Kunt u deze nieuwsbrief niet goed lezen? klik hier
fl
Foodlog.LEKKER SCHERP ZINNIG
WEEKEND
7 februari 2014
Eetmaatje | leghanen | cholesterolgekte | hersens in je buik
Het Eetmaatje hield hoog opgeleid Nederland deze week bezig. Van Niels Willems tot Sylvia Witteman en Joh. van Dams opvolger Hiske Versprille tot bewuste foodies op twitter was gezucht en gesteun te horen. Ze begrepen niet waarom Nederland afpasles moet krijgen. Op Foodlog was hier en daar nog een positief geluid te horen maar de poll was onverbiddelijk: zo'n 70% vond het ding weggegooid geld dat bijdraagt aan de afvalberg. En die moest nou juist kleiner worden.

Cholesterolgekte
Dr. Gert Schuitemaker ziet weinig heil in de zojuist weer losgebarsten 'cholesterolgekte'. We moeten niet zo bang zijn voor cholesterol; pas liever op voor oxycholesterol, zegt hij. Professor Sander Kersten plaatst er niettemin kanttekeningen bij, die door Schuitemaker op een boeiende manier verder werden ontwikkeld. Die discussie gaat ongetwijfeld nog verder.

Suiker
Een scherpe discussie ontstond naar aanleiding van een door de media en - zo zei professor Jaap Seidell - 'zelfs door Foodlog' verhaspeld bericht over suiker als het nieuwe vet. Ook Huib Stam, auteur van Eetsprookjes, gaf er vanmorgen zijn mening over. Check it out, want daar valt iets te leren.

Lemmingen
Uit boerenland kwam opvallend nieuws: 'we rennen als lemmingen op de afgrond af'. Varkensboer en docent in het agrarisch onderwijs Harm Jan Borger ziet de toekomst somber in. Zijn openhartige stellingname maakte grote indruk op ons. Lourens Gengler waarschuwde EZ: de Russen boycotten ons varken, maar wij moeten juist oppassen met het hunne. Het echte gevaar komt nl. uit de windrichting van Sochi en niet bij ons vandaan.

Tarwe
Robert Hoenselaar liet zien dat er geen bewijs is voor de schadelijkheid van tarwe. Die feitelijk correcte constatering zorgde voor de nodige reacties.

Lekker
Nick Trachet gaat weer fonduen. Terwijl Florine Boucher echte mannenjam kookt, maakt Wouter Klootwijk die uit blik. Onderwijl maakte Hazel Hardijzer Engelse crumpets. Werkelijk zalig bleken de jonge leghanen die Dick Veerman proefde. Warm aanbevolen!

Walvissenpoep, meisjes & sexisme
Opvallend in de reeks Korte Nieuwsjes: moederkoeien geven meer melk voor meisjes, walvissen poepen de oceaan vruchtbaar en Abu Dhabi stelt borstvoeding de eerste twee jaar verplicht. Of dat niet riekt naar de sexistische bevoogding van vrouwen, vroeg Le Figaro zich af.
Je tweede stel hersens zit in je buik
Nieuws Redactie 7 februari 2014 - 1:35
Behalve in onze hersenen, hebben we ook neuronen in onze buik. Die sturen onze spijsvertering, ons microbioom én onze emoties aan, laat filmmaakster Cécile…
Dick Boer (Ahold): “gebruik de macht der welwillendheid”
Nieuws Dick Veerman 5 februari 2014 - 12:16
Wat ik vind van de Machiavelli-lezing van Ahold-topman Dick Boer. Dat vroeg me Franske Brandt op mijn Facebookpagina.
Hoezo ‘Nationale Cholesterol Test’?
Nieuws Gert Schuitemaker 6 februari 2014 - 12:32
Op dit moment gaat de Nationale Cholesteroltest door Nederland. Uit z'n verband gerukt en wetenschappelijk onvoldoende verdedigbaar, zegt Gert Schuitemaker…
‘Bezoekers aan Sochi mogen geen vleeswaar uit Rusland meenemen’
Nieuws Lourens Gengler 6 februari 2014 - 0:33
Dat zegt landbouwjournalist Lourens Gengler. Hij legt uit waarom de Russen hun grenzen voor Europees varkensvlees hebben gesloten én vindt dat het ministerie…
Leghaantjes: loeilekkere scharminkels!
Nieuws Dick Veerman
5 februari 2014 - 1:08
"Jonge hanen waren een feest. We nodigden er familie en vrienden voor uit…
Suiker - het nieuwe vet?
Nieuws Redactie
5 februari 2014 - 2:04
Nadat jarenlang verzadigde vetten in de hoek zaten waar de gezondheidsklappen…
Jam voor mannen
Nieuws Florine Boucher
3 februari 2014 - 0:11
Zoveel liefhebbers van zelfgemaakte marmelade, zoveel recepten.
Alwéér alles gelezen? Word dan eens Foodlog Friend!
Vind je Foodlog belangrijk?
> Word betalend lid!
© Foodlog 2019
Wilt u deze nieuwsbrief niet meer ontvangen? klik hier