09 dec in de Media

  • Deel dit artikel:
Het actuele nieuws uit de (inter)nationale media.
Deze pagina brengt in de loop van de dag de kern van het nieuws. Iets gespot dat Foodlog niet mag missen? Stuur het in!

De grondprijzen in andere Europese landen liggen lager dan de gemiddelde prijzen voor grasland in Nederland. Een Nederlands boerenbedrijf betaalt ongeveer €55.000 per hectare voor gras- of bouwland. Duitse agrariërs betalen gemiddeld €45.000. Het Europese gemiddelde ligt ruimschoots beneden de €20.000. Een Frans melkveebedrijf betaalt gemiddeld rond de €3.000.
Buiten Europa is het bouwland in de Verenigde Staten met €30.000 per hectare het duurst. In Nieuw-Zeeland kost grasland ruim €20.000. In Australië en Argentinië kost goede grond die geschikt is voor akkerbouw ongeveer €10.000 per hectare.

Met een nieuwe campagne wil Coca-Cola je laten geloven dat maaltijden nog beter smaken als je er cola bij drinkt, meldt Time. Het frisdrankmerk wil de verkoop verhogen door ervoor te zorgen dat de consument niet alleen cola drinkt bij fastfood of pizza, maar ook bij culinaire hoogstandjes. In een tv-reclame zie je mensen cola drinken tijdens het koken of dineren. Ook betaalde Coca-Cola food bloggers om foto’s op instagram te plaatsen van maaltijden met glazen colaflesjes. De ‘influencers’ kregen als instructie mee dat de maaltijden bij de cola niet extreem ongezond mochten zijn.

British Social Attitudes (BSA) publiceerde gisteren de resultaten van een in 2015 uitgevoerd onderzoek over de houding van Britse samenleving ten aanzien van obesitas. Uit de resultaten van de enquête onder ruim 4.000 respondenten, blijkt dat de meeste Britten hun gewicht onderschatten en het lastig vinden om te bepalen waar de grens tussen te zwaar en obees ligt. Bijna twee derde van de Britse volwassenen heeft overgewicht of is obees. De alomtegenwoordigheid van overgewicht en obesitas zorgen voor een nieuwe normaal in de samenleving, concludeert de BSA. Dit inzicht moet een uitgangspunt worden voor het Childhood Obesity Plan.

De omzet van Hema uit food en catering daalde in het derde kwartaal fors ten opzichte van het marktgemiddelde. Dat blijkt uit de cijfers die Hema gisterenavond bekend maakte. Ook het marktaandeel in food is gedaald. Volgens Hema presteerde de horeca-tak daarentegen beter dan de markt en is de daling bij food veroorzaakt door het terugdringen van voedselverspilling en flink minder acties. De vorig jaar ingeslagen nieuwe koers van topman Tjeerd Jegen lijkt vruchten af te werpen. Maakte Hema vorig jaar in het derde kwartaal nog €28,8 miljoen verlies, dit kwartaal was dat nog maar €1,6 miljoen.

De Belgische regering voert het plan voor een algemene suikertaks niet door. De vorig jaar als opmaat tot een 'groot voedingsplan' ingevoerde accijnsverhoging op frisdranken blijft wel bestaan, schrijft De Tijd. De algemene suikertaks zou gaan gelden voor alle suikerproducten, "dus ook op chocopasta, yoghurt, ontbijtgranen enzovoort". Omdat een belastingverhoging op dagelijkse producten op gespannen voet staat met de beoogde koopkrachtversterking, ziet de regering-Michel van het plan af. De frisdranktaks is overigens niet onomstreden, omdat hij zó beperkt zou zijn dat er geen gezondheidseffect van verwacht mag worden. Consumptieverlaging zou pas optreden bij prijsverhogingen van 10 à 20%.

Gisteren tekenden 62 overheidsinstanties (ministeries, provincies, gemeenten, waterschappen) het Manifest Maatschappelijk Verantwoord Inkopen (MVI). Het wil overheden stimuleren de inkoop van hun goederen en diensten te verduurzamen. De FNLI en de Veneca, die respectievelijk levensmiddelenfabrikanten en cateraars vertegenwoordigen, onderschrijven het manifest als "een startsein voor nieuwe energie op het dossier 'verduurzaming van de voedselsector'". De brancheorganisaties wijzen op het van belang van langlopende, transparante en flexibele (catering-)contracten die ruimte bieden voor innovatie en continue verbetering. Ze onderstrepen dat duurzamere en gezondere voeding meer moet betekenen dat het inkopen van producten met een keurmerk.

Inwoners van Londen hebben het grootste slaapgebrek van alle Britten. Dat meldt de Evening Standard. Eén op de drie inwoners van de Britse hoofdstad zegt te weinig tijd te hebben om te slapen. Gebrek aan tijd speelt ook bij andere zaken een rol: 40% heeft geen tijd om het huis schoon te maken, 40% heeft geen tijd om regelmatig te sporten en 32% is te druk om een boek of tijdschrift te lezen. Met lange werkdagen, veel reistijd en drukke sociale levens, lijkt ook Londen a city that never sleeps te worden. Het zuid-westen van Groot-Brittannië is de meest uitgeruste regio, daar zegt maar 1 op 5 mensen slaap tekort te komen.

Voor het eerst sinds 20 jaar neemt de levensverwachting van Amerikanen af. De gemiddelde Amerikaan die geboren is in 2015 mag verwachten 78 jaar en 9,5 maand oud te worden. Dat is een maand korter dan iemand uit 2014, meldt The Washington Post. De trend geldt het sterkst voor blanke mannen en vrouwen en zwarte mannen. Voor 8 van de 10 belangrijkste doodsoorzaken neemt het aantal overlijdens toe: hartziekten, longaandoeningen, ongelukken, CVA’s, Alzheimer, diabetes, nierziektes en zelfmoord. Alleen bij kanker daalt de sterfte. De oorzaak van de afnemende levensverwachting is niet bekend.

Dit artikel afdrukken
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.

Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog

Nieuws
brief

Ontvang dagelijks of wekelijks het Nieuws binnen de wereld van Foodlog

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.

Most Liked Today

Wouter de Heij

R&D en Innovatie in Voedseltechnologie

Likes vandaag

Peter Jens

food- en agri-economie

Likes vandaag

Geert-Jan van der Burgt

Land- en tuinbouw

Likes vandaag

Yneke Kootstra 1

Humane gezondheid

Likes vandaag

Wouter v.d. Weijden

Strategie duurzame landbouw

Likes vandaag

Theo Jonkhart

Anders zou ik het niet zeggen, want sommige zaken liggen vaak nèt even anders en

Likes vandaag