04 jul in de Media

  • Deel dit artikel:
Het actuele nieuws uit de (inter)nationale media.
Deze pagina brengt in de loop van de dag de kern van het nieuws. Iets gespot dat Foodlog niet mag missen? Stuur het in!

In Groot-Brittannië worden scouts van 6-8 jaar aangemoedigd om meer te leren over een gezonde leefstijl, door de mogelijkheid een health and fitness activity badge te verdienen. Ze moeten bewegen, gezond leren eten en hun gezonde leefstijl uitdragen. De actie volgt op de ontdekking dat jonge scouts niet fit genoeg zijn om buiten voldoende actief te zijn. Ruim 4.000 kinderen hebben de badge al behaald. Een badge voor het koken van gezonde maaltijden volgt.

Pijlen die naar de versafdeling wijzen, laten klanten meer groente en fruit bij hun super kopen. Dat blijkt uit een test in twee Amerikaanse supermarkten. Grote groene pijlen op de winkelvloer met de tekst ‘Volg de groene pijl voor je gezondheid’ zorgden voor duidelijk hogere verkopen dan in de winkel zonder die pijlen. Het totale bedrag wat mensen uitgaven, bleef nagenoeg gelijk.

Wetenschappers van Stanford en de Johns Hopkins University stelden in een grootschalig onderzoek vast dat de consumptie van voedsel uit blik de blootstelling aan Bisphenol A (BPA) daadwerkelijk verhoogt. Het maakt bovendien uit welk blikvoedsel gegeten wordt. Vooral soep in blik blijkt voor een hogere blootstelling te zorgen, gevolgd door pasta, groenten en fruit in blik.

Milieuorganisatie Greenpeace vindt dat de supermarkten een belangrijke rol hebben om het gebruik van bestrijdingsmiddelen terug te dringen. In een serie radiospots, die elk de toon aanslaan van de commercials van AH, Lidl en Jumbo hekelt Greenpeace de genoemde bedrijven. De organisatie roept de supers op pesticidengebruik te minderen en boeren te ondersteunen bij het telen van duurzame - bijvriendelijke - producten.

Tijdens het spelen op een iPad bewegen kinderen drie keer minder dan wanneer ze met gewoon speelgoed spelen. Bij het kijken naar de televisie bewegen ze zelfs 6 keer minder. Zowel het teveel zitten als een verkeerde houding van vooral de nek en rug kunnen pijnklachten en ontwikkelingsproblemen opleveren. Kinderen zouden volgens de Australische onderzoeker niet langer dan een kwartier achter elkaar op een scherm moeten kijken en in totaal niet meer dan een uur per dag.

Jaarlijks worden 280.000 Britten ziek van de campylobacter op hun kip. Honderd daarvan overlijden. Daarom roept de Britse 'consumentenbond' Which? supermarkten op zelfs individueel bekend te maken hoeveel van hun kip besmet is. Bij een meting in maart bleek driekwart besmet. Nederlandse supers kampen met een soortgelijk probleem. Daarom moet kip altijd helemaal gaar worden bereid.

Jumbo plaatste vanochtend in diverse kranten een paginagrote advertentie waarin de super uitlegt waarom kratten Heinekenbier mogelijk niet in alle winkels voorradig zijn. Heineken zou vinden dat Jumbo de kratten te goedkoop aanbiedt. Volgens de super wil de brouwer de consumentenprijs opkrikken. Heineken ontkent echter. Volgens de brouwer schiet zijn productiecapaciteit tekort. De twee bedrijven voeren nu volgens een woordvoerder ‘constructieve gesprekken’ over dit probleem.

Door de kritische berichten over cholesterolverlagers stoppen patiënten op eigen houtje met hun medicatie. Britse onderzoekers rekenden uit dat in het VK alleen al 11 tot 12% van de statineslikkers daarmee stopte na berichtgeving over de bijwerkingen. Dat zou in de komende 10 jaar tijd minstens 2.000 extra cardiovasculaire aandoeningen opleveren. Ook in België en bij ons blijken na ieder bericht over cholesterolverlagers ongeruste patiënten hun arts te bellen of te stoppen.

Dit artikel afdrukken
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.

Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog

Nieuws
brief

Ontvang dagelijks of wekelijks het Nieuws binnen de wereld van Foodlog

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.

Most Liked Today

Wouter v.d. Weijden

Strategie duurzame landbouw

Likes vandaag

Nico Gerrits

Natura2000

Likes vandaag

Jordi Kolenbrander

Land- en tuinbouw

Likes vandaag

Astrid Spijkers

Huisvrouw

Likes vandaag

Mark Soetman

Levensmiddelenproductie

Likes vandaag

Joep Goossens

Consument, gepensioneerd

Likes vandaag