Dick Boer hield de lezing gisteren voor de Nederlandse Stichting Machiavelli. De PDF ervan is hier te downloaden.

Macht staat op lemen voeten
Ik wil er aan het begin van deze draad niet al te veel over zeggen, behalve dit. Boer snapt het: macht staat op lemen voeten. Dat is dan ook de basis om samen met de macht te besluiten over de toekomst en je woon- en leefomgeving. Georganiseerde tegenbewegingen snappen het niet. Of, erger nog, ontnemen mensen - jou en mij - de macht om onze eigen kracht zinvol te gebruiken om met de kracht van de grote macht die toekomst te wrochten. Tegenbewegingen vormen de macht doorgaans niet, maar gaan er de strijd mee aan. Om de macht. Terwijl het daar niet om gaat. Het gaat om een leefbare toekomst. De macht weet dat. De tegenmacht vaak niet. Daarom vreten revoluties doorgaans hun kinderen op. Ze weten niet dat macht verplicht.

Macht kan niet bot zijn
Ik ben benieuwd naar de mening van Foodlog over de lezing van Boer die stelt dat zijn Albert Heijn formule al praktisch gevolg geeft aan de wijsheden van Machiavelli's Il Principe, de classic uit de 15e eeuw die in het Nederlands vertaald is als De Heerser.

In het begin van zijn lezing zegt Boer: [Machiavelli] schreef [..]: “Al beschikt iemand over zeer sterke legers, toch heeft hij altijd de welwillendheid van een gebied nodig om er binnen te kunnen komen.” De achterliggende gedachte? Dat botte machtsuitoefening gedoemd is te mislukken.

Franske's dubbele gevoelens
Franske schreef me dat ze dubbele gevoelens had bij de lezing. Ik vroeg haar waar dat in zat. Ze antwoordde:
-Wie voorwaarts wil, moet de ander ook tegemoetkomen. Iets gunnen.
-De afgelopen jaren was prijs voor veel Nederlanders een dominantie beslisfactor bij het doen van aankopen.
-Ruim een jaar geleden protesteerde een groep boeren bij ons hoofdkantoor tegen kortingen die wij van onze leveranciers vroegen. Dit leidt tot discussies. Was dit nodig?
-Een ander onderwerp dat veel aandacht van ons vergt, is de consument alerter maken op wat hij eet.
Echt waar of goede sier vanwege o.a. zware concurrentie, voedselschandalen, en hier op het platteland bezorgen ze niet via internet. Misschien mijn zwakte voor de kleine winkelier.


Machiavelli's De Heerser is via deze link bij Bol.com te bestellen.

Fotocredits: Niccolò Machiavelli, uitsnede van het portret van Santi di Tito, wikipedia
Dit artikel afdrukken