In het licht van het groeiende restaurantbezoek en de hoeveelheid eten die we weggooien in de horeca, en prive, een uitstekende actie. Met deze en deze actie van afgelopen najaar lijkt het erop dat horeca MVO wil zijn.
Toch een vraag: moeten we ons zelf daarvoor als vuilnisvat gebruiken? Vroeger gingen de resten naar de varkens. Die konden we dan later eten. Als we weer echte honger hadden.
Koninklijk Horeca Nederland (KHN) juicht het idee toe om restaurantgasten te 'beboeten' met een bon van 10 eurocent, als zij hun bord niet leeg eten.
Alle initiatieven voor het goede doel dragen we een warm hart toe. Zeker als het op vrijwillige basis gebeurt. Een boete vind ik dan ook zwaar uitgedrukt, ik zou eerder spreken van een maatschappelijke bijdrage’, zei een woordvoerder van KHN woensdag.
Het idee om klanten te 'beboeten' komt van een medeoprichter van een Rotterdamse liefdadigheidsorganisatie. Het geld komt ten goede aan een project in het Afrikaanse Sierra Leone. Van 10 eurocent kan iemand in het straatarme land een dag eten. Mensen die hun bord niet leegeten en de boete niet willen betalen, mogen de bon weigeren.
bron: missethoreca
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Als dit alles is wat ze kunnen bedenken, is dat bedenkelijk: straf.
Waarom idd geen pleidooi voor een varkenskot bij het restaurant? Sterker nog: het gewoon doen en serveren. Het zal de kranten halen. De VWA op z'n achterste benen, want het mag niet meer, maar het is wel duurzaamhid ten top en geeft aanleiding tot een uiterst boeiende discussie die het publiek op een leuke manier bewust maakt van wat duurzaamheid is: een gesloten cyclus ipv een boete of bijbetalen.
Zit nog een klein etiquettepuntje aan: eten dat je niet zelf op je bord geschept hebt, hóef je niet op te eten. Laat staan dat je het moet straffen. Straks krijg je enorme scheppen piepers op je bord, alleen maar omdat je dan 10 cent boete moet betalen voor een bordje eten in Sierra Leone.
Misschien zou het leuker kunnen zijn, wanneer ieder restaurant 1 procent toeslag op de rekening aan het goede doel geeft.
En wat is daar dan duurzaam en MVO aan: mededogen? Ik zou er toch ernstig voor pleiten MVO een verantwoordelijk business model (verstandig en goed doen en er geld mee verdienen) te laten zijn, geen liefdadigheid. Anders is het als mode voor je het weet weer voorbij. Het moet een structuur worden.
MVO en duurzaam zit niet in dat 'goede doel'verhaal. Als je MVO en duurzaam wilt promoten zou je iets kunnen doen aan de hoeveelheid eten die je wordt aangeboden in een restaurant. Ik zou dat compleet willen scheiden. Je kunt ook energie winnen uit de etensresten, dat is ook al weer beter dan weggooien.
En misschien voor de liefhebbers een uitgebreide menukaart met voedingswaarde, calorieën, gebruikte producten, herkomst, foodmiles, energielabel? Maar het moet natuurlijk wel gewoon een avondje uit blijven ;-).
Boetes geven aan mensne die je te gast hebt, is helemaal niet maatschappelijk verantwoord, maar een grote faux pas. Er zijn ongetwijfeld betere manieren te bedenken om het afval terug te brengen. Was dit niet een 1 april-grap?