In 2015 aten de Russen per hoofd van de bevolking meer babyvoeding dan vlees. Dat blijkt uit een nieuw rapport van Euromonitor.
Onderzoeksbureau Euromonitor onderzocht wat in de zogeheten BRIC-landen de belangrijkste bronnen van eiwitten voor de bevolking zijn. BRIC staat voor Brazilië, Rusland, India en China. Dat zijn de landen waarvan experts in 2001 dachten dat het 's werelds snelst groeiende economieën zouden zijn. Omdat er een verband is tussen hoe rijk een land is en hoeveel vlees het eet, onderzocht Euromonitor wat inmiddels de primaire eiwitbronnen in deze landen zijn. Dat leverde een paar verrassingen op.
Vlees te duur voor Russen
Zo bleek vlees in Rusland niet dé primaire eiwitbron te zijn, maar babyvoeding. Gemiddeld eten de Russen 27,11 gram babyvoeding per persoon per dag, gevolgd door vlees met 21,23 gram. De vleesconsumptie in Rusland is drastisch gedaald omdat veel Russen door de economische crisis geen vlees meer kunnen betalen.
Een andere opvallende constatering was dat in India, het op-een-na dichtstbevolkte land ter wereld, vlees niet eens een primaire eiwitbron blijkt te zijn. Indiërs halen meer eiwitten uit peulvruchten, groenten en vis dan uit vlees en gevogelte.
In China en Brazilië is vlees wel de populairste bron van eiwitten. Chinezen eten gemiddeld 12,2 gram vlees per persoon per dag en Brazilianen blijken opvallend grote vleeseters met 29,88 gram. Ter vergelijking keek Euromonitor ook naar de eiwitconsumptie in de VS, Duitsland en Groot-Brittannië. In al deze landen bleek vlees de belangrijkste eiwitbron. De Britten kwamen uit op 12,91 gram vlees per persoon per dag, de Duitsers op 19,79 gram en de Amerikanen op 22,57 gram.
Veel eiwitten uit verpakte voedingsmiddelen
Voedingsexpert Sara Petersson van Euromonitor plaatst de cijfers in perspectief: "Eiwitten zijn een essentieel onderdeel van een gezond voedingspatroon. Ze leveren bouwstoffen voor botten en spieren en voor de productie van hormonen en enzymen. De term 'eiwit' wordt meestal in verband gebracht met vlees, vis, eieren of zuivel, en dat zijn inderdaad goede eiwitbronnen. Maar wanneer je de voedingswaarde van wat je eet combineert met de totale hoeveelheid die je eet, krijg je een ander beeld van welke voedingsmiddelen van vitaal belang zijn voor een adequate eiwitinname. Wereldwijd zorgt vers voedsel dagelijks voor 30 gram eiwit gemiddeld per capita. Maar verpakte levensmiddelen zorgen voor nog eens een extra 16 gram eiwit per dag."
De 'alternatieve' eiwitbronnen, in landen waar de inwoners meer eiwitten uit verpakt voedsel halen dan uit vers, zijn bijvoorbeeld koolhydraatrijke levensmiddelen als brood en gebak, zuivel, vleeswaren en visproducten én babyvoedsel.
Dit artikel afdrukken
Vlees te duur voor Russen
Zo bleek vlees in Rusland niet dé primaire eiwitbron te zijn, maar babyvoeding. Gemiddeld eten de Russen 27,11 gram babyvoeding per persoon per dag, gevolgd door vlees met 21,23 gram. De vleesconsumptie in Rusland is drastisch gedaald omdat veel Russen door de economische crisis geen vlees meer kunnen betalen.
Een andere opvallende constatering was dat in India, het op-een-na dichtstbevolkte land ter wereld, vlees niet eens een primaire eiwitbron blijkt te zijn. Indiërs halen meer eiwitten uit peulvruchten, groenten en vis dan uit vlees en gevogelte.
In China en Brazilië is vlees wel de populairste bron van eiwitten. Chinezen eten gemiddeld 12,2 gram vlees per persoon per dag en Brazilianen blijken opvallend grote vleeseters met 29,88 gram. Ter vergelijking keek Euromonitor ook naar de eiwitconsumptie in de VS, Duitsland en Groot-Brittannië. In al deze landen bleek vlees de belangrijkste eiwitbron. De Britten kwamen uit op 12,91 gram vlees per persoon per dag, de Duitsers op 19,79 gram en de Amerikanen op 22,57 gram.
Veel eiwitten uit verpakte voedingsmiddelen
Voedingsexpert Sara Petersson van Euromonitor plaatst de cijfers in perspectief: "Eiwitten zijn een essentieel onderdeel van een gezond voedingspatroon. Ze leveren bouwstoffen voor botten en spieren en voor de productie van hormonen en enzymen. De term 'eiwit' wordt meestal in verband gebracht met vlees, vis, eieren of zuivel, en dat zijn inderdaad goede eiwitbronnen. Maar wanneer je de voedingswaarde van wat je eet combineert met de totale hoeveelheid die je eet, krijg je een ander beeld van welke voedingsmiddelen van vitaal belang zijn voor een adequate eiwitinname. Wereldwijd zorgt vers voedsel dagelijks voor 30 gram eiwit gemiddeld per capita. Maar verpakte levensmiddelen zorgen voor nog eens een extra 16 gram eiwit per dag."
De 'alternatieve' eiwitbronnen, in landen waar de inwoners meer eiwitten uit verpakt voedsel halen dan uit vers, zijn bijvoorbeeld koolhydraatrijke levensmiddelen als brood en gebak, zuivel, vleeswaren en visproducten én babyvoedsel.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 2 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 2 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Dit lijkt inderdaad nogal op een definitiekwestie. Dank Lourens!
Klopt Dirk. In het Euromonitor artikel gaat het inderdaad over 'protein'. In bovenstaand Foodlog artikel is het waarschijnlijk foutief vertaald naar grammen vlees. Echter ook met de factor 4 a 5 (25-20% eiwit in vlees) is de berekening nog niet volledig sluitend. Ik heb een bericht gestuurd naar Euromonitor voor wat meer uitleg over hun berekening.
Het was natuurlijk ook niet gram vlees, maar gram dierlijk eiwit (scheelt factor 5). En nog iets, het verkochte babyvoedsel is een industrieel goed, dus precies bekend uit de statistieken. De eieren, zuivel, varkensvlees, vis etc is soms wel voor 50% of meer,in Rusland, en andere oostelijke landen, van de eigen backyard, of datsja van stedelingen, of gekocht van die van de buren of dorpsgenoten, en dat lijkt me moeilijk in statistieken te vangen, wie gaat die eieren uit de kippenren, de melk van de koe die de berm afgraast, of de gevangen visjes tellen en in statistieken gieten??? Zou je daar een enqueteur in Siberisch dorpje de bewoners laten vragen, hoeveel eieren, liter melk, varkensvlees gebruiken jullie van eigen erf, geheid dat de mensen met een veel te laag cijfer komen, in de flauwe hoop op regeringshulp of subsidies. In een park in Zd Rusland zag ik een bord met: verboden voor honden, ambulanten en koeien van ambulanten (die op dat sappige, soms geirrigeerde gras afkomen).
Joep constateert terecht dat de cijfers niet kloppen.
In Rusland wordt volgens USDA 3 miljard kilo varkensvlees gegeten (karkasgewicht!). met 145 miljoen inwoners is dat al 50 gram pppd.
Daarbij nog 3,7 miljoen ton pluimveevlees
En 1,9 miljoen ton rundvlees
Samen 8,6 miljoen ton ==> 59 kilo pp /jaar = 160 gram per dag.
Voor China soortgelijks. De Chinese Animal Agriculture Association meldt (ook o.b.v USDA) 57 miljoen ton consumptie van varkensvlees . Dat is al 120 gram per dag. Varkensvlees is daar het meest gegeten, ongeveer 70% van totaal vlees. Alles op basis karkasgewicht, dus de daadwerkelijke consumptie is lager.
Typefoutjes?
Scheelt een factor 10 met eerdere berichten zoals Europese Commissie: vleesconsumptie EU mogelijk op weg naar record.