Je hebt nog een paar dagen om mee het nieuws te bepalen in Foodlogs zomerexperiment. Geneer je niet en probeer het eens.
Maak kennis met de nieuwste variant van participatieve journalistiek. Je hebt er niet meer dan een goede neus voor nieuws en wat schrijfvaardigheid voor nodig.
Schrijf een kort berichtje in het commentaarveld hieronder met daarin de actualiteit die de lezers van Foodlog niet mogen missen:
1. Geef het een titel mee IN HOOFDLETTERS
2. neem in het bericht een link (zie hieronder) op naar het bronartikel (of breng zulk hot nieuws dat er nog geen link is, maar waarvan jij de scoop hebt)
3. geef de argumentatie weer: wat is het nieuwsfeit, wie zijn erbij betrokken, waar gaat het precies over en hoe zit het met de antwoorden op de vragen: wie, wat, waar, hoeveel en waarom? (wat je ervan vindt, mag je ook zeggen maar pas in laatste instantie, blijf vooral bij de feiten)
Hulp
Vragen of hulp nodig? Laat het weten in de commentaren.
Nieuwsbrieven
Iedere avond gaat onze nieuwsbrief uit met het nieuws dat hier wordt gemaakt. Van het 'beste bericht van de dag' maken we een apart nieuwsbericht. We hopen op een zo compleet mogelijke dekking.
De mooiste en meest newsy bijdragen krijgen bovendien een plek in de WEEKEND die Foodlog op zaterdag aan zijn nieuwsbrieflezers verstuurt; uiteraard doen we dat met vermelding van de auteurs.
Maken van een link
Om een link in je tekst rood en doorklikbaar te maken doe je het volgende:
- Stel dat je wilt verwijzen naar http://www.foodlog.nl/dit-is-een-voorbeeld
- Typ [ u r l = (dus blokhaak, de drie letters url, en het is-gelijk teken, maar dan zonder spaties)
- Na het = teken typ of plak je de gewenste link, en meteen daarachter sluit je af met een blokhaak: ]
- Tik dan de tekst waar de lezers op kunnen klikken, in dit geval 'voorbeeld'
- Activeer de link door af te sluiten met [ / u r l ] (dus: blokhaak, slash, de drie letters url, afsluitende blokhaak, ook weer zonder spaties).
Je link ziet er dan getypt zo uit: [ url = http://www.foodlog.nl/dit-is-een-voorbeeld ] voorbeeld [ / url ] (zonder spaties). In de reactie zie je alleen 'voorbeeld' terug, in het rood en dus klikbaar.
Zo makkelijk is dat.
Fotocredits: 'TODAYS NEWS', Jeff Walker
Dit artikel afdrukken
Schrijf een kort berichtje in het commentaarveld hieronder met daarin de actualiteit die de lezers van Foodlog niet mogen missen:
1. Geef het een titel mee IN HOOFDLETTERS
2. neem in het bericht een link (zie hieronder) op naar het bronartikel (of breng zulk hot nieuws dat er nog geen link is, maar waarvan jij de scoop hebt)
3. geef de argumentatie weer: wat is het nieuwsfeit, wie zijn erbij betrokken, waar gaat het precies over en hoe zit het met de antwoorden op de vragen: wie, wat, waar, hoeveel en waarom? (wat je ervan vindt, mag je ook zeggen maar pas in laatste instantie, blijf vooral bij de feiten)
Hulp
Vragen of hulp nodig? Laat het weten in de commentaren.
Nieuwsbrieven
Iedere avond gaat onze nieuwsbrief uit met het nieuws dat hier wordt gemaakt. Van het 'beste bericht van de dag' maken we een apart nieuwsbericht. We hopen op een zo compleet mogelijke dekking.
De mooiste en meest newsy bijdragen krijgen bovendien een plek in de WEEKEND die Foodlog op zaterdag aan zijn nieuwsbrieflezers verstuurt; uiteraard doen we dat met vermelding van de auteurs.
Maken van een link
Om een link in je tekst rood en doorklikbaar te maken doe je het volgende:
- Stel dat je wilt verwijzen naar http://www.foodlog.nl/dit-is-een-voorbeeld
- Typ [ u r l = (dus blokhaak, de drie letters url, en het is-gelijk teken, maar dan zonder spaties)
- Na het = teken typ of plak je de gewenste link, en meteen daarachter sluit je af met een blokhaak: ]
- Tik dan de tekst waar de lezers op kunnen klikken, in dit geval 'voorbeeld'
- Activeer de link door af te sluiten met [ / u r l ] (dus: blokhaak, slash, de drie letters url, afsluitende blokhaak, ook weer zonder spaties).
Je link ziet er dan getypt zo uit: [ url = http://www.foodlog.nl/dit-is-een-voorbeeld ] voorbeeld [ / url ] (zonder spaties). In de reactie zie je alleen 'voorbeeld' terug, in het rood en dus klikbaar.
Zo makkelijk is dat.
Fotocredits: 'TODAYS NEWS', Jeff Walker
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
ACM LEGT ZWARE BOETES OP AAN AZIJNKARTEL meldt het FD.
Het Nederlandse bedrijf Burg Groep (200 medewerkers) en het Duitse Carl Kühne (1.500 medewerkers) maakten tussen 2001 en 2012 onderlinge afspraken over prijzen en volumes. De Nederlandse Autoriteit Consument & Markt (ACM) spreekt van een ''zeer ernstig" kartel van natuurazijnproducenten en legt daarom zware boetes op. Burg Groep moet €1,8 miljoen op tafel leggen, Kühne wordt van de boete van €4,6 miljoen vrijgesteld omdat het bedrijf de afspraken heeft gemeld en meegewerkt heeft aan het onderzoek. Beide bedrijven krijgen een korting van 10% omdat zij de kartelafspraken hebben toegegeven.
MEXICO VERBIEDT GRATIS BABYMELKPOEDER OM BORSTVOEDING TE BEVORDEREN
Ziekenhuizen mogen voortaan geen gratis melkpoeder meer meegeven aan jonge moeders, meldt de BBC. De Mexicaanse gezondheidsautoriteiten hopen met de maatregel het borstvoeden te bevorderen.
In Mexico blijkt slechts 1 op de 7 jonge moeders borstvoeding te geven. De WHO adviseert baby's tot 6 maanden uitsluitend borstvoeding te geven.
INDIA EIST $100 MILJOEN SCHADEVERGOEDING VOOR MAGGI-NOODLES
De Indiase regering eist $100 miljoen schadevergoeding (plus 18% rente) van voedingsproducent Nestlé, meldt Time. De schadeclaim volgt op een verbod op de verkoop van de populaire Maggi-noodles sinds afgelopen juni, omdat deze met lood vervuild zouden zijn.
Nestlé ontkende dat er iets met de 'third staple' mis zou zijn, maar haalde het alomtegenwoordige product toch uit de schappen. Het Indiase ministerie van Consumentenzaken heeft nu een klacht ingediend bij de voedselveiligheidsautoriteiten (NCDRC). Nestlé zou klanten misleid hebben, hun gezondheid in gevaar gebracht hebben en zich ook nog eens van oneerlijke handelspraktijken bediend hebben.
Nestlé India stelt geen officiële schadeclaim ontvangen te hebben en onthoudt zich vooralsnog van commentaar. In diverse landen, waaronder Singapore, Australië en Canada is vastgesteld dat er met de noodles niets mis is. De Indiase regering trekt de validiteit van die bevindingen in twijfel, besluit Time.
HYBRIDE BIERGIST AAN WIEG MODERNE LAGERBIEREN
Wetenschappers zijn er dankzij DNA-technieken in geslaagd de ontstaansgeschiedenis van 'lager'-bieren (zoals pils) vast te stellen, meldt de LA Times. Die blijkt in een ongebruikelijk 'huwelijk' tussen biergisten in 15e eeuws Beieren te liggen.
De algemeen voorkomende gist Saccharromyces cerevisiae wordt al duizenden jaren gebruikt voor bier, brood en wijn. Maar welke gistsoort verantwoordelijk is voor de in 15e eeuws Beieren ontdekte (lager)bieren, die bij koele temperaturen gisten, was nog altijd onbekend.
In 2011 stelden wetenschappers vast dat lagerbieren het product zijn van hybride gisten, ontstaan uit S. cerevisiae en 'een' andere gistsoort. Nu hebben diezelfde wetenschappers geconstateerd dat die andere partner de Zuid-Amerikaanse S. eubayanus is.
Hoe S. eubayanus in Europa terecht gekomen is, en hoe hij aan de wieg van de hybride lagerbiergist is komen te staan, stelt de wetenschappers vooralsnog voor een raadsel. "De biogeografie is nog altijd een groot mysterie", zegt onderzoeksleider Chris Hittinger.
'VERZADIGD VET NIET GEVAARLIJK, MAAR TOCH HOUDEN WE VAST AAN BOVENGRENS VAN 10%'
Een vandaag verschenen meta-analyse in The BMJ stelt opnieuw vast dat er in epidemiologisch onderzoek geen associatie wordt gevonden tussen verzadigd vet en o.a. hart- en vaatziekten, diabetes type 2, en kans op overlijden. Voor transvetten werd wel een ongunstig effect gevonden. Dit was al eerder gevonden, maar desondanks betekent dat volgens de onderzoeksleider Brussel de Souza NIET dat daarmee het advies om minder dan 10% van je dagelijkse energie uit verzadigd vet te halen nu van tafel kan:
"For years everyone has been advised to cut out fats. Trans fats have no health benefits and pose a significant risk for heart disease, but the case for saturated fat is less clear. That said, we aren’t advocating an increase of the allowance for saturated fats in dietary guidelines, as we don’t see evidence that higher limits would be specifically beneficial to health."
Er lijkt een nieuwe generatie wetenschappers nodig - die geen verleden hebben van wijzen op het gevaar van verzadigd vet - voordat de adviezen losgelaten kunnen worden.