België voert per 1 januari een suikertaks in. Volgens politici en branchevertegenwoordigers is die taks geen gezondheidsmaatregel, maar een vermomde belastingheffing waarmee de regering 50 miljoen euro binnen wil halen. De Belgische Raad van State, het hoogste rechtscollega van het land, deelt die bedenkingen.

Het is de Raad van Staat "niet duidelijk wat, gelet op de gezondheidsdoelstelling, het gehanteerde criterium is en of de ontworpen maatregelen pertinent zijn om het gestelde doel te bereiken." Dat komt doordat de taks ook van toepassing zal zijn op light-frisdranken en frisdranken zonder suiker. De Raad van State schrijft: "Het gegeven of de alcoholvrije drank suiker bevat, lijkt niet decisief te zijn."

Minister van Gezondheid Maggi De Block hamert op het belang van de suikertaks om gezondheidsredenen. "We hebben frisdranken gekozen omdat die ongezond zijn, doordat ze veel suiker bevatten. Belgen drinken er ook ontzettend veel van. Met 124 liter per persoon per jaar staan we op nummer 2 in de EU, na Duitsland." Volgens het verantwoordelijke ministerie zou het onmogelijk zijn op korte termijn onderscheid te maken tussen de verschillende categorieën frisdrank.

Het advies van de Raad van State is overigens niet bindend.
RetailDetail - Raad van State heeft serieuze bedenkingen bij suikertaks - RetailDetail
Reageer
  • Deel
Druk af