De foto werd gemaakt in Italië.
Wat doe je met zo'n pan?
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Hè bah, die pan doet me aan de winter denken, dat ik in warme kleding gewikkeld voor de open haard kastanjes in zo'n pan zit te roosteren...nog even is het zomer, nog eventjes...
Zo'n opkamer of dubbele keuken ben ik hier nog nooit tegengekomen, maarja, ik woon dan ook pas sinds 2 jaar in Italië, dat is vast niet genoeg...Ken wel de volledig ingerichte tweede keukens in kelders, maar die zijn voor de zomer en omdat er plek was. En volledig ingericht wil zeggen: met plastic borden.
Dus er bestaan in Italië huizen met bestekamers net zoals in Nederland. In het huis dat ik nu bewoon (in Brussel) stond al een typische jaren-70 keuken die door de vorige huisvrouw NOOIT werd gebruikt (iedereen at op het werk buitenshuis warm). Zij was geen Italiaanse.
Jij schreef : "Italianen hebben altijd een mooie, volledig ingerichte keuken...". Quod non. Mensen met grote huizen op de buiten misschien. Door de Italiaanse denataliteit komt er meer plaats in de huizen(binnen tien jaar is de helft van de bevolking er boven de zestig) maar de dorpen lopen nog steeds leeg richting flatgebouwen in de steden. In Milaan of Rome is er plaats noch geld voor dubbele keukens.
@Nick Trachet. Noem het clichés, ik draag geen kapje en klompen maar traditionele klederdracht wordt nog steeds gedragen in Nederland (hoewel aanzienlijk minder dan ooit)en ook mooie opkamers worden in ons land nog in stand gehouden. Allemaal minder dan vroeger, dat is waar ja.
Feit is, dat ik veel over de vloer ben gekomen in de loop der jaren bij volbloed Italianen uit allerlei lagen van de bevolking. Het is nog dagelijkse praktijk, vooral als je afdaalt in de laars. Vergeet niet, in dat land leeft men buiten.
Zoals vissermannen en andere visliefhebbers in Nederland hun vis ook nog vaak in het schuurtje buiten bakken omdat hun vrouw de baklucht niet in huis wil hebben (nu zijn er afzuigkappen maar vis bakken is nog steeds niet erg gewild binnenhuis in Nederland), zo bakken Italianen vis ook liefst buitenshuis en als het niet anders kan, gewoon op hun balkon. Vraag het maar na aan Italianen. Dat gebruik is echt geen cliché maar de dagelijkse werkelijkheid in veel huishoudens.
Dat vindt men in Italië heel normaal; zou je dat in Nederland doen, dan vraag ik mij af hoe lang een visje bakken op je balkon stand zou kunnen houden. En in Portugal worden in stad en dorp de sardines bij voorkeur op een aardewerken grilletje buiten op de stoep naast de voordeur gegrild. Boven houtskool grillen is honderd keer lekkerder dan grillen met behulp van gas/elektra. Smaak krijgt in mediterrane landen voorrang.
Zijn oude gebruiken die nog levend zijn, opeens clichés als niet de meerderheid van de bevolking die gebruiken aanhangt?
Florine, ik vrees dat je een beetje erg veel clichés rondstrooit. Draag jij klompen en een kapje?
@Nick Trachet. Aha, een blankhouten handvat, dat klinkt al heel wat beter. Ik zag het abusievelijk voor porselein aan. Maar dit is geen echt Italiaans huishouden begrijp ik, de vrouw des huizes is niet Italiaans en dat spreekt boekdelen.
Dat die pan niet vaak ter hand is genomen kun je wel zien, waaruit ik ook concludeerde dat hij bestemd was ter decoratie van de mooie keuken. Die heeft in Italië ongeveer dezelfde functie als de Nederlandse mooie opkamer. Italianen hebben ook een opkamer, daar zijn de luiken permanent gesloten, de hoezen over de stoelen getrokken en ruikt het muf (nooit een raam open). Interessant verschijnsel.