Het boerenei van kwetters.com, puur en vrij, wordt niet door een boer(in) gelegd, ook al staat er "direct van de boer" op. De dozen komen ook niet per trekker direct naar de AH. Het zijn ook meer dan twee kippen die verantwoordelijk zijn voor de leg. Via de site en google-maps kun je de kippenschuur van jouw ei in beeld krijgen. Maar, ach. De naam van het label is subliem ironisch: "Kakelgoud". Oftewel: neem de verpakking niet al te serieus.
Op dropverpakking van Venco zag ik overigens dat ze de receptuur ernstig verbeterd zouden hebben. De concurrent hield het bij dezelfde receptuur, maar had de verpakking drastisch aangepast aan de nieuwe tijd en vertelde dat op een geel vlakje: "nieuwe verpakking".
Het zou eenvoudig zijn om de legdatum verplicht op de eierdoos te laten zetten. Waarom gebeurt dat niet?
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
@wouter, Eieren moeten binnen 21 dagen na de legdatum bij de eindverbruiker zijn. tevens: Verse eieren met 'extra'.
Deze eieren van klasse A zijn verser. De luchtkamer moet op het moment van verkoop minder dan vier millimeter zijn. De verpakking geeft de datum van uiterste houdbaarheid aan en is voorzien van een banderol. zie verder vakkennis://kippenei
Als het zo makkelijk is een legdatumbij eieren af te drukken, kan dan net zo makkelijk de slachtdatum bij vlees afgedrukt worden? Ik vraag me vaker af hoe lang geleden de koe van het rundergehakt wat ik bij de AH haal geslacht is.
Een hoop kul bij elkaar op de bovenkant van een eierdoos. Sensationeel is de vermelding van de legdatum. Dat is niet eerder vertoond. Er is goed georganiseerd en tot nu toe succesvol verzet geweest tegen vermelding van de legdag. Detailhandel, eierpakkerijen en het slome eierproductschap houden het vaag en onbegrijpelijk, we kunnen niet eens aan de hand van de codes op de eierdoos de legdag berekenen (Ailko doet er hierboven nogal nonchalant over), maar alleen de dag van verpakken. Leggen en verpakken, daar kan zomaar een week tussen zitten.
Wij consumenten, burgers, mogen niet weten dat we ALTIJD weken oude eieren kopen in de supermarkt.
Omdat maar weinig mensen ooit echt verse eieren proefden vecht haast niemand voor verse eieren. We weten niet beter.
Toch, kom twee weken logeren en eet elke dag een ei van mij en u wilt subiet met me trouwen.
De vermelding van de legdatum op het doosje is gewaagd. Want ik denk niet dat het gisteren was. Maar het zou iets teweeg kunnen brengen. Verse eieren in de grote stad, eindelijk.
Van der Land, waar vond je dit doosje eieren? Heijn? Zeg het,ik ga er een kopen. (Ik ben geen Heijnganger)
@Wouter, ik wijs slechts op de regelgeving inzake dit fenomeen. Alles behalve nonchalant lijkt me. Overigens heb ik in Frankrijk zelf kippen gehad en weet hoe heerlijk een vers eitje is.