Kunt u deze nieuwsbrief niet goed lezen? klik hier
fl
Foodlog.LEKKER SCHERP ZINNIG
WEEKEND
31 mei 2014
Manipulatie
Manipulatie. Kloten met onze kop. Ons iets opdringen waar we nog in gaan geloven ook. Zo'n onderwerp is geen kattenpis.

Framing
Het lekker tastbaar framen van het klimaat is belangrijk, zegt The Guardian deze week. Anders gaan mensen niet snappen wat ze moeten doen. Maar het kan verkeerd uitpakken. Daar zorgde minister Diederik Samson al eens voor toen hij nog vocht voor het stoppen met spuiten, schreef Jaffe Vink recent in de Volkskrant. Bespoten sla en aardbeien, zei de minister toen hij nog campagnes maakte voor Greenpeace, zorgen voor slecht mensenzaad. De campagne was zo succesvol dat mensen stopten met groenten eten en dikker werden dan ooit. Hoewel het al jaren geleden is, moest Pieternel van Velden deze week Humberto Tan nog uitleggen dat hij rustig pluktomaatjes kan promoten op TV.

Door Samson zijn we helemaal van het paadje geraakt. Daarom is er een broccoli-campagne gestart. Om de gekte te keren moet die gore groente ons nu weer reclamematig door de strot worden gedouwd. Volkskrantredacteur Mac van Dinther deed er driftig aan mee. Voor straf natuurlijk, want de Volkskrant steunde Samson en heeft wat goed te maken. Zo gaat dat. Daarom moest natuurlijk ook Van Dinthers collega Loethe Olthuis eraan meedoen.

Ver pissen achter het fietsenhok
Wie met foute middelen het goede probeert te doen, zal alsnog door het zwaard omkomen, schreef de Bijbel al. Kun je niet beter ophouden met al dat geframe en zeggen dat het je spijt? Jaffe vroeg het Samson, maar die gaf niet thuis. Mac van Dinther blijkt het er ook lastig mee te hebben. Hij zeek Kloot's Wilde Keuken af omdat die geen boodschap zou hebben. De makers willen namelijk niet meer framen, maar alleen nog maar laten zien dat, bijvoorbeeld, Chinezen bij ons levende wolhandkrabben laten verpakken om ze daarginds levend uit een automaat te kunnen trekken. Het leidde tot Kamervragen en een relletje op twitter dat later door Parool-journaliste Hiske Versprille prachtig mannelijk werd getypeerd als een wedstrijdje ver pissen achter het fietsenhok.

Klimaat en voeding op Foodlog
Guido Vogel zag in het klimaatdebat analogieën met onwaarheden die volgens hem over gezonde voeding worden verspreid. Of het niet eens tijd werd het daar over te gaan hebben. 'We weigeren met onzekerheid om te gaan', zei Dick Veerman. Iedereen - vóór en tégen - voert campagne en spoelt het kind met het badwater weg. Dat is een nare waarheid, die werd bevestigd door Jan Paul van Soest die onthulde hoe de commissie Meijer (je-weet-wel van de boringen onder Waddenzee) wijzer was dan NGO's en politiek door eindelijk eens verstandig te worden over onzekerheid.

Stop de manipulatie. Stop het kloten. Zou dat een 'campagne' zijn zoals die van Diederik en Mac of een pleidooi voor een vorm van verstandigheid die ons wél verder kan brengen?

Lekker eten en poepen
Al was het eten van een mensenbeen misschien even kinky, Foodlog bleef deze week dicht bij onze dagelijkse genoegens. Hazel Hardijzer bakte zoete broodjes uit Chelsea. Cécile Janssen maakte gougères en Nick Trachet ontdekte het voorjaar in zijn geliefde raket, een wél lekkere groente die zelfs tussen de stoeptegels wil groeien. En we ontdekten de ongelofelijke kracht van poep, want wie dat er goed uitkrijgt, heeft wat te bieden. Echt waar. Daar is geen woord van gelogen.
De doe-het-zelf poeptransplantatie
Nieuws Redactie 29 mei 2014 - 0:32
Voor één van de pijnlijkste darmkwalen die er bestaat, een infectie met Clostridium difficile, bestaat een oplossing die zo simpel is, dat je hem zelf…
Lamp met voet - van eigen been
Nieuws Dick Veerman 30 mei 2014 - 12:23
Wat gebeurt er met een geamputeerd been of ander lichaamsdeel? Het wordt weggegooid en verwerkt als medisch afval. Maar Leo Bonten houdt van zijn been.
Nee Humberto, pluktomaatjes zijn niet bespoten
Nieuws Pieternel van Velden 28 mei 2014 - 0:05
Een vraag van Humberto Tan deed Pieternel van Velden zich realiseren dat we denken dat kasgroenten nog altijd lustig bespoten worden. Ze legt Humberto…
Meningen op een ansichtkaart
Nieuws Dick Veerman 27 mei 2014 - 0:15
Mac van Dinther vindt dat Wouter Klootwijk geen ansichtkaarten moet filmen.
Chelsea buns
Nieuws Hazel Hardijzer
28 mei 2014 - 0:01
Op zoek naar de Engelse keuken stort Hazel Hardijzer zich dit keer helemaal…
Culinair ontdekt: Raket
Nieuws Nick Trachet
29 mei 2014 - 0:18
Tussen het groen dat overal uit de grond schiet, kijk ik elk jaar uit naar…
Gougères - voor een podiumpicknick
Nieuws Cécile Janssen
27 mei 2014 - 0:05
Samen eten is het cement van onze sociale verbanden. Het maakt eigenlijk…
Alwéér alles gelezen? Word dan eens Foodlog Friend!
Vind je Foodlog belangrijk?
> Word betalend lid!
© Foodlog 2020
Wilt u deze nieuwsbrief niet meer ontvangen? klik hier