De relatie tussen voedsel en het IQ van jonge kinderen is goed meetbaar. De universiteit van Adelaide deed het en ontdekte dat borstvoeding en vers eten - waarbij vlees niet genoemd wordt - zorgt voor slimmere kinderen.
Dr. Lisa Smithers onderzocht het verband tussen het eten van meer dan 7000 kinderen als ze 6 maanden, 15 maanden en 2 jaar oud waren, en hun IQ op de leeftijd van 8 jaar. Ze concludeert is dat kinderen de nutriënten die nodig zijn voor de ontwikkeling van de hersenen gedurende de eerste twee levensjaren binnenkrijgen via hun voeding. De samenstelling van die voeding varieerde in haar onderzoek van traditionele en modern zelfbereide babyvoeding, kant-en-klare babyvoeding, borstvoeding tot 'andere' voeding, waaronder junkfood.
De resultaten waren wat Smithers betreft duidelijk: "We hebben vastgesteld dat kinderen die met 6 maanden borstvoeding kregen, en een gezonde voeding kregen met peulvruchten, kaas, fruit en groenten op de leeftijd van 15 en 24 maanden, op 8-jarige leeftijd een twee punten hogere IQ-score hadden. Kinderen die regelmatig koekjes, chocolade, snoepjes, frisdrank en chips kregen in hun eerste twee levensjaren, scoorden 2 punten lager op 8-jarige leeftijd. Ook hebben we een licht-negatieve impact van kant-en-klaar babyvoeding gevonden als die op de leeftijd van 6 maanden gegeven werd, maar juist een positief verband als tweejarigen dat eten", zei Dr Smithers in het artikel op ScienceBlog.
Smithers onderstreept het belang om kinderen gezonde voeding voor te zetten gedurende de cruciale, vormende babytijd.
De relatie tussen gezonder eten en het IQ van kinderen lijkt te zijn vastgesteld. Of de relatie ook causaal is niet. Het is bijvoorbeeld mogelijk dat de kinderen die beter eten geboren zijn in gezinnen die wat slimmer zijn. Bovendien mag de vraag gesteld worden of 2 IQ punten verschil significant zijn, ook al stellen de onderzoekers uit Adelaide een patroon vast.
Fotocredits: DanielJames, Celeste's Carrot Dinner
Dit artikel afdrukken
De resultaten waren wat Smithers betreft duidelijk: "We hebben vastgesteld dat kinderen die met 6 maanden borstvoeding kregen, en een gezonde voeding kregen met peulvruchten, kaas, fruit en groenten op de leeftijd van 15 en 24 maanden, op 8-jarige leeftijd een twee punten hogere IQ-score hadden. Kinderen die regelmatig koekjes, chocolade, snoepjes, frisdrank en chips kregen in hun eerste twee levensjaren, scoorden 2 punten lager op 8-jarige leeftijd. Ook hebben we een licht-negatieve impact van kant-en-klaar babyvoeding gevonden als die op de leeftijd van 6 maanden gegeven werd, maar juist een positief verband als tweejarigen dat eten", zei Dr Smithers in het artikel op ScienceBlog.
Smithers onderstreept het belang om kinderen gezonde voeding voor te zetten gedurende de cruciale, vormende babytijd.
De relatie tussen gezonder eten en het IQ van kinderen lijkt te zijn vastgesteld. Of de relatie ook causaal is niet. Het is bijvoorbeeld mogelijk dat de kinderen die beter eten geboren zijn in gezinnen die wat slimmer zijn. Bovendien mag de vraag gesteld worden of 2 IQ punten verschil significant zijn, ook al stellen de onderzoekers uit Adelaide een patroon vast.
Fotocredits: DanielJames, Celeste's Carrot Dinner
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 2 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 2 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Vanzelfsprekend is kwantiteit ook belangrijk.
Wat zouden we moeten onderbouwen?
Het verschil in IQ?
Heren, wilt u zich wel aan de minimale regels voor onderbouwde uitspraken houden?
Beste Ishmael. Niet alleen de kwaliteit is bepalend maar ook de hoeveelheid voedsel. ( Afrika) Zowel hoeveelheid als kwaliteit zijn bepalend dus. Een gevoelig onderwerp voor ontwikkeld ,,Europa,, maar je moet het wel bespreekbaar maken dus. Ook voor ontwikkeld Nederland.
Afgezien van de validiteit van het onderzoek is het volkomen logisch dat gezonde voeding tot een hogere intelligentie leidt. Je bent immers wat je eet. Wanneer je deze biologische computer van de beste voedingstoffen in de juiste verhouding voorziet, zal zij beter functioneren. Of denken we soms dat onze auto van een paar lepels zand in de tank harder gaat lopen? De IQ-score van Aziaten ligt gemiddeld 15 punten hoger dan die van de westerse mens. Afrikanen scoren daarentegen 15 punten lager. De voedselkwaliteit zou wel eens debet aan dit verschil kunnen zijn.
Laten we eerst eens over de IQ volwassenen disquesieren inzake relatie gezond eten en IQ kinderen. Als die n.l. goed is dan is het bij de kinderen ook goed. Frank en Wouter kunnen die kennis dan ook direct overbrengen naar ( eigen ) kinderen. Sorry als er type fouten zijn.