Het is revolutionair want bedrijven als Unilever zijn zo ongeveer de belichaming van alles wat pro-paleo's fout vinden. Het nieuws werd me van verschillende kanten gemeld. In de Nederlandse pers viel het amper op. Merkwaardig, want het kan iets majeurs betekenen.
Wat moeten we ervan denken?
Er zijn een paar mogelijkheden:
- er gaat iets 'marketings' uit komen
- het wordt iets heel serieus omdat Unilever weet dat fabriekseten moet worden aangepast en de toekomst heeft
- het wordt een (nieuw) drama omdat we nog altijd veel te weinig precies weten over de relatie tussen voeding en gezondheid
Why cavemen could hold the key to healthy eating
By Jess Halliday, 20-Sep-2010
There’s something incongruous about the hi-tech modern food industry sniffing around the Palaeolithic era for the next big consumer trend. But hold the side order of cynicism. There might just be some logic to good old-fashioned instinctive eating.
Unilever has unveiled a new research programme that aims to re-create the diet of the caveman and apply modern biological science to it in the hope of unlocking some long-forgotten dietary knowledge that was instinctive to our ancestors.
The idea of eating like a caveman is nothing new. Gastroenterologist Walter Voegtlin first published The Stone Age Diet book in 1975, and other researchers have picked up the trail. US-based independent research group Paleobiotics Lab, has also been flagging up the heavy load of prebiotic fibre inulin in our ancestors’ diets, and the benefits it can bring.
Like many off-beat new trends, it has been a way of life for a handful of health fanatics for decades.
But are we ready for it to enter the mainstream? Your average caveman couldn’t have had a more different diet to the way we eat today. Tonight’s dinner may be a ready meal with an ingredients list as long as your arm – when once it would have been an armful of berries picked from a shrub.
Unilever’s new inspiration is not completely out of left-field.
First, the natural trend has been gathering pace. We have started to snub those complex ingredients list, preferring them to feature foods we actually recognise as foods. How more natural can you get than to eat like your ancestors, who would have had no idea what an E-number is, let alone how to skin it.
Nostalgic eating, too, has been a big hit. Especially in the recession, we have sought simplicity and savings by digging out our grandmothers’ old-fangled recipes. And once we have had our fill of braised offal and apple pie, what about Granny’s Granny’s recipes… and all the Great-Grannies going back 1200 generations?
Instinct, then, was a pretty crucial life skill.
The Palaeolithic era was also the time when the human genome was set. And by gum, evolution just hasn’t been able to keep up with fast moving consumer trends since then. We’re pretty much the same human beings as our ancient ancestor – just with worse spear skills but considerably better at manoeuvring a supermarket trolley.
The ability to eat instinctively for our genes has been largely crowded out by a sensual confusion of branding, tastes and textures. The outcome? Well, heart disease and cancer aren’t pleasant ways to end your days.
What we have instead of instinct is an armoury of technologies that can be turned back to basics. Archaeologists, anthropologists, evolutionary geneticists, food scientists, botanists… that’s the team of intrepid investigators Unilever has put together for its foray into diets past.
We can’t turn back eating habits 12000 years and we probably wouldn’t want to. I would rather my local supermarket ran a special on mammoth chops any day than have to go out and hunt them myself.
But we can certainly use today’s techniques to mine knowledge from the past, and use it to make better food in the future. Working together these scientists might, just might, unearth the long-lost secret of optimal nutritional need.
If it comes with a cute picture of a caveman on the package, I’d buy it.
Bron: Foodnavigator.com
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
You can't connect the dots looking forward, you can only connect them looking backwards
Mijn eerste reactie was 'laat ze met hun bezoedelde tyfuspoten van dit model afblijven', maar vermoedelijk zijn de Unilevers en Nestles de enige partijen die een wezenlijke bijdrage kunnen leveren aan het verminderen van de onnodige 'disease burden' onder debielen. Het zou dus wel zoden aan de dijk zetten, mits Unilever de data voor de verandering een keer correct interpreteert en implementeert (wat me hogelijk zou verbazen, want dat is direct schadelijk voor de rotzooi die ze nu uitkramen). Mensen met een IQ hoger dan 75 hebben deze veredelde zeepventers echter niet nodig om zelf slim te interveniëren. Dat is lekkerder, goedkoper, meer inspirerend en houdt kleine lokale economietjes gezond.
Voor de twee of drie geeks die hier wel eens komen, de toffe O'Primitivo heeft een link naar de volledige paper van een nieuwe analyse door Kuiper, Muskiet, Cordain et al, waarover u in de zogenaamd serieuze pers de eerst komende tien jaar uiteraard niets zult lezen.
http://www.canibaisereis.com/download/macronutrient-fatty-acids-east-african-paleodiet.pdf
Ah, nieuws voor Unilever: Paleologische Europeanen aten brood?
http://www.nytimes.com/2010/10/19/science/19bread.html?_r=1&ref=science
En de grootse grap is dat Unilever helemaal niet in vlees zit. Er is maar een kleine fabriek -die staat in oss- die een beetje vlees doet: Unox. Kortom als ze in Paleo zouden stappen, dan kunnen ze wel nog wat eiwit-fabrieken gebruiken.
Ik ben door Melchior met Naomi Kooiker in contact gekomen. Je kunt de theorie van Cordain op internet vinden. Naomi wees mij echter op het boek De sluipende moordenaar (zie www.paleowelzijn.nl). Dit is een heel toegankelijk boek waarin het paleodieet wordt toegelicht door een wetenschapper. Hij baseert dit op info van o.a. Cordain.
Voor mensen die niet weten wat het paleodieet werkelijk inhoudt een hele korte samenvatting. Haal je voeding uit eiwitten (in de vorm van vlees en vis), groenten, fruit en noten. Eet geen granen, vanwege de gluten maar ook lectine en saponinen doen ons geen goed. Dit zou voor iedereen een beter dieet zijn. Maar ja, het betekent echt wel een enorme omschakeling en zal dus voor veel mensen niet realistisch zijn. Zeker voor mensen die vegetarisch zijn en willen blijven. De reden om eiwitten uit vlees en vis te halenn is dat de biologische beschikbaarheid groter is maar dat zou je nog op kunnen lossen om meer alternatieven te eten. Maar de vervangers in de vorm van peulvruchten (ook pinda's zijn peulvruchten) bevatten te veel lectine en die beschadigen onze darmwand. Nou was ik (part time vegetarier) al nooit zo van die bewerkte vegetarische producten maar als je volledig vegetarier bent, ontkom je daar bijna niet aan. De vraag is reeel of vegetarisch wel zo gezond is. Ja, ik besef dat ik nu beter onder kan duiken maar ik probeer hier feiten neer te leggen. Voor mij is het niet relevant of iemand al dan niet vlees eet (wel of iemand bewust voor een gezonde leefstijl kiest). En vaak gaat vegetarisch over zielige dieren. Ik vind dat er netjes met dieren omgegaan moet worden maar ik mis in de discussie wel vaak het gezondheidsaspect. Ik hoop dat de reacties op mijn input inhoudelijk zijn en niet emotioneel want dan blijft de discussie hangen.
Nog twee aanvullingen. Ja we hebben voor een gezond voedingspatroon te veel mensen op deze aarde. Geen idee hoe we dat zouden moeten oplossen. Hopenlijk worden er alternatieven voor vlees/vis bedacht zonder lectine.
@Peter, dat zal vast dat we brood aten maar inmiddels is ontdekt dat we van al die granen niet gezonder worden.
Voor diegene die dat willen: nee ik eet nog niet volledig paleo en eet ook nog granen, maar wel minder