachten. Hans Schippers blijkt dat gezien zijn boekje niet te weten.
Voor pluimvee komt het er op neer dat je het dier of met een afgeronde knuppel een stevige slag op de kop geeft om hem te verdoven en daarna mag je hem pas de strot doorsnijden om hem te laten verbloeden of je mag het dier verdoven door een stroomstoot door de kop te jagen door middel van een elektrocuteermachine. Die heb ik in Nederland nooit te koop zien staan. Je kan ze wel in Belgie bestellen via www.neerhof.be
Met beide methoden heb ik ervaring. De elektrocuteer machine heeft mijn voorkeur want door het dier een klap op de kop te geven met een knuppel sla je meestal de kam stuk en spettert het bloed naar alle kanten. Na het doorsnijden van de halsslagaderen heeft het dier met deze methode veel meer stuiptrrekkingen dan met de stroomstootmethode.
Ook loop je met de stroomstootmethode niet het risico dat je vrouw, als ze de knuppel hanteert en jij het dier vasthoudt, misslaat en dat ze dus een ram op je handen geeft. Dat is me meermalen overkomen.
Voor de verdere verwerking dompel je het uitgebloede dier in een teil met water van ongeveer 55 graden gedurende 40 seconden. Dat maakt het plukken makkelijker.
Daarna snij je op het aanrecht de achterkant open en haal je met de hand de darmen eruit. Houdt het dier daarna on de koude kraan om het van binnen wat af te koelen, stop je hand er in en trek voorzichtig de lever er uit pas op met de galklier die moet je liefst onbeschadigd verwijderen als dat niet lukt meteen onder de kraan houden en de gal wegspoelen, dan de maag die je moet doorsnijden om de inhoud eruit te halen. Ook de gele binnenwand van de maag laat zich heel eenvoudig verwijderen . Daarna trek je het hartje, nieren, bijnieren en longen eruit. de longen zitten tussen de ribben aan de rugzijden van de kip. Je kan hem natuurlijk ook eerst opensnijden dan gaan de ingewanden er eenvoudiger uit.