Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
@ Wouter, wat wil je zeggen met dit stukje? Dat Unox niet eerlijk is? En waarin zouden ze dan niet eerlijk zijn? Ik kan je een ding met zekerheid zeggen: deze worsten worden inderdaad gewoon op de ouderwetste manier in kasten gerookt. Normaal ben ik behoorlijk kritisch tegenover sommige multinationals zoals je weet, maar in dit geval klopt de reclame en de website volledig met de werkelijkheid. Als het goed is, mag dat ook worden gezegd vind ik. Je vraag over de receptuur kan ik overigens niet beantwoorden (het antwoord laat ik daarom graag aan Jurgen over).
Ha, een retorische vraag maar toch even opgezocht.
Handboek voor het slagersbedrijf 1935: Rookworst: 2/3 varkensvleesch en 1/3 spek. 11 gram zout, 1/2 gram salpeter 1/2 gram rietsuiker en 1 1/2 gram peper per pond vleesch.
Buitengewoon interessant wordt het bij het tweede recept in dit prachtboek, daar staat, en ik citeer letterlijk: "om 100 pond rookworst te maken van z.g. Hollandsch varkensvleesch - dit in tegenstelling met (sic) Geldersch varkensvleesch ....". En dan komt een vergelijkbaar recept, ook zonder plantaardig vet.
DUS! Gelderse rookworst is geen aanduiding voor een specifieke receptuur maar van de herkomst van het varkensvleesch! Wat een ontdekking op de zondagavond. Geldersche rookworst uit Oss (Osch?) mag dus best zolang het varken maar uit Gelderland komt.
In de slagersbijbel uit 1955 (handboek voor de slager) staan trouwens 5 recepten voor Gelderse rookworst, alle zonder plantaardig vet uiteraard.
Wat is niet snap over Unox is hun claim 'eerlijk is heerlijk' en 'zonder kunstmatige kleur- en geurstoffen'.
Afgelopen donderdag was op Keuringsdienst van Waarden duidelijk te zien hoe de jus van Unox boerenkool ontrafelt wordt. Hierin gingen 16 stoffen (waaronder in ieder geval geen vlees).
Ik heb de Unox site eens bekeken en kom tegen E451, E621. Ook de rookworst is rijk toebedeeld. Ik heb ooit in Bouillon gelezen dat deze goedgekeurde toevoegingen verschillend beoordeeld worden door de experts. Sommige zijn zelfs zeer disputabel.
Kan dat zomaar?
@Judith, zoals je misschien wel gemerkt hebt, ben ik heel kritisch over toevoegingen in voeding. Maar ik heb wel een vraag over wat jij hebt gelezen in Bouillon. Bouillon geeft namelijk het boekje 'Wat zit er in uw eten'. Dit boekje is vertaald uit het frans. In dit boekje staan fouten. Een van de fouten betreft E621. Er wordt hierin gesuggereerd dat gistextract (dat voorkomt als E621) geen natuurlijk product is. Dit is niet juist. Om gist langer houdbaar te maken, wordt gist vaak gedroogd. Dat is een natuurlijk proces.
Liesbeth, dat heldert al wat op. Juist over E621 is dat preciese boekje buitengewoon kritisch. Ik moet toegeven dat ik sindsdien anders door de winkel loop.
Ook over E451 kritische geluiden. Is dat ook onterecht?