Het Voedingscentrum is het er niet mee eens:
"Vruchtensappen kunnen fruit ten dele vervangen. Vruchtensappen die van nature vitamine C en foliumzuur bevatten zijn een alternatief voor vers fruit. Dit zijn bijvoorbeeld sinaasappelsap, grapefruitsap en ananassap. Als richtlijn houdt het Voedingscentrum aan dat elke dag maximaal één stuk fruit vervangen kan worden door deze sappen."'
Sapgigant Riedel kiest er voor om niet Katan, maar het Voedingscentrum te geloven:
""Je eet voldoende gevarieerd als je elke dag kiest uit de volgende vier groepen voedingsmiddelen: (...) 2. Groente, fruit (Aanbevolen: dagelijks twee ons groente en twee porties fruit. Hierbij telt één glas puur vruchtensap mee als één keer fruit en één glas groentesap als één keer groente. Leveren vitaminen, mineralen en voedingsvezel)."
En Riedel gaat nog verder door sapjes op de markt te brengen waar nog wat extra vitaminerijke vruchtjes in zitten. Met name dus vitamines die je al voldoende binnenkrijgt:
"De kleine krachtpatser mag in Nederland dan een nieuwkomer zijn, aan de andere kant van de wereld houdt de sea buckthorn de gemoederen al eeuwen bezig. Zo gaat het verhaal dat er in de Sibu Yidian, een klassiek Tibetaans medisch boek uit de achtste eeuw dertig hoofdstukken gewijd worden aan de gezonde eigenschappen van het besje. De sea buckthorn zou vooral de innerlijke balans; de `yin en yang' versterken. In het nieuwe sap van Coolbest wordt de frisse smaak van de sea buckthorn gecombineerd met de milde smaak van golden kiwi. "
Dit schoot Elseviers eetcolumnist Johannes van Dam in het verkeerde keelgat. Sea buckthorn is gewoon duindoorn en die komt weliswaar uit het verre oosten, maar is hier al sinds de oudheid bekend. De naam zegt het al: dat we het niet veel eten is omdat het door de doornen niet goed te oogsten is.
Elsevier heeft een bereik van meer dan 800.000 zeer intelligent geachte lezers. De impact van Van Dams column op de verkoopcijfers van opgeleukt sap moet enorm zijn.
PS: Tibetanen hebben een levensverwachting van 67 en dan vooral door de gemoderniseerde watervoorziening. Tot voor kort lag het veel lager. Ook yakboterthee is geen heilmiddel. Het is geen Okinawa of Kreta, waar je je helemaal vol kunt eten aan reuzel of kaas en je het toch niet aan je hart krijgt. Daar zouden ze nou eens een keer iets over moeten zeggen. Grieken eten zich echt helemaal suf aan kaas. Teveel zout dus. Teveel dierlijk vet. Maar het Voedingscentrum adviseert toch een mediterraan dieet. Maar dan minus de kaas. Dat maakt het een stuk minder aantrekkelijk. En wat als het allemaal een moddervette leugen is?
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Even een vraagje: moet CoolBest in het koelvak en de koelkast of kan het er net als KnorrVie gewoon buiten omdat het heel lang houdbaar is?
En verder heeft Katan natuurlijk volstrekt gelijk: ook van suiker uit vruchten word je dik, als je er teveel van neemt. Druivensap is helemaal dramatisch.
Aardig te zien dat Van Dam ook aan de anti-nep is. Het wordt nog een hele beweging ;-)
Cool best wordt -voor zover ik weer- ook uit concentraten gemaakt en gewoon hitte gepasteuriseerd (ergens tussen de 80 en 95oC). Aangezien vrijwel alle vruchtensappen zuur zijn (pH kleiner dan 4.5) is een gepasteuriseerd sap dus ook gewoon buiten de koeling lang houdbaar. Nu is het wel zo dat de achteruitgang van smaak langzamer verloopt in de koeling dan daarbuiten. Ook de vers-beleving van een gekoeld sap is hoger (let op ik gebruik bewust het woord beleving). Coolbest is gewoon sinaasappelsap (ook van RiedelDrinks); de grondstof komt meestal uit Brazilie (waar maar 4 grote concentratenfabrieken staan) en wordt bevroren (tot meerdere jaren houdbaar) naar Europa getransporteerd. Hier in Nederland wordt dit concentraat ontdooit en weer bijgemengd met water (en vitamine C tot het oorspronkelijke niveau)
Naast concentratensap heb je ook nog zg direct-sap. Dit is sap wordt in dezelfde fabriek gemaakt (maar niet ingedikt) en vrijwel altijd direct hitte gepasteuriseerd. Dit sap wordt in bulktankers naar Europa getransporteerd en hier dan afgevuld. Dit direct-sap wordt (soms) als vers-sap verkocht of aangemengd met een versgeperst product. Daarnaast heb je nog vers-geperst (what's in the name :-) ), sommige vers-geperste sappen worden ook hitte-gepasteuriseerd (en dan als vers verkocht, technisch is de koelkast dan niet nodig) andere zijn vers-geperst en niet gepasteuriseerd (deze hebben een houdbaarheid van ongeveer 10 dagen in de koeling).
Dan nog een tipje : ben je echt op zoek naar vers-geperst niet gepasteuriseerd sap? Kijk dan of het sap uitzakt. Als het sap niet uitzakt is het hitte gepasteuriseerd (of direct-sap). Als het wel uitzakt is het het meest pure product (vers geperst en niet hitte gepasteuriseerd, dit heeft een koeling nodig).
Samengevat:
overzicht van de type sappen:
- Concentraten-sap (wordt ingedikt tot een brix van 11o en daarna ingevroren).
- direct sap (is altijd hitte gepasteuriseerd)
- vers geperst
type behandelingen
- onbewerkt (niet gepasteuriseerd)
- hitte gepasteuriseerd
Met de groeten van uw sapspecialist, Wouter de Heij (TOP b.v.)
Na slow food, true food!
En ook na een appel moet je tanden poetsen.
Duindoorn is misschien rijk aan vitamine C (het zal me worst wezen, maar dan met zuurkool), duindoorn is vooral fabelachtig lekker. Ik heb reeds enkele jaren jam gemaakt van zuiver duindoorn, wat een slavenwerk is, maar mensen wat is dat goddelijk!!! Zelfs erg verdund (bijvoorbeeld 5 procent duindoorn met voor de rest goedkope rode bessen), moet het waarschijnlijk nog bijzonder zijn.
Wouter de Heij: hoe concentreert men sap in de industrie? Uitdampen?
Dank Wouter, zo is het perfect helder wat een prachtige naam CoolBest eigenlijk is. Koel zetten is 'just cool'. Geen Van Dam die er ooit over viel ;-)
Zit trouwens nog even te kijken naar de oplage van Elsevier. 800k - dat lijkt meer op De Telegraaf. Als Felix Wilbrink het zou doen, zou hij dat soort effecten halen.
Kan de keuringsdienst van waarde de man van Top BV niet overkopen?
Als sap is uitgezakt, dan heb je bovenin alleen maar troebel water? Op het werk hebben we appelsap die ook uitzakt, maar die wordt buiten de koelkast opgeslagen, dus het lijkt me dat die gepasteuriseerd is. Ik zal eens kijken wat er op de jus d'orange staat. Als ze vragen naar verse jus do'orange, verkoop ik die altijd als semivers met omruilgarantie. Tot nu toe heeft niemand hem omgeruild... ;)