Macht staat op lemen voeten
Ik wil er aan het begin van deze draad niet al te veel over zeggen, behalve dit. Boer snapt het: macht staat op lemen voeten. Dat is dan ook de basis om samen met de macht te besluiten over de toekomst en je woon- en leefomgeving. Georganiseerde tegenbewegingen snappen het niet. Of, erger nog, ontnemen mensen - jou en mij - de macht om onze eigen kracht zinvol te gebruiken om met de kracht van de grote macht die toekomst te wrochten. Tegenbewegingen vormen de macht doorgaans niet, maar gaan er de strijd mee aan. Om de macht. Terwijl het daar niet om gaat. Het gaat om een leefbare toekomst. De macht weet dat. De tegenmacht vaak niet. Daarom vreten revoluties doorgaans hun kinderen op. Ze weten niet dat macht verplicht.
Macht kan niet bot zijn
Ik ben benieuwd naar de mening van Foodlog over de lezing van Boer die stelt dat zijn Albert Heijn formule al praktisch gevolg geeft aan de wijsheden van Machiavelli's Il Principe, de classic uit de 15e eeuw die in het Nederlands vertaald is als De Heerser.
In het begin van zijn lezing zegt Boer: [Machiavelli] schreef [..]: “Al beschikt iemand over zeer sterke legers, toch heeft hij altijd de welwillendheid van een gebied nodig om er binnen te kunnen komen.” De achterliggende gedachte? Dat botte machtsuitoefening gedoemd is te mislukken.
Franske's dubbele gevoelens
Franske schreef me dat ze dubbele gevoelens had bij de lezing. Ik vroeg haar waar dat in zat. Ze antwoordde:
-Wie voorwaarts wil, moet de ander ook tegemoetkomen. Iets gunnen.
-De afgelopen jaren was prijs voor veel Nederlanders een dominantie beslisfactor bij het doen van aankopen.
-Ruim een jaar geleden protesteerde een groep boeren bij ons hoofdkantoor tegen kortingen die wij van onze leveranciers vroegen. Dit leidt tot discussies. Was dit nodig?
-Een ander onderwerp dat veel aandacht van ons vergt, is de consument alerter maken op wat hij eet.
Echt waar of goede sier vanwege o.a. zware concurrentie, voedselschandalen, en hier op het platteland bezorgen ze niet via internet. Misschien mijn zwakte voor de kleine winkelier.
Machiavelli's De Heerser is via deze link bij Bol.com te bestellen.
Fotocredits: Niccolò Machiavelli, uitsnede van het portret van Santi di Tito, wikipedia
Op 29 januari krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Dat Boer het snapt, kan en mag je toch verwachten van een CEO die een internationale retailer bestuurt. Dat hij Machiavelli aanhaalt bij de lezing was een slimme link naar zijn eigen verantwoordelijkheid en vooral positie in de maatschappij. Waar het echt omgaat is de houding die hij aanneemt om zijn macht (op lemen voeten) te behouden en zijn publiek vraagt hetzelfde te doen. Vooral het voorbeeld van de Prachtwijken verleiden je te twijffelen aan de oplossingen van de strategie ¨conflict¨. Het voorbeeld Boer maakt maar weer heel duidelijk dat ¨managen¨ een ambacht is. Een ambacht om (markt) posities te behouden en uit te bouwen. Conflicten, gedreven door individuen en groepen, zijn voor de Boer een kans om zelfs de Machiavelli-lezing naar zijn hand te zetten en Franske´s dubbele gevoelens te provoceren. Ze is met zijn houding op het verkeerde been gezet!
O #24 dat ben ik nu eens vreselijk met je eens. Thematiseren (het pseudo begrijpelijk maken) blokkeert alleen maar het proces en de interactie. En is in die zin niets anders dan een verdedigingsmechanisme die de angst voor verandering (de uitkomst van het proces en de interactie) moet vermijden.
En ja, ik ben er zelf ook niet slecht in ;-)
Dirk, dat is een boeiende vraag en een relevante. Toch, zou Machiavelli zeggen, resulteert hij uit de interactie van mensen en hun verhoudingen. Hij volgt dus en leidt niet. Ik persoonlijk ben van mening dat het open houden van het proces voor die interactie belangrijker is dan het thematiseren van de dingen waarover het zou moeten gaan. Dat besluiten mensen nl. uiteindelijk toch zelf. Zorg dus maar voor optimalisatie van het proces. Dan heb je de grootste kans op rationaliteit.
@ dick: relevant voor deze discussie (leefbare toekomst vs of cum grootgruttersbelangen) , in de nrc van gisteren in artikel over de vroege Heineken, zegt Annejet van der Zijl, waarvan de ouders adepten van de Kleine Aarde en de Club van Rome waren: - heerlijk om eens terug te keren naar een tijd waarin vooruitgang nog omhelsd werd en om te zien dat zaken doen (in voetspoor van de JB Say van Niels, d.z.) samen kan gaan met idealisme- zijn we aan een revival toe?
@ henric: in luilekkerland willen ze dat ook, maar het gaat natuurlijk om de prijs (niet alleen economisch, ook ecologisch, klimaat, milieu, dierenwelzijn, zie niels 16) om dat mogelijk te maken. appels hadden wij vroeger wel hele jaar door (vooral goudrenetten in het voorjaar nog), tomaten had je na november nauwelijks meer, of heel erg duur.
Ik heb niets gelezen van Machiavelli. ik geloof er niets van. Waarom? omdat de cry for help zich vast niet op het niveau bevindt als die van agrarische bronproducenten.
Draait AH geen Rendement op vermogen meer en zijn de bonussen tot € 0,- verdampt omdat de Liquiditeit uit het bedrijf is.... Zolang er € zijn vind ik een "Cry for Help" bij voorbaat ongelofelijk.
#MKB > denk daar eerst maar aan qua niveau waarop je HELP roept.