In de draad over wijn in pak merkte Nick Trachet eerder deze week op dat er een culinair rechts bestaat. De uitdrukking zou afkomstig zijn van de Franse kok Curnonksy, de 'werknaam' van Maurice Edmond Sailland uit de tijd dat Russen in Parijs 'in' waren. Volgens culinair links kan koud rood bij vis. Volgens culinair rechts kan alleen wat mag en zoals het hoort. Wijn hoort in een fles. Op de fles hoort een kurk.

- Volgens Slow Food moet osschenworst zoals die was in 1781; da's makkelijk plaatsen. Het zorgt voor een moeizame relatie, al hou ik best van langzaam eten.
- Felix Wilbrink van De Telegraaf vroeg het mij een tijdje geleden: waarom pak je bio aan? Niet omdat ik tegen bio ben zei ik, maar wel omdat ik niets heb met het commerciële feest eromheen ben en niets heb met de links-rechtse kerk die erbij schijnt te horen. En hij begreep het meteen
- Ik vroeg het Michael Pollan toen hij dit voorjaar in Nederland was: ben je tegen technologie? Nee, zei hij.
- Vincent Blok, baas van het met biodynamische zwemen omgeven Louis Bolk Instituut hoorde ik onlangs zeggen dat biologisch niet over biologisch gaat, maar over duurzaamheid en de attitude die daarbij hoort. De rest is een definitie. Ik was verbaasd het zo met hem eens te zijn.
- Topkok Ron Blaauw komt met een leuk initiatiefje voor een volkstuintje met collega topkoks en foodlog kraakt het af als suffig, ondoordacht en commercieel, terwijl ze bij Misset Horeca nog steeds nadenken hoe dat nou kwam.
Was het rechts of links?

Een aardigheidje zomaar voor doordeweek. Laten we eens vast stellen wat typisch eetrechts en eetlinks is, want het wordt steeds verwarrender om nog te begrijpen waar je iemand moet plaatsen.

Wie gooit de eerste steen?

Dit artikel afdrukken