De Brabantse teler Harrie van den Elzen uit het Brabantse dorp Zeeland sleepte vanochtend met zijn Dalinco de titel ‘Beste appel van Nederland’ in de wacht.
Een smaakjury met culinair journalist Felix Wilbrink (Telegraaf), restaurateur Ingrid van Eeghem (de Karpendonkse Hoeve in Eindhoven) en versadviseur Dik Vogelaar (Look at Fresh) koos uit vijf innovatieve telers de lekkerste. Van Elzen kwam met zijn appel Dalinco als winnaar uit de bus. Wilbrink: “Alsof je in de zomer bijt! Hij heeft zoveel smaken, dat hij werkelijk overal lekker bij is. Je wilt er onmiddellijk nog één.” Van Eeghem noemde de winaar een ‘gastronomische eyeopener’ en gaf aan de appel te willen gebruiken in haar restaurant.
de jury beraadslaagt
NieuwVers - een initiatief van Urgenda en Foodlog - organiseerde de wedstrijd van Beste Appel van Nederland om de aandacht te vestigen op appels die zich onderscheiden door hun smaak én duurzame teelt. Nederland telt 27 miljoen appelbomen die samen zo'n 300 á 400 miljoen kilo appels per jaar produceren. Daar zitten appels tussen die er bovenuit steken. Het is van groot belang dat die in Nederland geteeld blijven worden, want de appelteelt in ons land wordt economisch steeds minder rendabel. NieuwVers wil daarom de koplopers zichtbaar maken en belonen en andere telers stimuleren dit voorbeeld te volgen. Zo gaan duurzaamheid en smaak – lekkerder én beter - hand in hand. De verkiezing, die gehouden werd op de Philips Fruittuin in Eindhoven, was live te volgen in het televisieprogramma Vandaag de Dag (Nederland 1). Onmiddellijk na de uitslag belde al de eerste supermarkt die Van den Elzen’s Dalinco in het schap wil leggen.
Harrie van den Elzen in zijn boomgaard
Finalisten
De smaakjury kreeg tijdens de proeverij appels van de vijf meest innovatieve en duurzame telers van Nederland voorgeschoteld. Finalisten waren de Warmonderhof Boomgaard, 't Gelders Eiland, Pieter Vernooij Fruit, Landgoed Olmenhorst en De Boomgaard van Harrie van den Elzen. De laatste drie bleken de lievelingen van publiek én jury: de Olmenhorst met zijn Topaz eindigde op drie, Pieter Vernooij met de Wellant-appel op twee. Het aanwezige publiek proefde alle 16 inzendingen voor de wedstrijd.
het proevende publiek
Er kan er echter maar één winnen en dat werd met overtuiging de ‘ingetogen chique smakende’ Dalinco van Harrie van den Elzen. Van den Elzen levert onder meer aan Willem & Drees en werkt op de zandgronden van zijn Brabantse bedrijf De Boomgaard al jaren biologisch-dynamisch. Hij besteedt veel aandacht aan het creëren van een evenwichtig ecosysteem en het sluiten van de lokale kringloop. Fruitafval van de boomgaard gaat als varkensvoer naar een lokale boer, die er weer biologische varkensmest voor teruglevert. Ook koopt Van den Elzen biologische compost uit de champignonteelt regionaal in. Voor het snoeien van de fruitbomen hanteert Van den Elzen een compleet andere werkwijze dan zijn collega's, namelijk een zomersnoei, waardoor de bomen minder vatbaar zijn voor schimmels. Met een veel hogere opbrengst tot gevolg. De eigenwijze teler zet samen met enkele andere biologische telers zijn fruit zelf af.
vlnr: Felix Wilbrink, Harrie van den Elzen, Dik Vogelaar, Ingrid van Eeghem
Fotocredits: Dalinco + portret, Harrie van den Elzen; appelproeverij, jury en winnaar, NieuwVers
Dit artikel afdrukken
de jury beraadslaagt
NieuwVers - een initiatief van Urgenda en Foodlog - organiseerde de wedstrijd van Beste Appel van Nederland om de aandacht te vestigen op appels die zich onderscheiden door hun smaak én duurzame teelt. Nederland telt 27 miljoen appelbomen die samen zo'n 300 á 400 miljoen kilo appels per jaar produceren. Daar zitten appels tussen die er bovenuit steken. Het is van groot belang dat die in Nederland geteeld blijven worden, want de appelteelt in ons land wordt economisch steeds minder rendabel. NieuwVers wil daarom de koplopers zichtbaar maken en belonen en andere telers stimuleren dit voorbeeld te volgen. Zo gaan duurzaamheid en smaak – lekkerder én beter - hand in hand. De verkiezing, die gehouden werd op de Philips Fruittuin in Eindhoven, was live te volgen in het televisieprogramma Vandaag de Dag (Nederland 1). Onmiddellijk na de uitslag belde al de eerste supermarkt die Van den Elzen’s Dalinco in het schap wil leggen.
Harrie van den Elzen in zijn boomgaard
Finalisten
De smaakjury kreeg tijdens de proeverij appels van de vijf meest innovatieve en duurzame telers van Nederland voorgeschoteld. Finalisten waren de Warmonderhof Boomgaard, 't Gelders Eiland, Pieter Vernooij Fruit, Landgoed Olmenhorst en De Boomgaard van Harrie van den Elzen. De laatste drie bleken de lievelingen van publiek én jury: de Olmenhorst met zijn Topaz eindigde op drie, Pieter Vernooij met de Wellant-appel op twee. Het aanwezige publiek proefde alle 16 inzendingen voor de wedstrijd.
het proevende publiek
Er kan er echter maar één winnen en dat werd met overtuiging de ‘ingetogen chique smakende’ Dalinco van Harrie van den Elzen. Van den Elzen levert onder meer aan Willem & Drees en werkt op de zandgronden van zijn Brabantse bedrijf De Boomgaard al jaren biologisch-dynamisch. Hij besteedt veel aandacht aan het creëren van een evenwichtig ecosysteem en het sluiten van de lokale kringloop. Fruitafval van de boomgaard gaat als varkensvoer naar een lokale boer, die er weer biologische varkensmest voor teruglevert. Ook koopt Van den Elzen biologische compost uit de champignonteelt regionaal in. Voor het snoeien van de fruitbomen hanteert Van den Elzen een compleet andere werkwijze dan zijn collega's, namelijk een zomersnoei, waardoor de bomen minder vatbaar zijn voor schimmels. Met een veel hogere opbrengst tot gevolg. De eigenwijze teler zet samen met enkele andere biologische telers zijn fruit zelf af.
vlnr: Felix Wilbrink, Harrie van den Elzen, Dik Vogelaar, Ingrid van Eeghem
Fotocredits: Dalinco + portret, Harrie van den Elzen; appelproeverij, jury en winnaar, NieuwVers
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
"Nederland telt 27 miljoen appelbomen die samen zo'n 300 á 400 miljoen kilo appels per jaar produceren." Is er een gegadigde te vinden om dit soort cijfers te verzamelen uit een reeks bronnen en (gratis) voor dit type publicaties beschikbaar te stellen?
Geert, is er een gek die dit soort proeverijen zonder budget organiseert?
Dick, goed punt; ik denk er twee te kennen. Waarbij ik vermoed dat voor beide geldt dat het een aspect van hun business- c.q. verdienmodel is. Maar ik kan me vergissen, uiteraard.
Ik ben bang dat je je vergist, als je Foodlog en Urgenda bedoelt. Het kan alleen maar als we bewijzen dat het zin heeft én onze onafhankelijkheid bewijzen.
Spannend is het dat we steevast horen: "wat goed, hiermee gebeurt 'even' in een paar weken waar wat wij al jaren proberen". Dan ga ik rekenen wat die jaren gekost hebben en wie het deden. Maar laten we hier niet verder over strijden. Je bedoelt te verwijzen naar de discussie over de productschappen. Veel dank voor je bijdragen daarin! De rest van je collega's houdt laf zijn mond voor het oog van de wereld, terwij ze daar nu juist wat te zeggen hebben. Het is - mede door jou bijdragen - een van de betere discussies op Foodlog!
Naar ik aanneem is juist de jury ingesteld om tot een onafhankelijk oordeel te komen. Maar, het is me goed bekend dat dit geen initiatieven zijn die 'even' uit de grond zijn gestampt. Wat mij betreft hebben jullie in elkaar ook een goede combi gevonden. Alle lof, en ik zie het beslist niet als een 'strijd' tussen ons (ik vertrouw erop jij ook niet).
Ik doel inderdaad op de discussie over de schappen, omdat vaak - nog steeds - onbekend is wat de schappen - namens en in opdracht van de sector - doen.
Jij noemt het laf, een oordeel die ik wél wil bestrijden. Enerzijds valt er op dit dossier en op dit podium nu geen eer mee te behalen. Zoals ik stelde in die andere draad, steek ik hier ook geen 'PT-tijd' in, al deel ik uiteraard wel de kennis die ik deels daar heb verkregen. Anderzijds zijn nu de besturen van de schappen - zoals nu nog Annechien - vooral aan zet en niet zozeer de medewerkers van de schappen. Ik weet overigens dat er diverse meelezen.
Dank voor je compliment, graag gedaan.