De Nederlandse Vakbond van Pluimveehouders (NVP) is verbolgen over het besluit van supermarkt PLUS om scharreleieren uit het schap te verbannen.
Op Foodlog protesteerde al eerder scharrelboer Harrie Beekmans die deze week voor het laatst zijn kakelverse eieren aan PLUS mag leveren. PLUS wil alleen nog maar kippen van eieren die naar buiten kunnen.
"We moeten PLUS het ware verhaal vertellen", zegt Gert-Jan Oplaat van de NVP. Volgens hem laten recente onderzoeken zien dat uitloopkippen een elf maal zo groot risico voor vogelgriepbesmeting van mensen vormen als binnenkippen. Daarom gaat er volgens de NVP een verkeerd signaal uit van de stap van PLUS.
LTO reageert terughoudend en zegt dat een inkooporganisatie vrije is in zijn keuzen. Jan Wolleswinkel, voorzitter van de pluimveetak van LTO, zegt voorts: 'Inhoudelijk en feitelijk ben ik het met Oplaat eens.'
De NVP heeft een brief gestuurd naar PLUS en het Productschap Pluimvee en Eieren. Het bestuur van de PPE spreekt maandag over de brief.
Bron: De Boerderij
Fotocredits: takepart.com
Dit artikel afdrukken
LTO reageert terughoudend en zegt dat een inkooporganisatie vrije is in zijn keuzen. Jan Wolleswinkel, voorzitter van de pluimveetak van LTO, zegt voorts: 'Inhoudelijk en feitelijk ben ik het met Oplaat eens.'
De NVP heeft een brief gestuurd naar PLUS en het Productschap Pluimvee en Eieren. Het bestuur van de PPE spreekt maandag over de brief.
Bron: De Boerderij
Fotocredits: takepart.com
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
We hebben helemaal geen geschikte landbouwhuisdieren meer die aan vernieuwde dierwelzijnseisen kunnen voldoen. De laatste decennia hebben de fokprogramma`s van onze landbouwhuisdieren, kippen, varkens of koeien zich helemaal gericht op het binnenhouden van dieren. En aan de hand van die fokprogramma`s hebben we tegenwoordig alleen nog genetisch aangepaste landbouwhuisdieren die voldoen aan de economische eis om met zo weinig mogelijk voer zoveel mogelijk eieren ,vlees en melk te maken. Die genetisch aangepaste landbouwhuisdieren van vandaag de dag binnenhouden dus, en voer en water bij snavel en bek brengen. Ziehier wat genetische aanleg met dieren doet. Een boerenerfkip is genetisch gevormd om van nature buiten en loslopend zijn kostje bijelkaar te scharrelen. Daar tegenover staat dan een stalkip die zodanig is gefokt dat ie alleen maar gewend is dat voer en water pal voor de snavel gebracht wordt. Die hoeft niet te zoeken naar voer en water zoals een boererfkip. Wanneer je nu een boerenerfkip in een stal plaatst dan zal ie in de stress schieten en steeds proberen uit te breken. Want die weet niet beter dat voer en water buiten de stal te halen valt. En andersom, wanneer je een stalkip op een boererf loslaat dan zal die ook in de stress schieten en proberen een stal op te zoeken. Want die weet niet beter dat er alleen voer en water te halen valt in een stal. Genetisch aanleg ligt daar aan ten grondslag. Bij koeien precies zo. Een koe die van jongsaf aan jaarrond binnengehouden wordt is alleen maar gewend dat voer en water voor de bek gebracht wordt. Wanneer je die koe, die jaarrond binnen gehouden werd, vervolgens een weiland in jaagt dan schiet ie meteen in de stress. Want dan moet ie het voer opeens zelf opscharrelen door te gaan grazen. Uit de boerenpraktijk weten we dat jaarrond binnengehouden koeien het grazen eerst nog moeten leren wanneer ze in een weiland geplaatst worden. En het duurt dan wel een dag of veertien eer ze het grazen een beetje onder de knie hebben. Bij dat soort koeien is in een enkel geval de stress om te moeten grazen zo groot dat afvoer naar de slager de enige optie is. Een ander punt. De tegenwoordig genetisch gevormde landbouwhuisdieren die alleen binnengehouden worden hebben volgens mij zo langzamerhand wel een kasplantje status gekregen met een verminderde natuurlijke weerstand. En die dieren dan een twee drie aan allerlei dierwelzijnseisen blootstellen lijkt me dan niet voor de hand liggend. Willen we nieuwe dierwelzijnseisen voor landbouwhuisdieren dan zijn er ook nieuwe fokprogramma`s nodig om daar genetisch geschikte dieren voor te krijgen. Maar of het dan allemaal nog economisch haalbaar wordt blijft een open vraag. Want hoe meer een dier volgens natuurlijk gedrag zijn eigen voer op moet scharrelen des te meer voer heb je nodig voor de productie van eenzelfde hoeveelheid eieren, vlees en melk.
Bedankt Piet. Interessante bespiegeling!
"Volgens hem laten recente onderzoeken zien dat uitloopkippen een elf maal zo groot risico voor vogelgriepbesmeting van mensen vormen als binnenkippen. "
Heeft iemand hier referenties van? Klinkt als een ongefundeerde claim.
Het zou gaan om in opdracht van het ministerie van EL&I door de WUR uitgevoerde onderzoeken. Welke precies vermeldt de bron niet. Wellicht kan Oplaat ze hier zelf vermelden.
@Piet, als je deze tendens doortrekt, hoe denk je dat een kip er over 50 jaar uitziet? Een soort hybride van een kip zonder kop en kweekvlees? Houden we nog van dieren of zien we dieren louter als een handicap?
We willen vlees, maar van de natuurlijke eigenschappen van dieren waarderen we alleen de voedselopname, die we proberen te maximaliseren. Dat ze ook stront uitscheiden is zeer betreurenswaardig, dat ze sociaal gedrag vertonen is vervelend, want dit kan zich uiten in verenpikken, staartbijten of vechten. Liefst hebben we "iets volledig passiefs", wat vooral eet en een zo gunstig mogelijke voedselconversie, waar stress volledig uitgefokt is. Zoiets als de kip zonder kop die al eerder ter sprake kwam.
De intrigerende vraag waar ik mee begon laat me niet meer los. Hoe ziet een kip er over 50 jaar uit? Ik krijg nachtmerrie achtige visioenen.
Laat het publiek er vooral niet achter komen.