In mei van dit jaar kondigde Unilever aan zijn thee te willen verduurzamen. Deze week maakt de multinational bekend wat hij gaat doen. EVMI meldt daarover dat Unilever in India opdracht heeft gegeven tot onderzoek doen naar de mogelijkheden om thee te telen zonder gebruik van pesticiden.
EVMI schrijft:
De studie moet de milieutechnische en economische haalbaarheid onderzoeken van de toepassing van biologische bestrijdingsmiddelen of andere methoden waarbij geen pesticiden worden gebruikt. Het onderzoek maakt deel uit van Sustainable Living Plan van Unilever. Daarin heeft de onderneming vastgelegd dat tegen 2020 alle landbouwgrondstoffen geproduceerd moeten worden via duurzame teelt.
Unilever publiceerde in maart al een guidance document over gebruik van pesticiden bij de teelt van thee, maar stelt nu dat de duurzame teelt, die tot stand moet komen in samenwerking met toeleveranciers en boeren, het snelste voortgang kan boeken als met gezamenlijk onderzoek aangetoond kan worden wat de mogelijkheden zijn.
Kritiek
Op Foodlog uitte eerder deze week Tom Hage forse kritiek op topman Paul Polman die zijn bedrijf een NGO noemde. Die zou 'straalbezopen' of 'krankzinnig' zijn om de vergelijking aan te durven. Feit is in ieder geval dat Unilever met zijn inkoopmacht nu vanuit de vraagkant van de markt de aanbodkant probeert te veranderen en die verandering wil versnellen. Ook NGO's pogen via markt- en meningenmacht transities aan de aanbodkant versneld door te duwen.
Dit artikel afdrukken
EVMI schrijft:
De studie moet de milieutechnische en economische haalbaarheid onderzoeken van de toepassing van biologische bestrijdingsmiddelen of andere methoden waarbij geen pesticiden worden gebruikt. Het onderzoek maakt deel uit van Sustainable Living Plan van Unilever. Daarin heeft de onderneming vastgelegd dat tegen 2020 alle landbouwgrondstoffen geproduceerd moeten worden via duurzame teelt.
Unilever publiceerde in maart al een guidance document over gebruik van pesticiden bij de teelt van thee, maar stelt nu dat de duurzame teelt, die tot stand moet komen in samenwerking met toeleveranciers en boeren, het snelste voortgang kan boeken als met gezamenlijk onderzoek aangetoond kan worden wat de mogelijkheden zijn.
Kritiek
Op Foodlog uitte eerder deze week Tom Hage forse kritiek op topman Paul Polman die zijn bedrijf een NGO noemde. Die zou 'straalbezopen' of 'krankzinnig' zijn om de vergelijking aan te durven. Feit is in ieder geval dat Unilever met zijn inkoopmacht nu vanuit de vraagkant van de markt de aanbodkant probeert te veranderen en die verandering wil versnellen. Ook NGO's pogen via markt- en meningenmacht transities aan de aanbodkant versneld door te duwen.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Theo, bedankt.
Dat verklaart het verwaarloosbaar lage gehalte aan anti-oxidanten in deze "gemodificeerde" Unilever thee.
Hier is ie weer eens Joep.
Thomas Lipton heeft zich naar verluid al een paar maal in zijn graf omgedraaid.
http://keuringsdienstvanwaarde.kro.nl/seizoenen/2014/afleveringen/23-01-2014
Theo #4
Ik heb hier nog de resultaten van een Thee test uit 2012, uitgevoerd door de Franse consumentenorganisatie "60 Millions de Consommateurs". Er werd bij 30 verschillende theeën (zwarte, groene en Early Gray) getest op de aanwezigheid van zware metalen, residuen van pesticiden, radioactieve vervuiling en op de hoeveelheid Catéchine (een antioxidant). De resultaten liepen zeer uiteen. Ook Bio is niet altijd schoon. Wat betreft de catechine in zwarte thee, scoorde Lipton Yellow label slechts 1,6 mg/kopje van 33 cl (- -). Terwijl een ander merk uitkwam op 73 mg/kopje van 33 cl(+++). Ook bij de verontreinigingen ware grote verschillen variërend van onmeetbaar (+++) tot sterk verontreinigd (- -).
Een test van Stiftung Warentest (D) uit 2006 waarin 30 groene theeën werden getest, gaf 7 merken aan die sterk met pesticiden waren verontreinigd.
Aangetroffen werden:
Flufenoxuron, Oxin-Cu, Acitamiprid, Buprofezin, Imidacloprid, Tebuconazol, Tebufenoxid, Thiacloprid, Clorfenapyr, Fluazinam, Carbendazim, Difenconazol, Thiamedhoxam.
Geen van de stoffen stonden vermeld op de verpakking, terwijl voor velen thee nota bene als basis drank in grote hoeveelheden wordt gedronken in plaats van water.
Voor mij reden genoeg om water en eigen kruidenthee te leren waarderen en de zakjesthee links te laten liggen.
Jammer dat de thee van Jacob Hooy niet in de testen voorkwam.
En hier nog eentje van Greenpeace (Azië) tegen Lipton.
”Onderzoek naar de mogelijkheden om thee te telen zonder pesticiden”?
Wat een onnozele huichelaars met o.a. hun Lipton gevarenbuiltjes met ’thee’ dat die naam niet waardig is.
De ’rek’ in de te hoog geprijsde en geprezen thee van Unilever neemt al jaren af door groei bij kleinschalige theeboeren die de gifspuit met rust laten. Jacob Hooij verkoopt al sinds 1743 thee zonder landbouwgif.
Jur, dat is een (wat meer technisch georiënteerd) vakblad voor de levensmiddelenindustrie. Net zoals Distrifood of de Levensmiddelenkrant. Of zoals Boerderij dat is voor boeren.
Klik op OPEN HET BRONARTIKEL en je kunt het lezen.