TED, het bekende podium voor mensen die de wereld wat te vertellen hebben, doet aan merk-extensies. Er is inmiddels ook een podium voor jonge mensen. Onderstaande video bereikte me van vele kanten. Hij zou heel bijzonder zijn. De 11-jarige Amerikaanse jongen Birke Baehr blijkt Michael Pollan heel goed te hebben gelezen en vertelt over diens ideeën alsof hij ze zelf heeft bedacht.

Ik ben een Pollan-fan, voor wat betreft zijn machtsanalyse van het Amerikaanse landbouwsysteem. Zijn intensieve versie van extensieve landbouw is charmant (en volledig beïnvloed door de inmiddels wereldberoemde Polyface Farms van Joel Salatin), maar er zijn er meer die vooral óók onder de aandacht moeten komen. Het gaat zowel om veel minder intensief extensieve als om juist veel grootschaliger vormen van kringloopsluitingen en dierhouderij die een hoger dierwelzijn en een lagere milieudruk tot gevolg hebben.

Wat Birke niet weet - en ook Pollan niet in zijn boeken schrijft - is dat de boerderij van Joel Salatin niet in een gesloten kringloop functioneert en dus daadwerkelijk intensief moet heten. Dat kan alleen als je het sluiten van kringlopen grootschalig organiseert. Birke's verhaal is de uiting van een bewuste grachtengordelmentaliteit die zich de luxe van natuurlijk voedsel kan permitteren en redenen definieert om die te eisen.

Onze Hendrik J. Kaput kan tevreden zijn. Birke als papegaai en Pollan als journalist belazeren de kluit met een overstated idealisme waarmee ze de wereld laten dromen van nieuwe mogelijkheden, maar die het denken over werkelijk zinvolle vernieuwingen tegelijk blokkeren.Wat vindt foodlog.nl van het signaal dat uitgaat van dit filmpje dat - naar mijn bescheiden mening - representatief is voor het denkniveau van zogenaamd breed geïnformeerde mensen in onze samenleving?

Over het sluiten van kringlopen is op 6 oktober een congres in Wageningen van het Netwerk Vitale Landbouw en Voeding Platteland. De titel geeft al aan dat het land van melk en honing voor de deur staat. Landbouw in de 21e eeuw: van schaarste naar natuurlijke overvloed. Het gaat daar onder meer over landbouw in een perpetuum mobile met rendementen van meer dan 100% op de input. Als je verstand hebt van biochemie weet je dat dat net zoiets is als de wonderbaarlijke voedselvermeningvuldiging van Jezus Christus, die van 5 vissen en 2 broden er zoveel wist te toveren als zijn disgenoten maar op konden. Maar de werkelijkheid is weerbarstig. Op = op. De kunst is de boel niet helemaal op te maken door de spilzucht van de natuur zoveel mogelijk in te dammen. Jazeker, dat is even tegennatuurlijk als tegeninituitief.

Kunnen we nou nooit 'ns van nieuwe mogelijkheden dromen, zonder meteen weer in een kerk te belanden?





Dit artikel afdrukken