Maar hoe kan het bestaan? Water is toch water? Er zit niks in. Geen vet, geen suiker - vezels spelen geen rol - en geen zout.
Dat laatste is niet waar. In water zitten wel degelijk zouten, waaronder het zout dat volgens Ik Kies Bewust in andere waters gevaarlijk is: Na+.
Uit de kraan blijkt levensbedreigend water te komen. In Noord-Holland bevat het bijvoorbeeld wel 74 mg/L. Dat betekent dat je met het drinken van 1,5 liter per dag wel 1,85% van je aanbevolen dagelijkse hoeveelheid zout binnenkrijgt. In Limburg kun je gerust uit de kraan drinken; de meter blijft steken op 11 mg/L. Daar haal je maar zo'n 0,3% zout uit de kraan, ook al drink je die volle 1,5 liter. Vraag dus je waterleidingbedrijf of er wel Bewust Gekozen Water je huis in stroomt.
De watertjes van C1000 en de Superunie bevatten respectievelijk 6 en 3,8 mg/L. Evian mag het logo vast ook hebben want dat staat op 6,5 mg Na+/L. Dat Spa het Ik Kies Bewust logo nog niet heeft is onbegrijpelijk want daar in de Ardennen blijft de Na+ meter steken op 3 mg/L. Op het Superunie flesje staat dat het speciaal geschikt is voor een zoutarm dieet. Nou, Spa gaat daar dus nog eens fors overheen, met een zoutarmoewinst van dik 25%!
Sourcy blijkt met 10 mg/L gezonder dan Limburgs water maar haalt het niet bij Spa, zodat eindelijk duidelijk wordt waarom daar een schep suiker bij moest om het gezond te krijgen.
Wie weet het? Bij welk niveau aan Na+ uit jouw kraan mag je het bordje IKB boven je tap hangen?
Tip voor een leuke campagne voor de firma Spadel, de baas van Spa: "ons water is nog bewuster dan bewust."
Het allerbewustste water is natuurlijk gedestilleerd. Dat smaakt nog zoet ook terwijl er geen fluit suiker in zit. Nog een tip dus. Voor de drogisten van ons land: bij ons koop je het enige water dat je echt eindeloos kunt drinken ;-)
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Jammer alleen dat het kader over 'ik knutsel bewust' pindakaas op internet is weggevallen. De woordvoerder van Unilever bevestigde dat ze de receptuur hebben aangepast om aan de eisen van het IKB logo te voldoen. Minder pinda's dus voor meer logo. En dan de huidige campagne dat 'er meer inzit dan je denkt'. Ik ben een fan van (Calve) pindakaas, maar dit kan echt niet door de beugel.
uw commerciele - nog nooit voor calve gewerkt hebbende - correspondent Karine
Karine, dank! Ik zat vanmorgen bijna in de trein, maar net niet. Het regende dus ik nam, heel laf, de auto. Daarom miste ik de Metro. Nu heb ik het gelezen. Ik vind het 'n prachtig interview. Vooral de laatste paragraaf.
Morgen schrijf ik er wat over. Dat waakzaamheid geboden is, is zonneklaar. Ik ben ervan overtuigd dat het ooit zover komt dat prof. Jaap en met hem de andere weldenkenden in die wetenschappelijke raad hun portie aan die zuchtende Fikkie zullen teruggeven.
Nog even over het gesprek met prof. Seidell (mijn stuk is vandaag verschenen in Metro).
Hij stelde me enigszins gerust. Hij sprak over de steeds scherper wordende eisen die de wetenschappelijke commissie stelt aan de industrie, dat de wetenschappelijke commissie niet wil dat de industrie gaat 'pronken' met grensgevallen zoals taart en dat hij geknutsel (zoals in Calve pindakaas) ook niet kan waarderen. Ook vertelde hij dat er nu onderzoek plaatsvindt naar het effect van het IKB logo op het gedrag van de consument. En dat ze het logo nu snel op zoveel mogelijk basisproducten willen plempen en dat dan zo goedkoop moet dat de buurtgroenteman dat ook zou moeten kunnen.
Feit blijft dat zo'n wetenschappelijke commissie niet alle etiketten en advertenties bekijkt. Ze stellen de harde cijfers op, en het is vervolgens aan de industrie om aan die cijfers te voldoen. En -net als op school- een mager zesje is ook een voldoende...
Kritisch blijven, hier op Foodlog, maar ook rechtstreeks naar IKB en naar bijvoorbeeld de reclamecodecommissie, blijft noodzakelijk.
uw commerciele correspondent Karine
Even over dat water vocht onttrekt aan je lichaam: dat klopt dus niet. Wat er wél gebeurt is dat je lichaam een bepaald evenwicht aan mineralen en electrolyten probeert te handhaven. Zou je dus bv. gedemineraliseerd water drinken, gaat je lichaam bv. calcium aan de bestaande voorraad vocht en mineralen onttrekken, om een evenwicht te creëren. Idem met zout. Zweet je dus veel, raak je veel zout kwijt (blijft op de huid achter), en drink je dan water met weinig zout, dan moet het lichaam dat compenseren met de resterende hoeveelheid zout. Drink je zout water, dan wordt dat andersom weer gemengd met de al aanwezige hoeveelgeid zout. Communicerende vaten dus.
Om diezelfde reden krijgen we dorst als we zout eten: een natuurlijk signaal van het lichaam dat de verhouding zoek is, en dat er dus vocht bij moet, om de juiste verhouding weer te herstellen. Overigens krijgen we hoofdpijn en duizeligheid als we te weinig zout hebben.
Tot zover mijn amateuristisch begrip van water, zout en mineralen en ons lichaam.. :-) Mocht ik ernaast zitten: ik sta open voor correctie!
Dick,ik ben ook wel benieuwd naar de achterliggende details. Gesteld wordt dat er meer taart met minder dierlijk vet wordt gegeten, maar niet (veel) meer taart. Dit ondanks allerlei ga-gerust-je-gangcommunicatie door verschillende Ik Kies Bewust-adverteerders.