De resultaten waren wat Smithers betreft duidelijk: "We hebben vastgesteld dat kinderen die met 6 maanden borstvoeding kregen, en een gezonde voeding kregen met peulvruchten, kaas, fruit en groenten op de leeftijd van 15 en 24 maanden, op 8-jarige leeftijd een twee punten hogere IQ-score hadden. Kinderen die regelmatig koekjes, chocolade, snoepjes, frisdrank en chips kregen in hun eerste twee levensjaren, scoorden 2 punten lager op 8-jarige leeftijd. Ook hebben we een licht-negatieve impact van kant-en-klaar babyvoeding gevonden als die op de leeftijd van 6 maanden gegeven werd, maar juist een positief verband als tweejarigen dat eten", zei Dr Smithers in het artikel op ScienceBlog.
Smithers onderstreept het belang om kinderen gezonde voeding voor te zetten gedurende de cruciale, vormende babytijd.
De relatie tussen gezonder eten en het IQ van kinderen lijkt te zijn vastgesteld. Of de relatie ook causaal is niet. Het is bijvoorbeeld mogelijk dat de kinderen die beter eten geboren zijn in gezinnen die wat slimmer zijn. Bovendien mag de vraag gesteld worden of 2 IQ punten verschil significant zijn, ook al stellen de onderzoekers uit Adelaide een patroon vast.
Fotocredits: DanielJames, Celeste's Carrot Dinner
Vanzelfsprekend is kwantiteit ook belangrijk.
Wat zouden we moeten onderbouwen?
Het verschil in IQ?